Ευρωπαϊστές a la carte

 του Αντώνη Σκεπεταράκη,

γ. γραμματέα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Στην τελευταία συνάντηση των Ομοσπονδιών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε το ζήτημα της εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τους μόνιμους συναδέλφους τους ώστε να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β’ διαλογής, η απάντηση λίγο-πολύ ήταν ότι επειδή η πρόσληψή τους χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, αυτό εμποδίζει την κατοχύρωση περισσότερων δικαιωμάτων!

Εν ολίγοις η ηγεσία του Υπουργείου προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και να χρησιμοποιήσει ως πρόφαση την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγει να ασχοληθεί με το τόσο σημαντικό ζήτημα που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο.

Να όμως που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να αδειάσει μεγαλοπρεπώς την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε αυτό το θέμα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα (…) λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στο χώρο των σχολείων, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή, εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για διακρίσεις σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά παράβαση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να κρυφτεί για τις συγκεκριμένες αθέμιτες πρακτικές πίσω από τα ευρωπαϊκά κονδύλια! Επιπρόσθετα, όλα αυτά τα χρόνια τα συνδικάτα έχουν τονίσει την άνιση μεταχείριση των αναπληρωτών από το κράτος που ζητούν την άμεση εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

Γίνεται πια προφανές και στον πλέον αδαή ότι η συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος που ισχύει με τα δικαιώματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποτελεί πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, και μόνο αυτής. Κατά παράβαση μάλιστα ευρωπαϊκών οδηγιών, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει, αλλιώς απειλείται με κυρώσεις! Όλες οι προφάσεις και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση, καταδεικνύουν μονάχα δύο πράγματα: την αναλγησία της κυβέρνησης και την αδιαφορία της, στ’ αλήθεια, για τους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και τον υποκριτικό της δήθεν… φιλοευρωπαϊσμό· ευρωπαίοι a la carte, και μόνο όποτε πρόκειται να πλήξουν τα συμφέροντα του λαού υπέρ των συμφερόντων των ολίγων.

Σε λίγες μέρες πρόκειται να ξεκινήσουν οι προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους μεγάλο μέρος από το δυσβάσταχτο φορτίο της καταρρέουσας δημόσιας παιδείας. Θα περιφέρονται ως πλασιέ της εκπαίδευσης από σχολείο σε σχολείο με μισθούς της πείνας, πανάκριβο κόστος μετεγκατάστασης και διαβίωσης και θα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα ως μαθητευόμενοι μάγοι με τις οικογένειές τους. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει άμεσα η Πολιτεία, είναι η εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μονίμων συναδέλφων τους. Τέλος, ο μαζικός διορισμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες ανάγκες του δημοσίου σχολείου, θα άμβλυνε την εργασιακή τους ανασφάλεια και θα αποτελούσε γενναία πράξη αναγνώρισης από το κράτος και ταυτόχρονα θα κάλυπτε όλες τις χρόνιες ανάγκες της εκπαίδευσης. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί