Μαθητές του Οροπεδίου Λασιθίου καθάρισαν το Σπήλαιο Τράπεζας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση έλαβε χώρα για τους μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου του Οροπεδίου Λασιθίου την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. Με πρωτοβουλία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, και συγκεκριμένα της Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Κρασανάκη Ελευθερίας και του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πρασίνου και Γραφείου του Πολίτη Σιγανού Ευάγγελου, καθώς και την συνεργασία του Γυμνασίου και του Λυκείου Τζερμιάδων, οι μαθητές και μαθήτριες με τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν το ιστορικό σπήλαιο Τραπέζας (Κρόνιο), το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Λύκειο Τζερμιάδων. Όλοι ήταν εφοδιασμένοι με γάντια και σακούλες ώστε να καθαρίσουν το, πανέμορφο ομολογουμένως, μονοπάτι που οδηγεί στην είσοδο του σπηλαίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την καταπληκτική θέα, να δουν το σχολείο τους «από απέναντι» με άλλη ματιά, και να εντρυφήσουν μέσα από τη συζήτηση που ξεκίνησε, και θα συνεχιστεί μέσα στην σχολική τάξη, στην ιστορία και την χρήση του εντυπωσιακού σπηλαίου από την αρχαιότητα.

Ακολούθησε επιστροφή στο σχολείο, όπου σε όλους δόθηκε από τον Δήμο Οροπεδίου μια υφασμάτινη, φιλική προς το περιβάλλον τσάντα, η οποία περιείχε μέσα κεράσματα για το απαραίτητο κολατσιό. Εκεί οργανώθηκε η επόμενη φάση της δράσης. Οι μαθητές/τριες μεταφέροντας ό,τι συνέλλεξαν από το μονοπάτι στο σπήλαιο, περπάτησαν μέσα στο χωριό Τζερμιάδων, χωρισμένοι σε δυο ομάδες για να καλύψουν τόσο τον κεντρικό δρόμο (Αγία Τριάδα Κέντρο Υγείας), όσο και τον δρόμο μπροστά από την Αστυνομία και το Δημαρχείο, μαζεύοντας αντίστοιχα τα ανακυκλώσιμα κυρίως υλικά που βρήκαν. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο Πολύκεντρο Ανακύκλωσης έξω από το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδων, όπου ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση από τους Αντιδημάρχους και την λειτουργία του σταθμού από τον υπεύθυνο κ. Χατζάκη, και κατόπιν προχώρησαν στην παράδοση αξιοσημείωτου όγκου ανακυκλώσιμων υλικών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο στο μηχάνημα μπήκαν 166 συνολικά ανακυκλώσιμα αντικείμενα, ενώ σημαντικός όγκος απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονταν αποτέθηκε στον κάδο (κι όχι στην αγνή φύση γύρω μας).

Ολοκληρώνοντας τις δράσεις αυτές όλοι ένιωσαν πιο κοντά στη φύση και την ιστορία του τόπου, ενώ η ενισχύθηκε τόσο η ιστορική γνώση όσο και η περιβαλλοντική συνείδηση και η φιλοσοφία της ανακύκλωσης. Αρχής γενομένης από την πρωτοβουλία αυτή, τα σχολεία θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια που ξεκινά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί