Πολίτες για κοπές δέντρων στο Ηράκλειο: Ο δήμος συνεχίζει να παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις

Για συστηματική παραβίαση των δικαστικών αποφάσεων αλλά και της νομοθεσίας, κατηγορεί η επιτροπή των πολιτών το δήμο του Ηρακλείου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες κοπές δέντρων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται:

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο θέσαμε το θέμα της παραβίασης της δικαστικής απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων από το Δήμο Ηρακλείου. Tα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν εκδοθεί το 2023, και ειδικά για το ΕΚΗ, το 2024, δεν έχουν ανακληθεί. Για να πάψουν να ισχύουν τα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να γίνει αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης από τον Δήμο ή όποιον έχει έννομο συμφέρον.

Η Δημοτική Επιτροπή Ηρακλείου, όπως και παλιότερα έχουμε αναφέρει, με την  απόφασή της 87/11-03-2024 είχε εγκρίνει την άσκηση αιτήσεως λήψεως ασφαλιστικών μέτρων για την ανάκληση της με αριθμό 412/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου περί μη κοπής δέντρων, για τους λόγους που αναφέρονταν στην εισήγηση του Δικηγόρου του Δήμου κ. Εμμανουήλ Καρνίκη που ζητούσε τη λήψη σχετικής απόφασης από τη Δημοτική Επιτροπή. (ΑΔΑ: 9ΛΝΞΩ0Ο-Ψ2Ξ)

Ένα μήνα μετά, στις 22-04-2024 εκδόθηκε η απόφαση 252/22-4-2024 του Πρωτοδικείου Ηρακλείου η οποία έκρινε ότι η πρώτη απόφαση δεν ανακλήθηκε και παραμένει σε ισχύ.
Είναι άραγε τυχαίο που ο Δήμος Ηρακλείου δεν προχώρησε ποτέ στην εφαρμογή της με αριθμ. 87/11-03-2024 απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής, ούτε πήρε κάποια νέα απόφαση, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει τόσο την κοινωνία, όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με την υλοτόμηση ψηλών δένδρων της πόλης που σήμερα πλέον είναι τουλάχιστον είκοσι (20);

Τις τελευταίες ώρες ο Δήμος Ηρακλείου, τηρώντας την «υπόσχεσή» του, υλοτόμησε, μετά από τα πεύκα της λεωφόρου Δημοκρατίας, άλλα τρία (3) δένδρα μεταξύ των οποίων το «επικίνδυνο πεύκο» σε παρτέρι, στην δυτική περίφραξη της αυλής του Καπετανάκειου.

Σήμερα υποβλήθηκε νέα μήνυση σε πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Ηρακλείου από 15 πολίτες.
Ο Δήμος Ηρακλείου αναγνωρίζει ως επιστημονική γνώση μόνο αυτήν που κατέχει η δασολόγος του Δήμου κ. Φραγκούλη και όχι η δασολόγος κ. Κοζυράκη πρόεδρος της Διεπιστημονικής Επιτροπής και οι άλλοι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής που ο ίδιος είχε συστήσει και που είχαν προτείνει μεθόδους για τη διάσωση των δένδρων, ή τουλάχιστον κάποιων απ’ αυτά, ούτε και την επιστημονική γνώση του πραγματογνώμονα που είχαμε ορίσει, του κ. Θεοχάρη Ζάγκα. Ο πραγματογνώμονας αυτός, Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην έκθεση που συνέταξε μετά από ενόργανο έλεγχο των δέντρων υπέδειξε προς κοπή μόνο ένα ξερό δένδρο στο Μασταμπά. Ούτε και την κρίση των δικαστηρίων αναγνωρίζει ο Δήμος Ηρακλείου που δε θα έβγαζαν αποφάσεις απαγόρευσης υλοτόμησης εάν τα δέντρα δεν ήταν διασώσιμα.  Ο Δήμος συνεχίζει να παραβιάζει συστηματικά τα ασφαλιστικά μέτρα και να κόβει τα δέντρα.
Δεν θέλουμε να είμαστε σε αντιδικία, αλλά όσο συνεχίζει ο Δήμος να κόβει δένδρα ούτε κι εμείς θα σταματήσουμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί