Ο Μαδούρο πρόεδρος της Βενεζουέλας για τρίτη συνεχόμενη θητεία

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ξανά πρόεδρος της Βενεζουέλας εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία στην προεδρία της χώρας. Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων ο Μαδούρο εξασφάλισε 51,2% έναντι 44% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, τον οποίο ήθελαν νικητή οι δημοσκοπήσεις.

«Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν προκύπτουν από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η έκβαση είναι αμετάκλητη» εξήγησε ο πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE) Έλβις Αμορόσο.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τη νίκη του θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας και επανέλαβε ότι το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.

Νωρίτερα η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε ότι έχει κάθε λόγο να γιορτάζει μια νίκη, καλώντας τους υποστηρικτές της να μην φύγουν από τα εκλογικά τμήματα ώστε να παραμείνει διαφανής η καταμέτρηση των ψήφων.

Η ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο έστελνε μήνυμα στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο. Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα» έγραψε στο X.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 59%.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», αφού επαίνεσαν τη Βενεζουέλα για τη διεξαγωγή των εκλογών, παρά τις προκλήσεις και τις ανησυχίες για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Οεπικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων, διαφάνειας και λογοδοσίας.

«Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί