Στο έλεος της κακοκαιρίας περιοχές της Κρήτης – Καταστροφές σε καλλιέργειες και κλειστά σχολεία (Βίντεο & φωτο)

Μεγάλες ζημιές και προβλήματα αντιμετωπίζουν από την κακοκαιρία περιοχές της Κρήτης, στις οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας “χτύπησαν” άνεμοι εντάσεως 11 και 12 μποφόρ.

Μεγάλες καταστροφές εντοπίζονται στη Βιάννο, όπου τα σχολεία σήμερα είναι κλειστά,

Θερμοκηπιακές καλλιέργιες καταστράφηκαν, ενώ έσπασε και το  παρμπρίζ σχολικού λεωφορείου.

Στο γκρουπ των Μετεωκρητών στο Facebook ο Βασίλης Χαλκιαδάκης δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε Άρβη-Ψαρή Φοράδα-Κερατόκαμπο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “σπάνια να βρεις άγροτη θερμοκηπίου και να σου πει δεν μου έκανε ζημιά”.

Ο Μετεωρολογικός σταθμός στην Ψαρή κατέγραψε 12 μποφόρ 122χλμ/ώρα στις 1:18 το max!

Στην Ιεράπετρα που για τρίτη ημέρα χτυπιέται από τους θυελλώδεις ανέμους, άγνωστο παραμένει για την ώρα το μέγεθος των καταστροφών.

Για προληπτικούς λόγους μετά από συνεννόηση του Δημάρχου Ιεράπετρας με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πάρθηκε η απόφαση να μείνουν κλειστά όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλου του Δήμου Ιεράπετρας.

Κλειστοί θα μείνουν επίσης και όλοι οι Δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλο το Δήμο Ιεράπετρας.

Aπό το πρωί έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών και αρμοδίων τόσο για τα άμεσα θέματα αντιμετώπισης ζημιών που πρέπει να αποκατασταθούν, όσο και για την καταγραφή των ζημιών σε κάθε αγρότη και επιχειρηματία ξεχωριστά.

Δέντρα και βράχια έχουν πέσει, μεγάλες βλάβες στα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ οδήγησαν σε διακοπή του ρεύματος στην πόλη της Ιεράπετρας από τις 8 το πρωί, τα σχολεία όλου του Δήμου είναι κλειστά, ενώ οι ζημιές που έχουν γίνει σε πάρα πολλά θερμοκήπια ανατολικά και δυτικά της Ιεράπετρας είναι αδύνατο να επισκευαστούν και συνεχίζονται αφού οι άνεμοι επιμένουν. Θερμοκήπια έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά στο Μαύρο Κόλυμπο, στα Αχλιά, στον Κουτσουρά, αλλά και στους Καλογέρους στο Στόμιο, τη Βαϊνιά. Καταγραφές για ζημιές στον ελαιόκαρπο υπάρχουν και στις Μάλες.

Στην περιοχή του Κουτσουρά και Μακρύ Γιαλού, ο αντιδήμαρχος κ. Βρυγιωνάκης τόνισε πως δεν υπάρχει θερμοκήπιο χωρίς ζημιά, με πολλά θερμοκήπια ολοκληρωτικά κατεστραμμένα, τόσο στις υποδομές αλλά και στις καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τους ανέμους. Πολλές ζημιές έχουν γίνει και στο Γούδουρα

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, ανέφερε πως απ’ τη στιγμή που οι άνεμοι θα πέσουν θα ξεκινήσουν οι καταγραφές κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνει άμεσα αφού είναι πολύ πιθανό πως οι ζημιές θα συνεχιστούν.

Σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ιεράπετρας μαζί με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, της Πυροβεστικής και τον αρμόδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου, για να γίνει ένας συντονισμός μεταξύ όλων των υπηρεσιών.

Ο κ. Καλαντζάκης, τόνισε πως για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι καταγραφές των ζημιών, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνει το αίτημα προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας Λασιθίου κ. Γουλιδάκης, ανέφερε πως το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, όμως άμεσα σε συντονισμό με την αντιπεριφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη και την τον Δήμο Ιεράπετρας, θα ζητηθεί να συσταθεί ακόμα και σήμερα η αρμόδια επιτροπή για την καταγραφή και μέσα στην ημέρα θα υπάρχουν νεότερα για το τι θα γίνει και πως.

Ο αντιδήμαρχος αγροτικών θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής κάλεσε όλους τους παραγωγούς να πάνε στις καλλιέργειές τους αφού είναι βέβαιο πως η εικόνα της ζημιάς δεν είναι γνωστή στο σύνολό της ακόμα και ανέφερε πως μέσα στην ημέρα θα έχουν γίνει γνωστές όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Αξίζει να τονιστεί ότι εχθές στην περιοχή ένα φορτηγάκι τούμπαρε από τον αέρα σε περιοχή του Κουτσουρά , ενώ λίγο μετά τις 4 μια ταμπέλα έφυγε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και προσγειώθηκε πάνω σε αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς κανείς να τραυματιστεί.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί