Νέο «εντέλλεσθε» μετακινήσεων για να μπαλωθούν ελλείψεις σε νοσοκομεία καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης

“Παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές και το έργο μετατρέπεται σε τραγωδία”

Νέο κύμα υποχρεωτικών μετακινήσεων για να μπαλωθούν ελλείψεις σε νοσοκομεία καταγγέλλει με επιστολή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, την Δευτέρα 9/9/2024 ο υπεύθυνος ιατρός του Ακτινολογικού Τμήματος του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για την απαίτηση υποχρεωτικής μετακίνησης δύο Τεχνολόγων-Χειριστών από το Κ.Υ. για την κάλυψη αναγκών του ΠΑΓΝΗ. Μετά από απόφαση της 7ης ΥΠΕ, συνολικά 6 ενεργοί Τεχνολόγοι – Χειριστές του Κ.Υ. Ηρακλείου θα μετακινηθούν για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, παρόμοιες μετακινήσεις προσωπικού ζητήθηκαν και από τα Κέντρα Υγείας Περάματος, Αγ. Βαρβάρας και Ανωγείων προς το ΠΑΓΝΗ.

Ο Σύλλογος απαιτεί να “μπει ένα τέλος στην διάλυση του ΕΣΥ, στην αφαίμαξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις μονομερείς μετακινήσεις που δεν λύνουν προβλήματα, αλλά υπονομεύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις δομές της, οι οποίες, βάσει ρόλου και βάσει προσβασιμότητας, είναι απόλυτα αναγκαίες για όλες και για όλους τους κατοίκους της Κρήτης”, τονίζοντας ότι “η τακτική των μετακινήσεων συνιστά απάνθρωπη εργασιακή μεταχείριση των επαγγελματιών υγείας”.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές και το έργο μετατρέπεται σε τραγωδία.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης ενημερώθηκε για ένα ακόμη κύμα υποχρεωτικών μετακινήσεων συναδέλφων από τμήματα των Κέντρων Υγείας προς τα Νοσοκομεία. Μια ακόμη αποψίλωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με σκοπό προσωρινά μπαλώματα σε ελλείψεις των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα 9/9/2024 ο υπεύθυνος ιατρός του Ακτινολογικού Τμήματος του Κ.Υ. Ηρακλείου ενημερώθηκε από τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ για την απαίτηση υποχρεωτικής μετακίνησης δύο Τεχνολόγων-Χειριστών από το Κ.Υ. για την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα εξής: το Ακτινολογικό Τμήμα του Κ.Υ. Ηρακλείου είναι μια σύγχρονη διαγνωστική δομή που περιλαμβάνει μια σειρά από μηχανήματα αιχμής που καλύπτουν εξετάσεις Κλασικής Ακτινολογίας, Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, Μαστογραφίας και Ορθοπαντογραφίας. Όλα αυτά τα τμήματα είναι πλήρη, με κλεισμένα τακτικά ραντεβού στα οποία προστίθενται και όλα τα επείγοντα περιστατικά του κλασικού ακτινολογικού, της μαστογραφίας και του ορθοπαντογράφου, όπως προκύπτουν από παραπομπές από Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Ιδιώτες Ιατρούς.

Η υπάρχουσα -πριν από τις μετακινήσεις- στελέχωση σε καμία περίπτωση δεν είναι πλεονασματική και η αποδυνάμωσή της θα πλήξει την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών που τόσο έχει ανάγκη ο πληθυσμός του Ηρακλείου. Στο Κ.Υ. Ηρακλείου υπηρετούν 7 ενεργοί Τεχνολόγοι – Χειριστές (εκ των οποίων μία συνάδελφος είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης -Οκτώβριος 2024- και 2 ακόμη θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο επόμενο έτος). Επιπλέον, τεχνολόγος του συγκεκριμένου Τμήματος, καλύπτει «προσωρινά» ανάγκες του Αξονικού Τομογράφου στο ΠΑΓΝΗ από τον Μάιο του 2023.

Συμπερασματικά, οι 4 Τεχνολόγοι που θα απομείνουν στο Τμήμα είναι αδύνατον να καλύψουν όλες τις επιμέρους υπηρεσίες του Ακτινολογικού Τμήματος, οι οποίες πρόκειται εκ των πραγμάτων να συρρικνωθούν, ενώ τα διαθέσιμα ραντεβού θα μειωθούν. Τέλος η απογευματινή λειτουργία του τμήματος, εξ ανάγκης θα διακοπεί.

Μετά από απόφαση της 7ης ΥΠΕ, συνολικά 6 ενεργοί Τεχνολόγοι – Χειριστές του Κ.Υ. Ηρακλείου θα μετακινηθούν για την κάλυψη των αναγκών του ΠαΓΝΗ.

Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στην διάλυση του ΕΣΥ, στην αφαίμαξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στις μονομερείς μετακινήσεις που δεν λύνουν προβλήματα, αλλά υπονομεύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις δομές της, οι οποίες, βάσει ρόλου και βάσει προσβασιμότητας, είναι απόλυτα αναγκαίες για όλες και για όλους τους κατοίκους της Κρήτης.

Η τακτική των μετακινήσεων συνιστά απάνθρωπη εργασιακή μεταχείριση των επαγγελματιών υγείας.

Σημειώνουμε πως παρόμοιες μετακινήσεις προσωπικού ζητήθηκαν και από τα Κέντρα Υγείας Περάματος, Αγ. Βαρβάρας και Ανωγείων προς το ΠΑΓΝΗ.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως το έτος 2023 έγιναν 1,7 εκατομμύρια εργαστηριακές εξετάσεις λιγότερες στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ, ενώ η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση της Ευρώπης στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Με απλά λόγια ο καθένας και η καθεμιά που έχει ανάγκη από μια ακτινογραφία ή μια εξέταση αίματος αποκλείεται από την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις δομές του ΕΣΥ και υποχρεώνεται να προστρέξει – με το αζημίωτο – στον ιδιωτικό τομέα.

-Καταγγέλλουμε την τακτική της 7ης ΥΠΕ που οδηγεί στην αποδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ δεν λύνει επί της ουσίας κανένα πρόβλημα στα Νοσοκομεία.

-Απαιτούμε:

την ενίσχυση όλων των δομών υγείας, όλων των βαθμίδων,

την κάλυψη των αναγκών με μόνιμες και άμεσες προσλήψεις,

το τέλος της αυταρχικής πρακτικής των εντέλλεσθε, σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλες και όλους τους υγειονομικούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί