Μπαλάφας: Η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι δύσκολη αλλά προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με το θέμα των μεταναστών στην Πάτρα,

«Η Πάτρα, ως λιμάνι που βρίσκεται προς την Ιταλία, συγκεντρώνει ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και προσπαθούν να περάσουν στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από τυπική άποψη, το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως ξέρετε, αυτό που ισχύει για όλες τις ροές είναι ότι γίνεται ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και μεταναστών. Αυτοί που χαρακτηρίζονται ως παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας, πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία έχουν προέλθει. Οι επιστροφές γίνονται με συγκεκριμένες διαδικασίες. Κάνουμε προσπάθεια για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές των μην δικαιούμενων ασύλου στην Τουρκία, δηλαδή να γίνει μια σύντμηση των τεσσάρων επιπέδων εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που ισχύει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας».

– Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, και τη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης,

«Η ουσία είναι ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα τρία χρόνια, σε διαφορετικά στάδια την κατάσταση. Άλλο στάδιο ήταν το 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2016, άλλο στάδιο μέχρι τον Αύγουστο του 2017 και άλλο σήμερα. Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος έχει τρομερά απρόβλεπτες καταστάσεις. Από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017, η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη και οι ροές από τα τουρκικά παράλια ήταν ελέγξιμες. Ξαφνικά τον Αύγουστο υπήρξε μια αύξηση των ροών, η οποία δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Η κατάσταση στη Μόρια δεν ήταν έτσι από την αρχή. Ήταν δύσκολή αλλά ελεγχόμενη. Τώρα χειροτέρεψε με την αύξηση των ροών, οι οποίες όμως επανέρχονται σιγά σιγά, στα προηγούμενα επίπεδα. Η κατάσταση μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι δύσκολη αλλά προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές. Δεν γίνεται να γίνουν θαύματα, να σταματήσουν οι ροές. Δεν νομίζω ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι απέναντι στο θέμα των προσφύγων-μεταναστών, δηλαδή δεν υπάρχει τρομερή επιρροή από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην κοινωνική ζωή στο Βαθύ της Σάμου για παράδειγμα.

Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες. Από τους 50.000 της τελευταίας διετίας, κάποιοι θα φύγουν προς την Ευρώπη, κάποιοι θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα μείνουν περίπου 30.000 άνθρωποι. Αυτός ο αριθμός είναι απόλυτα διαχειρίσιμος από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συνεχείς ροές και υπερπληθυσμός στα νησιά».

– Σχετικά με το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών,

«Αυτοί οι οκτώ αξιωματικοί που πέρασαν στην Ελλάδα, με την απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι προστατευμένοι από την επιστροφή στην Τουρκία. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση έκδοσής τους. Ο Τούρκος αξιωματικός έκανε αίτηση στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών όπως είχε δικαίωμα και η αίτηση άρσης ασύλου από την κυβέρνηση έγινε στο πλαίσιο μιας απολύτως μόνιμης διαδικασίας, για μια περίπτωση που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, δεν είναι η περίπτωση μια οικογένειας από το Χαλέπι για παράδειγμα».

– Σχετικά με το θέμα της ονομασία των Σκοπίων,

«Όπως θα θυμάστε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα αυτό, δίνοντας τη λύση μιας σύνθετης ονομασίας. Θυμάστε πολύ καλά ποιος είχε αντιδράσει, ο κ. Σαμαράς. Μερικά χρόνια αργότερα το 2007, ο Κώστας Καραμανλής είχε θέσει στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το θέμα της μη ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εάν δεν υπάρξει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτό το νήμα, το οποίο είχε κοπεί, θέλουμε να πιάσουμε πάλι εμείς. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση σαν Έλληνες και πατριώτες να βρούμε μια λύση που θα δημιουργεί κανονικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα και που θα δέχεται μια σύνθετη ονομασία, όπως πρότειναν και οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή. Δεν έχουν κατατεθεί ακόμα προτάσεις αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να βρεθεί λύση εθνικά αποδεκτή και με τη μέγιστη δυνατή πολιτική αποδοχή».

– Αναφορικά με το εάν ισχύει η καθαρή έξοδος στις αγορές,

«Κάτι που φαινόταν ως πολύ μακρινό πριν λίγο καιρό, σε 7 μήνες μπορεί να είναι πραγματικότητα, να είμαστε έξω από το μνημόνιο και να μπούμε σε μια κατάσταση μετά από το μνημόνιο, χωρίς επιτροπεία. Υλοποιήσαμε μια δύσκολη συμφωνία και τώρα στην τρίτη αξιολόγηση η συμπεριφορά των δανειστών είναι τελείως διαφορετική από ότι στις προηγούμενες δύο, επειδή υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την καλή πορεία της χώρας μας, όπως οι καλοί δείκτες στην οικονομία, τα 4 δισεκατομμύρια επενδύσεων, κάτω από 4% απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, η μείωση της ανεργίας κλπ».

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί