Σε κίνδυνο η Ελλάδα από την φιλοϊσραηλινή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Ενδεχόμενο να πληγεί στόχος ισραηλινού ενδιαφέροντος

Προειδοποίηση προς την Αθήνα για πιθανή προσπάθεια πλήγματος ή πληγμάτων

Εδώ και μερικά 24ωρα η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανά χτυπήματα κατά στόχων εβραϊκών συμφερόντων.

Η μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής από την πάγια θέση ίσων αποστάσεων στο Μεσανατολικό και η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Αμερικανική και φιλοϊσραηλινή πολιτική φαίνεται πλέον καθαρά πως πλήττει τη χώρα και θέτει την Ελλάδα σε κίνδυνο τοποθετώντας την στη ζώνη πιθανών αντιποίνων.

Και αυτά πέραν των αναφαίρετων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τις πάγιες (εγκαταλελειμμένες ωστόσο) θέσεις της χώρας: Η Ελλάδα επισήμως «υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ», όπως αναφέρεται και στη σελίδα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μητσοτάκης παίζει με τη φωτιά

Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια είχε χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου αφού καταγράφηκαν δύο σχέδια επιθέσεων κατά στόχων ισραηλινών συμφερόντων στην Αθήνα.

  • Η πρώτη ήταν τον Μάρτιο του 2023 όταν ΕΥΠ και Μοσάντ συνέλαβαν δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που φέρονται να ετοίμαζαν επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι.
  • Η δεύτερη –πρόσφατα- τον Ιούνιο του 2024 με εμπρηστικές επιθέσεις κατά ξενοδοχείου ισραηλινών συμφερόντων στο Μοναστηράκι αλλά και της συναγωγής στην ίδια περιοχή.

Υπό το βάρος των εξελίξεων και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χαμίγια οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ήδη προειδοποίηση προς την Αθήνα για πιθανή προσπάθεια πλήγματος ή πληγμάτων σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

Αλλά και οι εκτιμήσεις βρίσκονται προς αυτή την κατεύθυνση με δεδομένη τη συνεργασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε πολλά επίπεδα με τις Ισραηλινές Αρχές: σε θέματα Άμυνας, όπως προγράμματα, οπλισμό, ασκήσεις, συνεργασίες αλλά και επιχειρηματικότητα.

Εξάλλου παρά τη πενιχρή ρητορική περί Παλαιστίνης, η στροφή της εξωτερικής πολιτικής είναι σαφής και αναφανδόν υπέρ των ισραηλινών και νατοϊκών θέσεων.

Η Ελλάδα πιθανός στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αυξηθεί και το επίπεδο ετοιμότητας ενώ επιβεβαιώνεται και το σήμα «κινδύνου» προς τη χώρα από κέντρα του εξωτερικού.

Επί του πρακτέου οι γραμμές συνεργασίας και οι ανταλλαγή πληροφοριών είναι συνεχείς συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή και γεωγραφικά και «λειτουργικά». Και εκεί έχουν υπάρξει απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων με την πλέον πρόσφατη το Δεκέμβριο του 2023 αλλά και τη σύλληψη δύο Ιρανών που φέρονται να είχαν σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κέντρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεξιά και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώνουν τα χέρια, μετά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία, Κύπρος, Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιπλέει την ιδέα της κατασκευής έργων υποδομής όπως ένα καλώδιο οπτικών ινών που συνδέει χώρες της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ και της Κύπρου. (AP Photo/Petros Karadjias, Πισίνα)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί