Αυτή είναι η αιτία για τα νεκρά ψάρια στις θάλασσες της Κρήτης – Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά

Δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά, καθώς κάτι ανάλογο είχε καταγραφεί πριν από 45 χρόνια αλλά και πριν από µια 30ετία

Υπαρκτός αλλά ακόµα µικρός είναι ο αριθµός των ψαριών που ξεβράζονται στις ακτές της ∆υτικής Κρήτης εξαιτίας της ιογενούς εγκεφαλοπάθειας, σύµφωνα µε τα στοιχεία των αρµόδιων υπηρεσιών και των αλιέων. Αντίθετα στην Ανατολική Κρήτη καταγράφεται πολύ µεγαλύτερος αριθµός γεγονός που έχει κινητοποιήσει την επιστηµονική κοινότητα και τους ψαράδες.

Δείτε επίσης: Σφυρίδες, στήρες και ροφοί πεθαίνουν μαζικά στις θάλασσες της Κρήτης

Aνησυχία στη Γαύδο: Ψάρια σε ημιθανή κατάσταση ξεβράζονται στις παραλίες (Φωτο)

Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια πάντως δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά, καθώς κάτι ανάλογο είχε καταγραφεί πριν από 45 χρόνια αλλά και πριν από µια 30ετία, µόνο που τότε δεν µπορούσε να εξηγηθεί καθώς η συγκεκριµένη ασθένεια ήταν άγνωστη.

Δημοσιεύματα των “Χ.ν.” πριν από 40 και 45 χρόνια όταν τότε τεράστιοι αριθμοί νεκρών ψαριών είχαν καταγραφεί στα Χανιά και στην Κίσσαμο.


Όπως δήλωσε στα Χανιώτικα Νέα η  προϊσταµένη του τµήµατος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Λίνα Ανεζάκη «αναφορές για νεκρά ψάρια έχουµε  µόνο για τη Γαύδο και τα Σφακιά και όχι σε τόσο µεγάλους αριθµούς όπως στην Ανατολική Κρήτη. Συνοµιλούµε µε ψαράδες κυρίως που µας λένε ότι δεν είναι τόσο έντονο το πρόβληµα. Βέβαια λόγω των καιρικών συνθηκών οι  Επαγγελµατίες  ψαράδες στα Χανία, έχουν να βγουν για ψάρεµα  εδώ και εβδοµάδες, έτσι    η πληροφόρηση µας είναι κυρίως από τους ερασιτέχνες αλιείς. »

∆ίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την ιογενή εγκεφαλοπάθεια η κ. Ανεζάκη υπογραµµίζει πως «ως ασθένεια είναι γνωστή,  µόνο που φέτος είναι σε µεγαλύτερη έξαρση καθώς αναφέρονται περιστατικά στη µισή Ελλάδα (Κυκλάδες, Πελοπόννησο κα.) Το ΕΛΚΕΘΕ το παρακολουθεί, τα τµήµα Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων συνεργαζόµαστε µεταξύ µας και είµαστε σε επαφή µε  το ΕΛΚΕΘΕ».

Για το κατά πόσο είναι βρώσιµα τα ψάρια που έχουν ασθενήσει η ιχθυολόγος εξηγεί πως «δεν είναι επικίνδυνα αυτά που βρίσκονται ζωντανά. Όµως αυτά που ξεβράζονται στην παραλία  εννοείται  πως δεν καταναλώνονται καθώς είναι αλλοιωµένα. Ο κόσµος που τα βρίσκει καλό είναι να επικοινωνεί µε την υπηρεσία µας κάθε φορά που τα εντοπίζει και να µας ενηµερώνει».

Για του ψαράδες ο κ. Στέφανος Γρηγοράκης, επαγγελµατίας αλιέας στην Κίσσαµο τονίζει πως «στις περιοχές µας δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά, όπως στα νότια ή στην Ανατολική Κρήτη. Ωστόσο αυτή η ασθένεια δεν είναι άγνωστη. Είχε εµφανιστεί και πριν από µια 10ετία και πριν από 30 και παραπάνω χρόνια, είναι κάτι που το θυµόµαστε.»

Σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ  «η ιογενής εγκεφαλοπάθεια και αµφιβληστροειδοπάθεια, προκαλείται από τον ιό Betanodavirus. Έναν ιό διαδεδοµένο στη Μεσόγειο και προσβάλλει   είδη ψαριών που εµφανίζουν αυξηµένη ευαισθησία στον ιό. Είναι σηµαντικό να υπογραµµιστεί ότι ο ιός προσβάλλει αποκλειστικά τα ψάρια και δεν µεταδίδεται στον άνθρωπο, συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δηµόσια υγεία. Ωστόσο, τα νεκρά ψάρια που εκβράζονται στις ακτές δεν πρέπει να καταναλώνονται, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί.  Η ιογενής εγκεφαλοπάθεια επηρεάζει επίσης είδη ιχθυοκαλλιέργειας, όπως το λαβράκι, και σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, εξάρσεις της νόσου σε άγριους πληθυσµούς είχαν συνδεθεί µε δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας.  Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση, οι περιοχές που καταγράφονται εξάρσεις δεν γειτνιάζουν µε µονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, γεγονός που υποδεικνύει πως ο ιός υπάρχει φυσικά στο θαλάσσιο περιβάλλον και µπορεί να προσβάλει άγριους πληθυσµούς».

Για πληρέστερη καταγραφή των περιστατικών, ο ΕΛΚΕΘΕ καλεί τους πολίτες που παρατηρούν θνησιµότητα σε ψάρια να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2810 337760 και 2810 337766 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση katharios@hcmr.gr  µε τον επιστηµονικά υπεύθυνο για τη συγκεκριµένη έρευνα, ∆ρ. Παντελή Καθάριο.

Χανιώτικα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί