Η ΚΟΙΝΣΕΠ 3win Action σχετικά με την έρευνα για την εστίαση

Η απάντηση της ΚΟΙΝΣΕΠ 3win Action σχετικά με τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών αναφορικά με την Έρευνα της Περιφέρειας Κρήτης και του ΣΕΕΤΗΡ:

Με έκπληξη και μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες δυο μέρες ένα μπαράζ σοκαριστικών δηλώσεων, δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων της Προέδρου και Μελών του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου και συνεχών αντεγκλήσεων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ανάμεσα σε εκπροσώπους επιχειρηματιών εστίασης και εργαζομένων σχετικά με την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε σχέση με ένα μέρος από τα πρώτα ευρήματα μιας έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες, τις εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλα προβλήματα του κλάδου του επισιτισμού, που υλοποίησε ο φορέας μας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετικά με τα θέματα που θέτουν οφείλουμε μια δημόσια αποσαφήνιση για να τοποθετηθούν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και να μην υπάρχουν αβάσιμες αιχμές για τον οργανισμό μας που βρέθηκε ξαφνικά στη μέση ενός πεδίου μιας συνδικαλιστικής διαμάχης ή/και πολιτικής διαμάχης με την οποία δεν έχει καμία ανάμιξη.

  • Ο φορέας μας λειτουργεί απολύτως νόμιμα ως ΚΟΙΝΣΕΠ εδώ και δύο χρόνια, με καταστατικό στο οποίο αναφέρεται ρητά η διενέργεια ερευνών και επίσης η υλοποίηση συμβάσεων από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους κρατικούς η/και Ευρωπαϊκούς Φορείς και το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, Διεύθυνση ΚΑΛΟ με αριθμό μητρώου (ΑΓΕΜΚΟ) 000220903101, είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ με αριθμό μητρώου 16574432700 παρόλο που δεν ήταν υποχρεωτική η εγγραφή σε αυτό το μητρώο.

Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη για όλες τις υποχρεώσεις της με ΑΦΜ 996696116, έχει τους σχετικούς ΚΑΔ που απαιτούνται κι επίσης: Είναι εγγεγραμμένη στην Ενιαία Πύλη Χρηματοδότησης και Διαγωνισμών της ΕΕ με κωδικό PIC-884653387 καθώς και στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Οργανισμών για εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus με OID – E10360217 και στο ΟΠΣ για το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Κύπρος. Είναι επίσης φορέας – μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών ΙΜΑ και Μέλος του δικτύου της ΠΟΚΟΙΝΣΕΠ στη θέση 200 και της Ένωσης φορέων ΚΑΛΟ Κρήτης.

Απασχολεί αυτή τη στιγμή 5 ασφαλισμένους εργαζόμενους ενώ παράλληλα τηρεί μητρώο εθελοντών κατά βάση Ακαδημαϊκών που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και συμμετέχει ως βασικός εταίρος σε έργο Ευρωμεσογειακού προγράμματος Interreg Euro-MED σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς από 5 χώρες καθώς και σε Ευρωπαϊκό σχήμα για την ανάπτυξη πολιτιστικής διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα προσελκύσει επισκεψιμότητα στην Κρήτη σε ετήσια βάση πέραν της τουριστικής περιόδου.

  • Η έρευνα που συζητιέται δεν είναι δημοσκόπηση, ούτε έρευνα αγοράς και επομένως δεν απαιτείται καμιά σχετική εγγραφή στα αντίστοιχα μητρώα του ΣΕΔΕΑ και του ΕΣΡ.
  • Πρόκειται για επιστημονική έρευνα επί του πεδίου για να υπάρξει διαμοιρασμός της ανάλυσης των δεδομένων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και εντοπισμός πιθανών λύσεων για την αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού, που οδηγεί σε φόρτο εργασίας, των εκπαιδευτικών αναγκών και άλλων ζητημάτων του κλάδου.

Στόχος της 3win Action και για αυτό ζητήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας ήταν ακριβώς το να βοηθηθεί ο κλάδος της εστίασης να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση εργαζομένων και να υπάρξει βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους υπαλλήλους με παράλληλη βελτίωση του προσφερόμενου προϊόντος και της αποδοτικότητας, με πολλαπλά οφέλη δηλαδή για τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες τους πελάτες/επισκέπτες και την τοπική οικονομία του νησιού.

  • Η μεθοδολογία της έρευνας καθώς και το ερωτηματολόγιο καταρτίσθηκαν αμφότερα από 5μελή επιτροπή στην οποία συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίου και τεχνοκράτες του χώρου και κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης απ’ όπου εγκρίθηκε η σύνταξη γνωμοδοτικής έκθεσης και στη συνέχεια προωθήθηκαν στην Περιφερειακή Επιτροπή απ’ όπου και έλαβαν τελική έγκριση πριν την υλοποίηση.

Κατόπιν η μεθοδολογία η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο ΚΗΜΔΗΣ όπως και η σύμβαση ανάθεσης έργου της οποίας αποτελεί μέρος, αναλύθηκε δημόσια σε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις αρχές Ιουλίου και επίσης θα δημοσιοποιηθεί μαζί με τα συνολικά ευρήματα της έρευνας.

Τα συνολικά ευρήματα δηλαδή το παραδοτέο προς την περιφέρεια Κρήτης δεν έχει παραδοθεί ακόμα εφόσον ο όγκος δεδομένων έχει κατηγοριοποιηθεί για να εξαχθούν τα πρώτα βασικά συμπεράσματα που τέθηκαν σε δημόσιο διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στο Πολύκεντρο του Δήμου στις 24/9/2024 αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του παραδοτέου εφόσον σε αυτό περιμέναμε να προσθέσουμε και τις απόψεις των επιχειρηματιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση του θέματος και να έχουν συμπεριληφθεί όλες οι απόψεις, οπως και ανακοινώθηκε στην έναρξη της παρουσίασης στην οποία προφανώς είχε προσκληθεί η Πρόεδρος της Συνδέσμου Επιχειρηματιών Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου .

  • Δυστυχώς αντί να κατατεθούν απόψεις και τα υψηλά κόστη πρώτων υλών, το ΦΠΑ, η υπερφορολόγηση της εστίασης, το υψηλό κόστος ασφάλισης και εργοδοτικών εισφορών να τεθούν συμπληρωματικά στο διάλογο για το τι παρεμβάσεις χρειάζονται από την πολιτεία προκειμένου να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός
    καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος με ενίσχυση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τήρηση των ΣΣΕ, μείωση του φόρτου εργασίας κλπ έτσι ώστε να υπάρξει όφελος για όλα τα μέρη του κλάδου, γίναμε αντ’ αυτού μάρτυρες μια απομόνωσης σημείων και φράσεων (που κατά κύριο λόγο παραφράσθηκαν η παρανοήθηκαν) με αποτέλεσμα την δημιουργία αντιπαράθεσης με αλληλοστοχοποιήσεις κι όχι σύνθεσης απόψεων σε ένα σχεδόν πολεμικό κλίμα.

Δυστυχώς η επιστήμη, η κοινωνική οικονομία και η βιωσιμότητα σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο την οποία υπηρετούμε δεν έχει θέση σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Τα δεδομένα της έρευνας φυσικά είναι στη διάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, που προς τιμήν της για άλλη μια φορά είχε τη βούληση να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να στηρίξει το τοπικό οικονομικο-κοινωνικό οικοσύστημα, της αναθέτουσας αρχής αλλά και στην διάθεση των οποιωνδήποτε δημόσιων αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών διαταχθούν να διαπιστώσουν ότι τηρήθηκαν νόμιμα όλοι οι προβλεπόμενοι από τη σύμβαση όροι, προϋποθέσεις και μεθοδολογία. Το παραδοτέο θα είναι έτοιμο στον προβλεπόμενο χρόνο παράδοσης.

Τονίζουμε ότι τόσο η μακρά και έγκριτη Ακαδημαϊκή πορεία κάποιων από εμάς όσο και η συνεπής και αξιοπρεπής επαγγελματική σταδιοδρομία όλων μας στο χώρο, δεν μας αφήνουν περιθώρια να αφήσουμε την πνευματική μας εργασία να διχάσει την τοπική κοινωνία σε πλήρη αντίθεση με τα κοινωνικά οφέλη για τα οποία προορίζονταν. Δυστυχώς κάποιοι από τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους του κλάδου προτίμησαν να τον μετατρέψουν σε αρένα κι όχι σε πεδίο γόνιμου διαλόγου. Ας παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν αφού έτσι προτιμούν.

Τέλος, η εταιρεία 3win Action καλεί όποιον την έχει μέχρι στιγμής άδικα και ψευδώς συκοφαντήσει να αποσύρει τις αθέμιτες κατηγορίες που με απαράδεκτη ευκολία για ένα κράτος δικαίου έχουν διατυπωθεί δημόσια και με αποκλειστική ευθύνη όσων αποφασίζουν, πρώτα να κατηγορήσουν και μετά να επαληθεύσουν τα γεγονότα αντικειμενικά.

Με Εκτίμηση

Για την Διοικούσα Επιτροπή Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος

Μανώλης Λυγεράκης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί