Κιβωτός: Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του πατέρα Αντωνίου ως ηθικού αυτουργού σε 5 ξυλοδαρμούς ανηλίκων

Να κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός σε συγκεκριμένες κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών που ζούσαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, στον Βόλο και στη Χίο, πρότεινε η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τον ιδρυτή και επικεφαλής της οργάνωσης, με αναφορές στον πατέρα Αντώνιο, όπως «ο λόγος του ήταν νόμος! Είχε κυρίαρχο ρόλο και άποψη καθοριστική». 

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσής της, η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ως ηθικού αυτουργού σε συνολικά πέντε πράξεις κακοποίησης ανηλίκων τροφίμων σε δομές της οργάνωσης και την ενοχή πέντε από τους επτά συγκατηγορουμένους του πατέρα Αντωνίου, εργαζομένων στη ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η ενοχή για βαριά σωματική βλάβη σε βάρος τροφίμων στη δομή του Βόλου, αλλά και για την ηθική αυτουργία σε ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, όπως καταγγέλθηκαν από ανήλικους σε δομές του Βόλου και της Χίου.

Η εισαγγελική πρόταση ήταν πλήρως αθωωτική για δύο κατηγορούμενους και απαλλακτική για όλες τις άλλες κατηγορίες που βαρύνουν τον κληρικό και τους πέντε συγκατηγορουμένους του.

Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων αφορούν συγκεκριμένα περιστατικά στις δομές της Κιβωτού σε Βόλο και Χίο. Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, προκύπτουν αμφιβολίες για περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και φέρονται να τελέστηκαν σε δομές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Πωγωνιανής , όπως για τις χειρωνακτικές αγροτικές εργασίες στις οποίες επιδίδονταν οι ανήλικοι τρόφιμοι και ως εκ τούτου η Εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε ότι ο πατέρας Αντώνιος γνώριζε τι συνέβαινε στην οργάνωση, συμμετείχε ενεργά στις αποφάσεις αναφορικά με τις πράξεις των κατηγορουμένων πρώην εργαζομένων, οι οποίοι τιμωρούσαν, αλλά και επιτίθονταν σωματικά στους φιλοξενούμενους ανήλικους.

Μετά από μακρά διαδικασία, που ξεπερνά τις 30 δικασίμους, η δίκη για όσα κατήγγειλαν παιδιά, για βάναυσες συμπεριφορές που έχουν υποστεί, προχώρησε σήμερα στην εισαγγελική πρόταση για τους οκτώ κατηγορούμενους, τον ιδρυτή της ΜΚΟ και τους συγκατηγορουμένους τους: τρεις από χώρους στην Αθήνα, δύο από τον Βόλο και δύο από την Χίο. Η εισαγγελέας τόνισε πως οι συγκατηγορούμενοι του πατέρα Αντώνιου «δεν ήταν απλοί εργαζόμενοι», αλλά επιτελικοί σε υψηλές θέσεις στην ιεραρχία της Κιβωτού.

Επικαλούμενη μαρτυρικές καταθέσεις, όπως αυτή της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και άλλες, η εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή της ότι ο ιερωμένος είχε ταυτιστεί με την Κιβωτό, της οποίας ήταν ιδρυτής και ότι το μοντέλο λειτουργίας της ήταν δικής του έμπνευσης. Ήταν, όπως επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός, «το πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά» και «είχε γνώση για ό,τι συνέβαινε σε κάθε σπίτι της οργάνωσης».

Αναφερόμενη στα παιδιά που ζουν σε δομές, ως εξαιρετικά «ευάλωτη ομάδα» και αναλύοντας το νομικό πλαίσιο προστασίας, βάσει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού, η εισαγγελική λειτουργός εξέθεσε και ανέλυσε στο δικαστήριο τα περιστατικά της δικογραφίας, για τα οποία κρίνει ότι παιδιά έτυχαν σκληρών συμπεριφορών.

Κατά την απολογία του, ο πατήρ Αντώνιος αρνήθηκε πλήρως όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται και έκανε λόγο για «καθοδήγηση από κάποιους». «Τα παιδιά αυτά ήταν βαριά τραυματισμένα. Η μεγάλη αγωνία ήταν αυτά τα παιδιά να μπορέσουν να επιλέξουν μια επαγγελματική ειδικότητα και να έχουν δεξιότητες για να βγάλουν μεροκάματο τίμια» είπε.

Η δίκη θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί