Washington Post: Το Ισραήλ παραδέχτηκε στις ΗΠΑ ότι σκότωσε τον Χανίγια

Στην παραδοχή πως εκείνο ευθύνεται για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια φέρεται να προχώρησε το Ισραήλ μεταδίδει η Washighton Post, αναφέροντας ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενοχληθεί γιατί δεν είχε ενημερωθεί.

Σύμφωνα με τη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια, ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους αμέσως μετά, ότι εκείνο ευθύνεται για την επίθεση. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι επειδή το Ισραήλ δεν τους ενημέρωσε πριν ξεκινήσει τις επιχειρήσεις για τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη της Χεζμπολάχ ή των άλλων Ιρανών διοικητών.

Με εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις υποδέχθηκε το Ισραήλ και την ανακοίνωση του Γιαχία Σινουάρ ως νέου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια.


Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς ξεκάθαρα με τις δηλώσεις του εμφανίστηκε να επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης καθώς ανέφερε ότι ο διορισμός του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς «είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για την εξόντωση του φερόμενου ως “εγκεφάλου” της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ».

«Ο διορισμός του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ ως νέου ηγέτη της Χαμάς, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγια, είναι ακόμη ένας επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε σύντομα και να εξαφανίσουμε αυτήν την απαίσια οργάνωση από προσώπου γης», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε μετ΄επιτάσεως για πρώτη φορά δημόσια από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολά.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα αφού το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην ηγέτη του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, κι ορκίστηκαν να εκδικηθούν.

Χθες Τρίτη (7/8) ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί