Στα εγκαίνια της έκθεσης «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, παραβρέθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο νησί, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια, αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτισμού και των δράσεων της Κυβέρνησης με στόχο την διαφύλαξη και ανάδειξή του. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την έκθεση, είπε ότι είναι πρωτότυπη και καινοτόμα , αναδεικνύοντας την Κρήτη και το ρόλο της, πέρα από την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού με την οποία είναι ταυτισμένη.
«Η Κρήτη στη συνείδηση όλων μας και σίγουρα και των επισκεπτών του μουσείου, είναι ταυτισμένη με το μεγαλείο του Μινωικού Πολιτισμού. Όμως στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών χρόνων συντελέστηκαν πολύ σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές διεργασίες και πράγματι και εδώ η Κρήτη , βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των πολιτικών μετεξελίξεων, που οδήγησαν τελικά στο μεγαλείο της κλασικής Ελλάδος που οικοδομήθηκε πάνω στην έννοια της πόλις-κράτος» ανέφερε κατά την ομιλία του χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιπλέον, μίλησε και για τις πρώτες πόλεις με οργάνωση και νομοθεσία, όπως και ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ των πολιτών, που έχουν ως πρώτη αναφορά τους την Κρήτη, οι οποίες αναδεικνύονται στην συγκεκριμένη έκθεση.
«Αυτή η σταδιακή πορεία αυτοοργάνωσης των κοινωνιών, που οδήγησαν τελικά στο θαύμα της κλασικής Αθήνας και στη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μία εποχή όπου οι συζητήσεις γύρω από την ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας γίνονται πιο έντονες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι «στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα πρώτα βήματα σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη διαδρομή, που οδήγησε στο θαύμα της κλασικής Ελλάδας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, αναφέρθηκε στο σύγχρονο ρόλο του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου μετά και τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , διευκρινίζοντας ότι «αυτό ακριβώς έχουν υιοθετήσει τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, πόσο μάλλον όταν το μουσείο του Ηρακλείου, αλλά και τα υπόλοιπα 4 που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ είναι θεματοφύλακες αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Μάλιστα πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τη δουλειά, την εξωστρέφεια και τη διοργάνωση τέτοιων εκθέσεων, καταλήγοντας ότι «τα μουσεία πρέπει να είναι χωνευτήρια εξελίξεων και συνδέσεων με τις απαιτήσεις των σημερινών καιρών».
Στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των μουσείων , όπως και τη νέα δυναμική τους, ενώ σχετικά με την έκθεση σημείωσε ότι μέσα από τα ευρήματα ζωντανεύει η πορεία των ανθρώπων, που συνθέτουν τις ιστορίες των πόλεων της Κρήτης .
«Έχουμε πλέον μία σταθερή και καταγεγραμμένη για πρώτη φορά νομοθεσία, με γραπτούς νόμους οι οποίοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν πλέον όλη την πολιτική και τη φιλοσοφία των πόλεων κρατών» ανέφερε σε σχέση με την έκθεση και τα ευρήματα που εκτίθενται σε ότι αφορά την ιστορία της Κρήτης στην αρχαϊκή περίοδο, η Λίνα Μενδώνη, που ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και επιμελήτρια της έκθεσης, Στέλλα Χρυσουλάκη, τους συναδέλφους, όπως σημείωσε, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που συνέβαλαν στη δημιουργία της έκθεσης, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά τον κ. Γρυσπολάκη.
«Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη γνώση και τη μνήμη» κατέληξε η κ. Μενδώνη.
Η έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» την οποία εγκαινίασε ο κ. Μητσοτάκης και ξεναγήθηκε σε αυτήν, φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2025.
Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μια εντυπωσιακή επιλογή περίπου τριακοσίων αρχαιολογικών ευρημάτων, κάποια από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Μέσα από τα εκθέματα, «φωτίζεται» η συναρπαστική ιστορία της ίδρυσης και ανάπτυξης των πόλεων στην Κρήτη κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος – 5ος αιώνας π.Χ.) οι οποίες αναδείχθηκαν ως κέντρα πολιτισμού και δύναμης, περίπου 500 χρόνια μετά το τέλος του μινωικού κόσμου. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, πρόκειται για ένα σπουδαίο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, καθώς φαίνεται ότι στην Κρήτη αναπτύχθηκαν πρώιμα οι πολιτειακές δομές και οι θεσμοί που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής πολιτικής ταυτότητας.
Ο τίτλος της έκθεσης, «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ», αντλείται από την αναφορά της Κρήτης στην Ιλιάδα του Ομήρου ως «νησί των εκατό πόλεων», αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία και τη δυναμική των αρχαϊκών πόλεων, που διαμόρφωσαν την πορεία του νησιού στους ιστορικούς χρόνους.
Διμαρτυρία από τους αρχαιολόγους
Με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκης διαμαρτυρίας το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος αναφέρει:
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του με αφορμή τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, παρουσία του Πρωθυπουργού. Η λαμπρότητα της εκδήλωσης και οι δηλώσεις για την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού συνολικά αλλά και η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Στον απόηχο των εγκαινίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενός σκανδαλώδους έργου, που αποτελεί ένα τεράστιο αρχαιολογικό και οικονομικό έγκλημα, ο πρωθυπουργός έρχεται στο Ηράκλειο για να εγκαινιάσει μια ακόμα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που λειτουργεί πλέον ως ΝΠΔΔ, ή, πιο σωστά, υπολειτουργεί ως ΝΠΔΔ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς τη λειτουργία του από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε η αλλαγή στο καθεστώς του.
Ταυτόχρονα η περιβόητη αυτή έκθεση που εγκαινιάζεται, παρουσία του Πρωθυπουργού, συνιστά ακόμη μία πρόκληση καθώς έχουν μεταφερθεί για την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση -όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου- τέσσερις από τους «Δεσμώτες» του Φαλήρου. Το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα ανασκάφηκε το 2016, υπό την εποπτεία της τότε προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, που σήμερα είναι η διευθύντρια του ΑΜΗ.
Και ενώ στην πραγματικότητα το εύρημα του Φαλήρου έχει συζητήσιμη αρχαιολογική/ιστορική συνάφεια με το θέμα της έκθεσης «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ», ωστόσο, οι «Δεσμώτες» μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της απόσπασης από το σύνολο στο οποίο ανήκουν, και στη διαδικασία της μεταφοράς και της έκθεσής τους σαν «τρόπαια».
Η αρχαιολογική κοινότητα καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και συμπεριφορές απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν σε απαράδεκτες συνθήκες να διατηρήσουν και να μελετήσουν.
Η ευαισθησία που υποτίθεται ότι έχει ο πρωθυπουργός για τις αρχαιότητες είναι εντελώς επίπλαστη καθώς στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τις αρχαιότητες κατά το δοκούν, προς όφελος της δημόσιας εικόνας του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία διάθεση για ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται για την εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων και των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και καταγγέλλει:
● Τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που καταγράφονται σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, οι οποίες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και την ταλαιπωρία των πολιτών.
● Την απαξίωση του επαγγέλματος του αρχαιολόγου, ως επιστημονικού επαγγέλματος. Αντιμετωπιζόμαστε σαν μεσάζοντες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων χωρίς τη μετέπειτα μελέτη και δημοσίευσή τους, η οποία προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο.
● Την εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τα συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας.
● Την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομική και κοινωνική, με χαρακτηριστικές τις ιδιωτικές επισκέψεις των 5.000 ευρώ στην Ακρόπολη, την παραχώρηση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαπτίσεις, επιδείξεις μόδας, μουσικά events, κ.ά.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διεκδικεί:
● Μόνιμη και σταθερή εργασία για αρχαιολόγους, συντηρητές και φύλακες αρχαιοτήτων και εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα!
● Όχι προαπαιτούμενα για την εργασία μας, μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο μας!
● Κατάργηση των χρονικών περιορισμών στην εργασία μας, κώλυμα 8μήνου, συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας!
● Ίσα δικαιώματα για όλους! Απαιτούμε να σταματήσουν οι διακρίσεις μεταξύ ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και μόνιμων αρχαιολόγων. Είμαστε όλοι επιστήμονες με την ίδια ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την ίδια ευθύνη απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά!
● Δικαίωμα στη δημοσίευση! Ανεμπόδιστη πρόσβαση και δικαίωμα στις δημοσιεύσεις ευρημάτων που προέρχονται από τις δικές μας ανασκαφικές και εκσκαφικές επιβλέψεις. Η επιστημονική γνώση ανήκει σε όλους και πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε ανασκαφική εργασία!
● Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Το έργο του αρχαιολόγου δεν ολοκληρώνεται με την ανασκαφή. Απαιτούμε τον απαραίτητο χρόνο για τη σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων και ευρετηρίων ευρημάτων, ώστε το έργο μας να είναι επιστημονικά πλήρες και τεκμηριωμένο!
● Ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χρήση τους για εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες!
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 5 μμ., στην πλατεία Ελευθερίας, έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου όπου και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ» παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού πολιτισμού».
Νέα Αριστερά Ηρακλείου: Επίσκεψη φιέστα και εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ηράκλειο η Νέα Αριστερά αναφέρει:
Επίσκεψη φιέστα και εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον Πρωθυπουργό την ώρα που στην Βουλή συζητείται ακόμη ένας ‘’μνημονιακός’’ προϋπολογισμός που επισφραγίζει τις ανισότητες, τη συνέχιση της ακρίβειας, την καθήλωση των μισθών και την προκλητική εύνοια προς τους πλούσιους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως άποικος προς ιθαγενείς, με εγκαίνια, εορτασμούς και αστραπιαίες συζητήσεις για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, ο ΒΟΑΚ όνειρο θερινής νυκτός, παρά τον τεράστιο φόρο αίματος, η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται , η ακρίβεια, η κρίση στέγης κατατρώει τις ‘’σάρκες’’ των πολιτών, οι πολιτιστικοί πόροι, τα μουσεία παραδίδονται στους ιδιώτες, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες οδηγούνται σε υπολειτουργία λόγω έλλειψης προσωπικού και ο πρωθυπουργός και το επιτελικό του κράτος ‘’ συζητά’’ την υποτιθέμενη εθνική στρατηγική ανάπτυξης και εργαλειοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά προς όφελος της βελτίωσης της δημόσιας εικόνας του.
Ανάπτυξη δεν συνιστά η οικονομική μεγέθυνση, ούτε βέβαια η σκανδαλώδης στήριξη των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, έγκειται στην προώθηση της κοινωνικής ευημερίας, της κοινωνίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων ζωής, εργασίας, υγείας, πολιτισμού, καθαρού και βιώσιμου περιβάλλοντος χωρίς διακρίσεις με συμπερίληψη, ισότητα και ισονομία.
Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν συνιστούν οι λαμπρές τελετές και εκθέσεις, που και η αρχαιολογική τους συνάφεια τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά η στήριξη και η ενδυνάμωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών, η θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και τοπίων στην κλιματική κρίση, η ανάδειξη και προστασία των παραδομένων σε εγκατάλειψη, αδιαφορία, έλλειψη υποδομών ή σε τουριστική υπερεκμετάλλευση των αρχαιοτήτων της χώρας.
Όπως φαίνεται όμως και από τον προτεινόμενο προϋπολογισμό που εγκλωβίζει τους πολίτες σε συνθήκες φτωχοποίησης και στασιμότητας , ουδόλως τον απασχολούν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία, την προστασία και την ευημερία της, ουδόλως τον απασχολεί και η ουσιαστική στήριξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η Νέα Αριστερά Ηρακλείου στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αρχαιολόγων που αντιδρούν στην κατά το δοκούν χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην απαξίωση της αρχαιολογικής κοινότητας και του έργου της.
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου: Όχι στην πολιτιστική πολιτική της φιέστας και της σκηνογραφίας
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου στηρίζει τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του με αφορμή τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, παρουσία του Πρωθυπουργού. Η λαμπρότητα της εκδήλωσης και οι δηλώσεις για την «προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού συνολικά αλλά και η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Στον απόηχο των εγκαινίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενός σκανδαλώδους έργου, που αποτελεί ένα τεράστιο αρχαιολογικό και οικονομικό έγκλημα, ο πρωθυπουργός έρχεται στο Ηράκλειο για να εγκαινιάσει μια ακόμα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου που λειτουργεί πλέον ως ΝΠΔΔ, ή, πιο σωστά, υπολειτουργεί ως ΝΠΔΔ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς τη λειτουργία του από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε η αλλαγή στο καθεστώς του. Ταυτόχρονα η περιβόητη αυτή έκθεση που εγκαινιάζεται, παρουσία του Πρωθυπουργού, συνιστά ακόμη μία πρόκληση καθώς έχουν μεταφερθεί για την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση -όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου- τέσσερις από τους «Δεσμώτες» του Φαλήρου. Το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα ανασκάφηκε το 2016, υπό την εποπτεία της τότε προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη, που σήμερα είναι η διευθύντρια του ΑΜΗ. Και ενώ στην πραγματικότητα το εύρημα του Φαλήρου έχει συζητήσιμη αρχαιολογική / ιστορική συνάφεια με το θέμα της έκθεσης «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ», ωστόσο, οι «Δεσμώτες» μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της απόσπασης από το σύνολο στο οποίο ανήκουν, και στη διαδικασία της μεταφοράς και της έκθεσής τους σαν «τρόπαια».
Η αρχαιολογική κοινότητα καταδικάζει αυτές τις πρακτικές και συμπεριφορές απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθούν σε απαράδεκτες συνθήκες να διατηρήσουν και να μελετήσουν. Η ευαισθησία που υποτίθεται ότι έχει ο πρωθυπουργός για τις αρχαιότητες είναι εντελώς επίπλαστη καθώς στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τις αρχαιότητες κατά το δοκούν, προς όφελος της δημόσιας εικόνας του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία διάθεση για ουσιαστικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται για την εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων και των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και καταγγέλλει:
- Τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που καταγράφονται σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, οι οποίες υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα την εξουθένωση των εργαζομένων και την ταλαιπωρία των πολιτών.
- Την απαξίωση του επαγγέλματος του αρχαιολόγου, ως επιστημονικού επαγγέλματος. Αντιμετωπιζόμαστε σαν μεσάζοντες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων χωρίς τη μετέπειτα μελέτη και δημοσίευσή τους, η οποία προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο.
- Την εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τα συμφέροντα της πολιτικής ηγεσίας.
- Την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομική και κοινωνική, με χαρακτηριστικές τις ιδιωτικές επισκέψεις των 5.000 ευρώ στην Ακρόπολη, την παραχώρηση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμους, βαπτίσεις, επιδείξεις μόδας, μουσικά events, κ.ά.
Στηρίζουμε τα αιτήματα του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και διεκδικούμε:
- Μόνιμη και σταθερή εργασία για αρχαιολόγους, συντηρητές και φύλακες αρχαιοτήτων και εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα!
- Εργασία χωρίς προαπαιτούμενα, μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο.
- Κατάργηση των χρονικών περιορισμών στην εργασία, κώλυμα 8μήνου, συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας!
- Ίσα δικαιώματα για όλους! Απαιτούμε να σταματήσουν οι διακρίσεις μεταξύ ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και μόνιμων αρχαιολόγων.
- Δικαίωμα στη δημοσίευση! Ανεμπόδιστη πρόσβαση και δικαίωμα στις δημοσιεύσεις ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφικές και εκσκαφικές επιβλέψεις. Η επιστημονική γνώση ανήκει σε όλους και πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε ανασκαφική εργασία!
- Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής ταυτότητας των αρχαιολόγων! Το έργο του αρχαιολόγου δεν ολοκληρώνεται με την ανασκαφή. Απαιτούμε τον απαραίτητο χρόνο για τη σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων και ευρετηρίων ευρημάτων, ώστε το έργο να είναι επιστημονικά πλήρες και τεκμηριωμένο!
- Ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και χρήση τους για εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες!
Στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 5 μμ., στην πλατεία Ελευθερίας, έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου όπου και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ» παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού πολιτισμού.
Yπογράφηκε το έργο της Αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράφηκε νωρίτερα χθες στην Περιφέρεια Κρήτης το εμβληματικό έργο για την «Αποκατάσταση και συντήρηση Ι. Ναού Αγ. Μηνά στο Ηράκλειο» το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027».
Το έργο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου.
Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 4,7 εκ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά στερεωμένος, αποκατεστημένος και λειτουργικός, υλοποιώντας το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών.
«Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε τον πρωθυπουργό στην υπογραφή των δύο συμβάσεων. Η πρώτη αφορά ένα εμβληματικό έργο για το Ηράκλειο και την Κρήτη, τον Άγιο Μηνά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως διαχρονικά έχει διαμορφωθεί καλή συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την οποία και την ευχαρίστησε όπως και «τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο για την αγωνία που είχε για να ενταχθεί το έργο. Είναι μια μέρα ξεχωριστή σήμερα γιατί παραμονή της ονομαστικής του εορτής υπογράφουμε την ένταξη του έργου», ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους συντελεστές που οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε πως στην Κρήτη μέσα από τη συνεργασία έχουν προχωρήσει σημαντικά έργα στον τομέα του Πολιτισμού, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων, Μεσαράς, Αγίου Νικολάου, Ηρακλείου, τα έργα στην Κνωσό τα οποία ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ και στόχος είναι να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Η δεύτερη σύμβαση που υπογράφηκε ήταν μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Πολυτεχνείου Κρήτης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Δημιουργία νέου καινοτόμου Μουσείου Αρχανών».
Το έργο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και ο Περιφερειάρχης Κρήτης ενώ ευχαρίστησε ο παριστάμενος Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης και μίλησε για το έργο ο επικεφαλής της ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Παναγιώτης Παρθένιος.
Το έργο θα γίνει σε κτήριο έκτασης 8.247,22 τ.μ., του πρώην Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών, που παραχωρήθηκε στο ΥΠΠΟ από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Ο προϋπολογισμός είναι 800.000 ευρώ περίπου και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης.