«Ανατρέχοντας στο 2011, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τη χρονιά που προκηρύχτηκε το πρώτο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο για ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα σε επίπεδο Ε.Ε, καθώς ήταν το μεγαλύτερο σχετικό πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό, ενώ για πρώτη φορά επιτράπηκε η διάθεση δημοσίων πόρων (κοινοτικών και εθνικών) σε ιδιόκτητες κατοικίες, την ίδια στιγμή που προβλέφθηκαν και αρκετές δικλίδες ασφαλείας σχετικά με την ορθή υλοποίηση του προγράμματος με βάση τις ενεργειακές επιθεωρήσεις πριν και μετά τις παρεμβάσεις στις κατοικίες. Η επιτυχία των προγραμμάτων «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ», είναι δεδομένη και διεθνώς αναγνωρισμένη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από παλαιότερη αξιολόγηση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε», αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Απευθυνόμενος στο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζει πως το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μεταξύ άλλων προβλέπει ότι «η αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος είναι αναμφισβήτητη, απαιτείται ο καθορισμός ενός κεντρικού στόχου ανακαίνισης του κτηριακού αποθέματος μέχρι το έτος 2030 συμβάλλοντας σημαντικά στη ριζική αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου κτηριακού αποθέματος δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα μέσω επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. O ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων κατοικίας την περίοδο 2025-2030 θα ανέλθει σε 68 χιλιάδες ανακαινίσεις. Αντίστοιχα, την περίοδο 2031-2040 ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης θα μειωθεί σε 64 χιλιάδες ανακαινίσεις, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται να επιτευχθεί την περίοδο 2041-2050 στις 83 χιλιάδες με σκοπό την απανθρακοποίηση του οικιακού τομέα».
Από αυτό το γεγονός και μόνο γίνεται αντιληπτό ότι με τους ρυθμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι στόχοι αυτοί δεν θα επιτευχθούν.
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ασκώντας κριτική στην πολιτική του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια, σημειώνει πως παρά την αναγκαιότητα του εν λόγω Προγράμματος, σήμερα παρατηρείται μια στασιμότητα και μια τεράστια γραφειοκρατία στα προγράμματα αυτά, παρά τη διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών πόρων.
Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην έρευνα της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και η προσαρμοστικότητα στη νέα κανονικότητα, […] δημιουργεί ένα συνολικό κόστος 3.249 ευρώ στους πολίτες, το οποίο αντιστοιχεί σε 4 κατώτατους μισθούς. Επιπροσθέτως, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος αποτιμούν το κόστος των κλιματικών μεταβολών για την ελληνική οικονομία σε περίπου 2,3 δις ευρώ μέχρι το 2100, ένα κόστος το οποίο μεταφέρεται και στα ελληνικά νοικοκυριά που διαμένουν σε ενεργοβόρες κατοικίες.
Ο Βουλευτής καλεί τον Υπουργό να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προχωρήσουν οι αιτήσεις που εκκρεμούν από το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 και ιδιαίτερα των κατηγοριών-νοικοκυριών με πολύ μικρά εισοδήματα.
Επισημαίνει, επίσης ότι και με παλαιότερη ερώτησή του, για το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021» είχε αναδείξει το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν βαλτώσει, καθώς για το υπόλοιπο ποσοστό επιχορήγησης που αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων ως το 100 % αυτού, υπήρχε η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του ωφελούμενου, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει. Με αυτό το δεδομένο καλεί το Υπουργείο να τον ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να προχωρήσουν σε εξέταση των αιτήσεων για το υπόλοιπο ποσοστό επιχορήγησης που συντελείται με δανειοδότηση και όχι ίδια κεφάλαια.
Κλείνοντας, τονίζει πως αναμένει ενημέρωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το Β’ κύκλο του Εξοικονομώ 2023. Για το πόσα κτήρια εντάχθηκαν στα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΝΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ από το 2015 μέχρι το 2019 και από το 2019 μέχρι το 2024, καθώς και για το πότε θα προκηρυχθεί το «Εξοικονομώ 2024».