Ο πιο ισχυρός κυκλώνας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σάρωσε το γαλλικό αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού, τη Μαγιότ, αφήνοντας πίσω του ανείπωτη καταστροφή. Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί προσεγγίζουν τους 1.000 σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Γαλλίας, που μίλησε στο BBC.
Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις και από τις τοπικές αρχές. «Νομίζω ότι σίγουρα θα φτάσουμε τις εκατοντάδες, ίσως και τις χίλιες, ακόμα και τις αρκετές χιλιάδες», δήλωσε την Κυριακή ο νομάρχης Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιουβίλ στο τοπικό μέσο Mayotte La 1ere, αναφερόμενους στον πιθανό αριθμό των θυμάτων.
Το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει επίσημο απολογισμό.
Ο κυκλώνας Chido έπληξε τη Μαγιότ το βράδυ του Σαββάτου με ανέμους που ξεπέρασαν τα 200 χλμ/ώρα, προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες, κυβερνητικά κτίρια και ένα νοσοκομείο. Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που έπληξε τα νησιά εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια.
Plusieurs centaines, voire des milliers de morts : les autorités craignent un bilan humain très lourd à Mayotte, le département le plus pauvre de France dévasté par le cyclone Chido, où les secours ont été renforcés dimanche par pont aérien #AFPVertical ⤵️ pic.twitter.com/Gi88tT8lYX
— Agence France-Presse (@afpfr) December 15, 2024
«Ειλικρινά, αυτό που βιώνουμε είναι μια τραγωδία· νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στα επακόλουθα ενός πυρηνικού πολέμου… Είδα ολόκληρη γειτονιά να εξαφανίζεται», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ισμαήλ, κάτοικος της πρωτεύουσας της Μαγιότ, Μαμουτζού, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μέσω τηλεφώνου.
Μία πάμφτωχη περιοχή μαστιζόμενη από βία
Περισσότεροι από 100.000 παράτυποι μετανάστες ζουν στη Μαγιότ, γαλλικό έδαφος κοντά στις ακτές της Αφρικής, σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Απέχοντας περίπου 8.000 χλμ. από το Παρίσι, η περιοχή είναι σημαντικά φτωχότερη από την υπόλοιπη Γαλλία και έχει αντιμετωπίσει για δεκαετίες βία από συμμορίες και κοινωνική αναταραχή.
Περισσότερο από το 75% των ανθρώπων στη Μαγιότ ζουν κάτω από το γαλλικό όριο φτώχειας. Η ένταση εντάθηκε νωρίτερα φέτος λόγω έλλειψης νερού. Μάλιστα τον Μάιο η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με ξέσπασμα χολέρας.
Ο κυκλώνας ήρθε να επιδεινώσει αισθητά την κατάσταση, αποκλείοντας σε χιλιάδες την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και υγιεινή. Μια αερογέφυρα τέθηκε σε εφαρμογή από το νησί Ρεϊνιόν, άλλο ένα υπερπόντιο γαλλικό έδαφος στην άλλη πλευρά της Μαδαγασκάρης, ανέφερε η κυβέρνηση.
Η πρώτη πρόκληση για τον Μπαϊρού
Η καταστροφή αποτελεί την πρώτη πρόκληση για τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού, λίγες μέρες μετά τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που ακολούθησε την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο κυκλώνας συνέχισε να πλήττει τη βόρεια Μοζαμβίκη την Κυριακή, αλλά η πλήρης έκταση του αντίκτυπου δεν ήταν σαφής.
Στις Κομόρες, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, 24 εκτοπίστηκαν και 21 σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.
Η ιστορία της περιοχής
Η Γαλλία αποίκισε τη Μαγιότ το 1843 και προσάρτησε όλο το αρχιπέλαγος, συμπεριλαμβανομένων των Κομορών, το 1904.
Σε δημοψήφισμα το 1974, το 95% υποστήριξε τη διάσπαση, αλλά το 63% στη Μαγιότ ψήφισε να παραμείνει γαλλικό έδαφος. Η Γκραντ Κομόρ, η Ανζουάν και η Μοέλι κήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1975. Η Μαγιότ συνεχίζει να διοικείται από το Παρίσι.
Les bidonvilles de #Mayotte ont été rasés, leurs habitants engloutis par la boue et les tôles. Les 3/4 des maisons en dur n'ont #PlusDeToit. Pas d'#eau, pas de #nourriture, pas d'#électricité et des #pillages. Nos besoins: #ÉtatDUrgence + #Armée + #Médecins + #Aide massive pic.twitter.com/vDtHWgSvCG
— Estelle Youssouffa Députée (@DeputeeEstelle) December 15, 2024