Παρουσιάστηκε το πρώτο «Φεστιβάλ των Τειχών – Candia Walls Festival» (video)

30 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2024, ένας νέος θεσμός δημιουργείται

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε ανταπόκριση από τους ανθρώπους στο Ηράκλειο, από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Άλλωστε για αυτούς πρώτα από όλα και εν τέλει γίνεται το Φεστιβάλ των Τειχών»

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του πρώτου «Φεστιβάλ των Τειχών – Candia Walls Festival» που θα πραγματοποιηθεί σε χώρους των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου το διάστημα από 30 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, με συνέντευξη Τύπου όπου ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη Σκαλίδη, μίλησαν για την φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής και τους στόχους έχουν τεθεί.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής εντάσσεται στην προσπάθεια αξιοποίησης των Τειχών, ένταξης τους στη ζωή της πόλης και ανάδειξης τους σε ένα πολιτιστικό πόρο της καθημερινότητας των ανθρώπων, συντελεστικό για την ποιότητα ζωής τους. Υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται καθοδόν για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης η οποία θα καταλήξει στην παραχώρηση των Τειχών από το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνοντας: «Τα Ενετικά Τείχη είναι ένα μνημείο που χαρακτηρίζεται από σπανιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, και στενεύοντας λίγο γεωγραφικά τα πλαίσια, στο μεσογειακό χώρο χαρακτηρίζεται από μια μοναδικότητα. Τα Τείχη είναι ένα σύνολο από οχυρώσεις, είναι το λεγόμενο ισόπεδο τμήμα που όλοι αναγνωρίζουμε, είναι οι προμαχώνες, οι επιπρομαχώνες, οι αστικές πύλες, οι στρατιωτικές στοές, οι χαμηλές πλατείες. Όλα αυτά συνθέτουν ένα καταπληκτικό συγκρότημα το οποίο δεν γνωρίζουν στο σύνολο του, και ως επί το πλείστον λίγο γνωρίζουν οι άνθρωποι του τόπου. Βεβαίως αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση την οποία έχουμε αναλάβει. Το ζήτημα για εμάς είναι τα Τείχη να ενώνουν την πόλη, αντί να την χωρίζουν. Να είναι διαβάσεις, να είναι μέρος της καθημερινότητας αλλά και της αναψυχής και της ανάσας που παίρνει κανείς στην καθημερινότητα του και στις μέρες της αργίας.».

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, ο Αλέξης Καλοκαιρινός είπε ότι τα Τείχη είναι χώροι που προκαλούν την πολιτιστική δημιουργία και τόνισε: «Και εμείς έτσι το αντιμετωπίζουμε και αυτό είναι το concept του Φεστιβάλ των Τειχών. Τα Τείχη είναι ένα περιβάλλον για πολιτιστικά γεγονότα. Και είναι ένα σπάνιο και μοναδικό περιβάλλον. Αυτή η σπανιότητα και μοναδικότητα βάζει τον πήχη ψηλά. Εμείς ως διοργανωτές, ως διαχειριστές, ίσως και ως εμπνευστές αν θέλετε, έχουμε και να αναμετρηθούμε για τα Τείχη. Τα Τείχη μας περιμένουν και μας προσκαλούν και κατά μια έννοια μας προκαλούν. Το Φεστιβάλ των Τειχών, ένα σύνολο από εκδηλώσεις, είναι 12 μέρες με 35 διαφορετικές εκδηλώσεις.».

Τόνισε επίσης τον πειραματικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, ενόψει ενός σχεδιασμού που θα αξιοποιήσει συνολικά τα Τείχη, «μια τροχιοδεικτική βολή που ρίχνουμε σήμερα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ότι είναι ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ με διάφορες μορφές της Τέχνης, μουσική, θέατρο, εικαστική δημιουργία, λόγο, ακόμα και εκδηλώσεις που κοιτάζουν προς τη μεριά της επιστήμης. «Αυτό το οποίο επιχειρούμε είναι και η πολυθεματικότητα. Είναι να δημιουργήσουμε ένα πυρήνα ο οποίος θα εξελιχθεί σε μια ομπρέλα κάτω από την οποία θα αναπτύσσονται περισσότερες θεματικές οι οποίες μπορεί να είναι εξειδικευμένες. Σε αυτές τις θεματικές θα πρέπει να κάνουμε και επιλογές για σειρές γεγονότων που θα έχουν πολύ μεγάλη απήχηση και εδώ δεν πρέπει να είμαστε διστακτικοί. Αντίθετα πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και θα πρέπει, όπως το περιβάλλον μας προκαλεί, να σχεδιάσουμε εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν μεγάλη εμβέλεια και απήχηση πέρα από τον τόπο και οι οποίες θα βάλουν το Ηράκλειο με τα Τείχη του στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χάρτη γεγονότων. Άλλωστε, έχουμε προηγούμενο στη δημιουργία κορυφαίων γεγονότων και με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Συνεπώς σε αυτό τον τομέα θα κεφαλαιοποιήσουμε και τις εμπειρίες μας για να πάμε παρακάτω» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι αυτή η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση από τους ανθρώπους στο Ηράκλειο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του «Άλλωστε για αυτούς πρώτα από όλα και εν τέλει γίνεται το Φεστιβάλ των Τειχών» όπως ανέφερε, προσκαλώντας τους να απολαύσουν και να ζήσουν αυτό το Φεστιβάλ, θεωρώντας ότι είναι δικό τους, ένα κομμάτι το οποίο θα ενταχθεί στη ζωή της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε επίσης στην αρχιτεκτονική του προγράμματος με τις ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε μια χωροχρονική αλληλουχία και ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη, τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδες της, καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους καλλιτέχνες, τονίζοντας: «Όλοι έδωσαν τον εαυτό τους για μια σειρά παραγωγών από την αρχή του χρόνου. Κάναμε με μια νέα μορφή το Τέχνη Καθ’ Οδόν, την πολύ σπουδαία έκθεση του Βολανάκη που διαρκεί ακόμα, και τώρα πάμε στο πρώτο Φεστιβάλ των Τειχών.». 

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη – Σκαλίδη ευχαρίστησε τον Αλέξη Καλοκαιρινό για την υποστήριξη και την έμπνευση, τόνισε τον σεβασμό στην ιστορία και την αγάπη για την πόλη με τα οποία δημιουργήθηκε αυτό το σύγχρονο Φεστιβάλ με κεντρικό σημείο δράσης και δημιουργίας και εκδηλώσεων τα Τείχη, στα Κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζηδάκις», στις Πύλες Βιτούρι και Ιησού, το δασάκι του Προμαχώνα, τη Στοά και την Πύλη Μακάσι, καθώς και τον θερινό κινηματογράφο του Δήμου και επεσήμανε: «Όλες οι εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από ποιότητα και είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Πιστεύω να τις χαρούν όλοι οι συμπολίτες μας. Ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους και στοχεύουμε να είμαστε όλοι μαζί και να απολαύσουμε αυτές τις εκδηλώσεις που για πρώτη φορά πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία των Τειχών. Στον προμαχώνα της πύλης Ιησού θα έχουμε πολλές εκδηλώσεις για τις οποίες δεν χρειάζονται δελτία εισόδου. Θέλουμε όλο τον κόσμο κοντά μας. Προσπαθούμε να απευθυνθούμε και στους νεότερους και σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και σε όλα τα γούστα. Θέλουμε να δείτε τις εκδηλώσεις και να τις αξιολογήσετε. Για τους πολίτες γίνονται όλα με πολύ κόπο και με πολύ αγάπη.».

Απαντώντας αμέσως μετά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την εξάντληση των δελτίων δωρεάν εισόδου για την συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε ότι πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε παραστάσεις πολύ προβεβλημένων καλλιτεχνών σε πεπερασμένους χώρους και συμπλήρωσε ότι «Αναγνωρίζω ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο να προσπαθεί κανείς να πάρει το δελτίο ενάμιση λεπτό μετά το άνοιγμα και να έχουν εξαντληθεί οι θέσεις αλλά τονίζω ότι ο Δήμος φρόντισε να διασφαλίσει απολύτως το αδιάβλητο της διάθεσης των θέσεων.».

Το πρώτο «Φεστιβάλ των Τειχών – Candia Walls Festival» του Δήμου Ηρακλείου είναι ένας νέος θεσμός που έχει ως στόχο την ανάδειξη και ενσωμάτωση των Ενετικών τειχών της πόλης στην πολιτιστική ζωή των κατοίκων της και των επισκεπτών της. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και έχει ελεύθερη και δωρεάν είσοδο με δελτία εισόδου για το κοινό σε όλες του τις εκδηλώσεις. 

Το Σάββατο 31 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ» με το Δημήτρη Σαμόλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη αυστηρά μόνο με δελτία εισόδου η διάθεση των οποίων ξεκινά την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 18:00 στο https://www.ticketservices.gr/event/ftt-strakastroukes

Στην Πύλη Βιτούρι στις 21:30 θα πραγματοποιηθεί η συναυλία “ΑΘΗΝΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ” με τους Γιώργο και Σταύρο Σταυρακάκη με ελεύθερη είσοδο. 

Επίσης συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας στην Πύλη Μακάσι με τίτλο «Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola», από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, σε επιμέλεια της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ηρακλείου. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα για το Σάββατο 31 Αυγούστου: 

Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» 

ΘΕΑΤΡΟ:  «ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΕΣ»

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Σαμόλης

*Ώρα Έναρξης: 21:00 – Ώρα προσέλευσης κοινού στις 20:30 

Ελεύθερη είσοδος, αυστηρά μόνο με δελτία εισόδου

*Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εδώ:  

https://www.ticketservices.gr/event/ftt-strakastroukes

 Έναρξη διάθεσης δελτίων εισόδου την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 18:00

Λίγα λόγια για το έργο:  

Βρισκόμαστε ακριβώς δέκα λεπτά πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση, σ’ ένα χωριό της Κρήτης. Ο Κωσταντής κρατάει στη μια του χούφτα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα και στην άλλη αυτοσχέδιες στρακαστρούκες. Στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας που κανείς δεν του απλώνει το χέρι, ο ήρωας μάς ανοίγει την καρδιά του με σπαρακτικό χιούμορ λίγο πριν κάνει το μεγάλο μπαμ. Οι καμπάνες όμως χτυπούν νωρίτερα.

Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Δημήτρης Σαμόλης στο πρώτο του θεατρικό έργο, βάζει στο μικροσκόπιο την «αγία ελληνική οικογένεια», τη ζωή στην επαρχία και τον εκφοβισμό σε έναν συνταρακτικό μονόλογο-κατάθεση. Το έργο «Στρακαστρούκες» είναι μια καθηλωτική ελεγεία αγάπης για την ανθρώπινη φύση αλλά και ένα φωτεινό βέλος σε αυτά που μας πόνεσαν βαθιά.

Πύλη Βιτούρι 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ  “ΑΘΗΝΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ”

Γιώργος και Σταύρος Σταυρακάκης

*Ώρα Έναρξης: 21:30 – Ώρα προσέλευσης κοινού στις 21:00 

Είσοδος Ελεύθερη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΒΙΤΟΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ.

Ο Γιώργος και ο Σταύρος Σταυρακάκης παρουσιάζουν τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Μια μουσική παράσταση με  τίτλο «Αθήνα – Ηράκλειο, τραγούδια καταστρώματος», με έμφαση στην δισκογραφική τους συνεργασία «Άμπωτις» αλλά και στην πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου «PostScript» του Γιώργου Σταυρακάκη.

Μαζί τους συμπράττουν οι μουσικοί:

Χρήστος Παύλης: ηλεκτρική κιθάρα

Leonard Sopi: βιολί

Μιχάλης Πάγκαλος: μπάσο

Γιάννης Τζωρτζάκης: τύμπανα

Συνεχίζεται … 

Πύλη Μακάσι 

Έκθεση Φωτογραφίας: Τα Τείχη της Πόλης του Giuseppe Gerola

Από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Επιμέλεια: Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου

Διάρκεια έκθεσης: 30.8 – 10.9 | Ώρες 17:00 – 21:00

Είσοδος Ελεύθερη 

Γενικές πληροφορίες για το «Φεστιβάλ των Τειχών»

30 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2024

Διοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου  – Αντιδημαρχία Πολιτισμού

Αναλυτικές πληροφορίες προγράμματος:

Είσοδος εισιτήρια: 

* Σε όλες τις παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

* Στις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Κηποθέατρα «Νίκος Καζαντζάκης» και «Μάνος Χατζιδάκις» η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά δελτία δωρεάν εισόδου μέσω της υπηρεσίας TicketServices

* Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα γίνεται δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία της κάθε παράστασης και έως την εξάντληση τους

* Κάθε θεατής θα μπορεί να εκδώσει δύο δελτία εισόδου ανά e-mail  

Υποστήριξη θεατών:  

* Ώρα προσέλευσης 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη έναρξη της παράστασης.  

* Για την είσοδο στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη τυπωμένου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου απαιτείται. 

* Απαγορεύεται αυστηρά η κράτηση θέσεων για θεατές που δεν βρίσκονται μέσα στον χώρο των Κηποθέατρων καθώς και η είσοδος μετά την έναρξη της παράστασης. 

*Το προσωπικό των Κηποθέατρων θα είναι διαθέσιμο να σας εξυπηρετήσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε. 

Επικοινωνία – Πληροφορίες:

Στο γραφείο υποδοχής του Κηποθέατρου «Νίκος Καζαντζάκης» ή στο 2810242977  (Δευτέρα με Σάββατο 10:00 -14:00 και 18:00 -22:00) 

Στα κοινωνικά δίκτυα του φεστιβάλ:

www.facebook.com/Candia-walls-festival  

www.instagram.com/candia_walls_festival  

Χορηγοί:  Super Market Χαλκιαδάκης, Πλαστικά Κρήτης, Οπτικά Κέντρα Μαρκάκης, Ζαρός, K. Badouvas – Group of Companies, Karatzis Group of Companies,  Καυκάς, Σαβοϊδάκης – Bakery & Patisserie, Κύβος Ψηφιακές Εκτυπώσεις, Vimar, Lydakis Construction,  Carden Center Στέλιος – Στέλλα, Βιοτεχνία Λίτινας, www.ticketservices.gr 

Χορηγοί Φιλοξενίας: Karatarakis Group Hotels & Restaurants, Economou Hotels, Atrion Hotel, Astoria Capsis Hotel,  Hotel Olympic,  

Ntoré Gastronomy, Εστιατόριο Λαδόκολλα,  Pizza Fan, Alexakis Wines, Χάλαβρο Open Bar

Χορηγοί Μεταφορών:   Aegean Airlines, Minoan Lines, Creta Plan 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί