Δήμος Βιάννου: Οι μικροί μαθητές κατέθεσαν στεφάνι στο Πανδημοτικό Μνημείο για το Ολοκαύτωμα, στο Σελί Αμιρών

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από τον “μαύρο” Σεπτέμβρη του 1943

Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Στα πλαίσια αυτά τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η τέλεση επιμνημόσυνης Δέησης, καθώς και η κατάθεση στεφάνων από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Βιάννου.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ομιλίες από το Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, τον πρόεδρο της Ενώσεως Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου κ. Αριστομένη Συγγελάκη, τον Συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένη Συγγελάκη και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Βιάννου κ. Γεωργία Κυριάκου.

Ο κ. Μπαριτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του είπε μεταξύ άλλων πως: «η τοπική Ιστορία δεν μπορεί να παραγραφεί. Παραμένει άσβεστη στη μνήμη όλων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα από την επιτόπου παρουσία, στα σημεία στα οποία έχει γραφτεί».

Ενώ ο Δήμαρχος Βιάννου, δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στις Διευθύντριες και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Δήμου για την παρουσία των μαθητών, προκειμένου να μάθουν τα γεγονότα, τα οποία έχουν «σημαδέψει» την ιστορία του τόπου.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχουμε την πραγματοποίηση πορείας μνήμης και Δικαιοσύνης από την πλατεία του Αμιρά προς τον τόπο μαζικής δολοφονίας αμάχων (τοποθεσία Αμπέλια, οικισμός: Μελιανά Αμιρά) με τη συμμετοχή επιζώντων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και μελών οικογενειών θυμάτων.

Στις 7.30μμ στην πλατεία Αμιρών, θα γινει συζήτηση για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τις γερμανικές Αποζημιώσεις με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καλογεράκη «Ιστορικές σελίδες από τη Βιάννο της κατοχής και της Αντίστασης».

Ενώ η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων – που ολοκληρώνονται στις 19 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανώνονται από το Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης – θα κλείσει με τη συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Βιάννου «Στάθης Μάστορας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί