Ένας χρόνος σφαγές του Ισραήλ στη Γάζα: Νεκροί πάνω από 41.500 και τραυματίες πάνω από 96.000 άνθρωποι

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Δευτέρα (7/10) από τη σφαγή στη Γάζα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να επισημαίνουν από τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας έως και 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 250 ομήρους, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 41.500 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 96.000.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι εδώ και ένα χρόνο το Ισραήλ, η Χαμάς και οι αντίστοιχοι σύμμαχοί τους έχουν αποτύχει καταστροφικά να καταλήξουν σε συμφωνία για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ ο κίνδυνος μιας πλήρους περιφερειακής σύγκρουσης αυξάνεται τώρα.

Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπει καθημερινά ασθενείς με τραύματα που προκλήθηκαν από μαζικούς βομβαρδισμούς. Οι άνθρωποι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα, συνθλιμμένα οστά και έχουν διαμελιστεί.

Από την αρχή του πολέμου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 27.500 ασθενείς για τραύματα που σχετίζονται με τη βία, με πάνω από το 80% των τραυμάτων να συνδέονται με βομβαρδισμούς.

«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τραυματισμούς σε μαζική κλίμακα. Οι ομάδες μας έχουν αναγκαστεί να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, να βλέπουν παιδιά να πεθαίνουν στους ορόφους των νοσοκομείων λόγω έλλειψης πόρων και να περιθάλπουν ακόμη και τους ίδιους τους συναδέλφους και τα μέλη της οικογένειάς τους», αναφέρει η Δρ. Amber Alayyan, υπεύθυνη του ιατρικού προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Σήμερα, μόνο 17 από τα 36 νοσοκομεία είναι μερικώς λειτουργικά. Τα αντιμαχόμενα μέρη έχουν διεξαγάγει εχθροπραξίες κοντά σε ιατρικές δομές, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς, φροντιστές και ιατρικό προσωπικό. Έξι μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης σκοτωθεί ενώ από τον Οκτώβριο του 2023, το προσωπικό και οι ασθενείς των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν 14 διαφορετικές δομές υγείας, λόγω σοβαρών περιστατικών και συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση ένα χρόνο μετά τη σφαγή:

-Να σταματήσουν οι μαζικές δολοφονίες αμάχων

-Να σταματήσει καταστροφή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και των πολιτικών υποδομών

-Να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας

-Το Ισραήλ να ανοίξει τα ζωτικής σημασίας χερσαία σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του περάσματος της Ράφα, για να διασφαλίσει ότι η μαζική κλιμακούμενη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια μπορεί να φτάσει άμεσα σε όσους έχουν ανάγκη.

-Το Ισραήλ να διασφαλίσει την ιατρική εκκένωση για όσους χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των φροντιστών τους, και να επιτρέψει σε όσους επιθυμούν να αναζητήσουν ασφάλεια στο εξωτερικό να το πράξουν, διασφαλίζοντας παράλληλα σε όλους ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή στη Γάζα.

-Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός ως εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και να τερματίσει τον εφησυχασμό του με τη συνεχιζόμενη καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί