Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης για την υπογραφή της σύμβασης της μελέτης με την ολλανδική εταιρεία HVA, για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη:
Βιάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην Κρήτη τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων.
Η μεθόδευση αυτή έρχεται σε συνέχεια και με τα ίδια σάπια υλικά που έγινε η παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε ανώνυμη εταιρεία (ΟΔΥΘ ΑΕ -Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ), διαμορφώνοντας μια «υπερεταιρεία» που θα είναι υπεύθυνη για ποτάμια, λίμνες, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα και καταργώντας, ταυτόχρονα, κάθε δημόσια υπηρεσία που μέχρι τώρα είχε την ευθύνη τους.
Επιπλέον η δημιουργία αυτού του Οργανισμού ΑΕ, που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στη Θεσσαλία, συνοδεύτηκε με ωμή, απαράδεκτη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, μεταθέτοντάς τους στη νέα εταιρεία και αλλάζοντας, ως εκ τούτου, τη σχέση εργασίας τους σε ιδιωτικού δικαίου.
Από κοντά με την κυβέρνηση η περιφερειακή αρχή Κρήτης, που ομολογεί -δια στόματος περιφερειάρχη- ότι προωθεί τα συγκεκριμένα σχέδια από το 2016.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν οι φιέστες, τις προηγούμενες μέρες, για την υπογραφή της σύμβασης της μελέτης με την ολλανδική εταιρεία HVA. Όσο για την πολυδιαφημισμένη χρηματοδότηση της μελέτης από την ΤΕΡΝΑ, είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι «δωρεά». Είναι επένδυση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα του ομίλου στην αυριανή μπίζνα που ανοίγει με το νερό. Αν δεν μυρίζονται κέρδη τα μονοπώλια, δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν. Δεν το κάνουν από ψυχοπονιά.
Η ΑΕ για τη διαχείριση των υδάτων θα λειτουργεί με κριτήριο τα κέρδη της, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα ταμεία των λαϊκών οικογενειών και των βιοπαλαιστών αγροτών της Κρήτης, με εκτόξευση των τιμολογίων του νερού για τον λαό, με δραστικό περιορισμό της διάθεσης του νερού στον αγροτικό τομέα, για να εξυπηρετείται, ταυτόχρονα με τα άλλα μέτρα προβλέπει η ΚΑΠ της ΕΕ, ένας σχεδιασμός που στόχο έχει να εκδιώξει βίαια τους αγρότες, να αλλάξει η χρήση γης και να συγκεντρωθεί η παραγωγή στα χέρια καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε και στην ενέργεια και οδήγησε σταδιακά στην εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και στην ενεργειακή φτώχεια λαϊκών οικογενειών και μικρών επιχειρήσεων, την ώρα που τα καρτέλ των ενεργειακών επιχειρήσεων μετρούν τεράστια κέρδη. Ο «ανταγωνισμός» και η «απελευθέρωση» θα έριχναν τις τιμές, που όμως στην πορεία «εκτοξεύτηκαν».
Όλες αυτές οι «ρυθμίσεις» για τη «διαχείριση υδάτων» δεν αποτελούν κάποια έμπνευση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά έρχονται να υλοποιήσουν τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στηρίξει όλα τα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, ενώ, διαχρονικά, ήδη από το 1999, όλες οι κυβερνήσεις έχουν χτίσει, η μία πάνω στην πολιτική της άλλης, το πλαίσιο στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη με τη λειψυδρία, λόγω της απουσίας έργων ύδρευσης και άρδευσης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών – δημοτικών τους αρχών, όπως και το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο προωθούν κυβέρνηση – περιφέρεια για τη διαχείριση των υδάτων, που στοχεύει στη διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ανάγκη να κινητοποιήσει αγωνιστικά τους μαζικούς φορείς, τον λαό της Κρήτης.
Ήδη οι ΤΟΕΒ της Κρήτης καταγγέλλουν την κυβέρνηση για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού στην Κρήτη. Επισημαίνουν ότι χρόνια τώρα ζητούν «έργα ταμίευσης και εμπλουτισμού», κι ότι «η Πολιτεία είναι η υπαίτια που αγνοεί τους πολίτες της και τις ανάγκες τους, και όχι οι αρδευτές». Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση «να μην εξαργυρώσει ευρωπαϊκές επιταγές σε βάρος των αρδευτών και του πρωτογενούς τομέα.».
Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός! Ο λαός της Κρήτης θα πει το νερό νεράκι αν περάσουν οι σχεδιασμοί για τη διαχείριση των υδάτων. Να συντονίσει και να δυναμώσει τον αγώνα για φθηνό, ποιοτικό νερό, έργα υποδομής για τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι για τα κέρδη των λίγων.