Κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κρήτης

“Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα ούτε αντικείμενο διαχείρισης από Ανώνυμη Εταιρία”

Κοινή ανακοίνωση μέσω της οποίας εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού, εξέφωσαν οι Σύλλογοι Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα ούτε αντικείμενο διαχείρισης από Ανώνυμη Εταιρία.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων των Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασηθίου της Κρήτης είναι κάθετα αντίθετα στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας για τη διαχείριση του νερού και στην απορρόφηση από αυτήν της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η οποία αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης. Ζητούμε την αναβάθμιση και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, για να είναι σε θέση να επιτελούν ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά το ρόλο τους. Αν είναι απαραίτητη η δημιουργία του νέου φορέα τότε πρέπει να έχει αποκλειστικά και μόνο Δημόσιο χαρακτήρα.

Αυτό που προτείνεται είναι ένα ΝΠΙΔ, με καθαρά επιχειρηματικό προφίλ, που αναλαμβάνει όλες τις σχετικές αρμοδιότητες και το οποίο θα αποφασίζει και επιβάλει τρόπους και έργα διαχείρισης των νερών, είτε αυτά αφορούν τα πόσιμα ύδατα είτε τις έγγειες βελτιώσεις. Συνολικά, η πολιτική που προτείνεται για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης φαίνεται να προωθεί την ιδιωτικοποίηση του κρίσιμου αυτού περιβαλλοντικού πόρου, χωρίς την απαραίτητη πρόνοια για διασφάλιση του χαρακτήρα του νερού ως δημόσιου αγαθού και της διαχείρισής του με διαφάνεια με στόχο το δημόσιο συμφέρον. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και φυσικός πόρος υψίστης σημασίας και η διαχείριση, η προστασία και η αειφορία του θα πρέπει να ανήκει κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε απόφαση, ενέργεια, ρύθμιση που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε ανώνυμες εταιρείες, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού. Κύρια πηγή ανησυχίας αποτελούν οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση της φημολογούμενης ΑΕ, για την οποία προβλέπεται ότι θα λειτουργεί “σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”. Το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί