Αντιπολίτευση στην Επιτροπή Θεσμών: «Θα έπρεπε να έχουν κληθεί Ζήσης – Αδειλίνη» (Βίντεο)

Μάχη χαρακωμάτων δόθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση των αιτημάτων της «συμμαχίας των 5» μετά το πόρισμα – «κουρελόχαρτο» του Αρείου Πάγου. Παρά το προηγούμενο με τις κλήσεις Γεωργίας Τσατάνη και Βασιλικής Βλάχου στην ίδια Επιτροπή, αλλά και της διαφοροποίηση του Κωστή Χατζηδάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, η πλειοψηφία απορρίπτει τόσο το αίτημα κλήσης των Αχιλλέα Ζήση και Γεωργίας Αδειλίνη όσο και της διαβίβασης του πορίσματος και όλων των συναφών εγγράφων, προφασιζόμενη θεσμικές ανησυχίες και νομικίστικα επιχείρημα.

Άναψαν τα αίματα με το «καλημέρα»

Ένταση επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής, Αθανάσιο Μπούρα, και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ζητούσε τον λόγο για να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας, αφού ο κ. Μπούρας επέλεξε να δώσει στους εισηγητές μόλις 7 λεπτά για τις τοποθετήσεις. Όταν ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στην κ. Κωνσταντοπούλου εκείνη αντέτεινε πως «δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε ξέπλυμα». «Μπορούσα μόνος μου να πάρω την απόφαση, αλλά θα την πάρει η Επιτροπή», ήταν η πρωτοφανής απάντηση του κ. Μπούρα.

«Προδήλως αντισυνταγματικό το αίτημα»

Παίρνοντας τον λόγο για να προβεί σε απορριπτική εισήγηση, ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικό» το επί της ουσίας κοινό αίτημα που εκφράστηκε από τη μειοψηφία, ενώ πρόσθεσε δηκτικά πως αν τέτοιου είδους αίτημα είχε κατατεθεί από πρωτοετή φοιτητή Νομικής, αυτός δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τις σπουδές της.

Έκρινε δε πως η κλήση των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση για να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με το πόρισμα αντίκειται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Εν συνεχεία, επικαλέστηκε την αρνητική απάντηση που είχε δώσει σε Εξεταστική Επιτροπή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προσθέτοντας ότι «η Βουλή δεν μπορεί να βγει πάνω από τη δικαστική εξουσία».

Ως προς το αίτημα για διαβίβαση του πορίσματος, ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως δεν υπάρχει αρμοδιότητα της Επιτροπής που της επιτρέπει να το ζητήσει, συμπληρώνοντας με νόημα πως μπορεί να το ζητήσει και να το λάβει «όποιος έχει έννομο συμφέρον». «Σε ανοιχτή υπόθεση τι θα κάνει η Επιτροπή; Θα υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη» αναρωτήθηκε και επέκρινε το σημερινό πρωτοσέλιδο της «ΕΦΣΥΝ», η οποία «στοχοποιεί τον εισαγγελέα που έκανε την έρευνα για τις υποκλοπές». «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την Επιτροπή για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της δικαιοσύνης» κατέληξε.

Δείτε επίσης: Πώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, «έθαψε» το σκάνδαλο των υποκλοπών

«Θα έπρεπε να έχουν κληθεί Ζήσης – Αδειλίνη»

Αμέσως μετά η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε πως με βάση των προβλέψεων του Κανονισμού της Βουλής θα έπρεπε να έχουν κληθεί ο αρμόδιος αντεισαγγελέας αλλά και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως επίσης θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί η δικογραφία και το πόρισμα. Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι στην Επιτροπή είχε κληθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τότε εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, η οποία αρχειοθέτησε με ταχύτητες – ρεκόρ τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

«Ο ελληνικός λαός και εμείς έχουμε δικαίωμα με άρθρο 10 της ΕΣΔΑ να λάβουμε γνώση των εγγράφων» τόνισε και υπογράμμισε πως είναι «απολύτως απαραίτητη» η μελέτη των νομικών επιχειρημάτων τόσο του κ. Ζήση όσο και της κ. Αδειλίνη. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν ελέγχουμε τη δικαστική κρίση, αλλά ζητάμε να ενημερωθούμε για αυτήν» διασαφήνισε, θυμίζοντας πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει καταδικάσει τη χώρα μας (και) για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ το γεγονός ότι «δεν δίνεται το πόρισμα, είναι πρόσθετο πλήγμα στο κράτος δικαίου».

Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί