Ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια η Λαϊκή Συσπείρωση

Ενάντια στο κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Κ.Φ.Α.Α.) στα Ανώγεια, τοποθετήθηκε μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 25 Ιούλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μανουσάκης.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με το κλείσιμο του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια, που αποτελεί το μοναδικό στην Κρήτη.

Σε μία περιοχή όπου κατά καιρούς υπάρχουν συχνότατες αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων, με δεδομένη και τη δημιουργία του «νέου θαλάσσιου διαδρόμου», όπως αποκαλείται, που ακολουθούν τα καραβάνια των ξεριζωμένων, από την Αίγυπτο και τη Λιβύη στα νότια παράλια της Κρήτης και στη Γαύδο. Η ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Αφρική, συνδέονται άμεσα με τον νέο αυτό διάδρομο.

Μάλιστα, οι αρνητικές εξελίξεις για το κλείσιμο του Κέντρου προχωρούν με ταχύτητα, αφού προβλέπεται το κλείσιμο και η μεταφορά των ανηλίκων στις επόμενες ημέρες !

Τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώνονται στο Κ.Φ.Α.Α., τα οποία καταδεικνύουν την αδυναμία του φορέα λειτουργίας ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ανταποκριθεί στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες για τη φιλοξενία των παιδιών, δεν μπορούν να αποτελέσουν το άλλοθι για το κλείσιμο της δομής, αντί για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της, προς όφελος των παιδιών.

Λειτουργία, που πρέπει να γίνεται με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με πλήρη στελέχωση με το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών. Αυτό είναι καθήκον και υποχρέωση για τους ανηλίκους που ήδη φιλοξενούνται στο Κ.Φ.Α.Α. Αλλά είναι καθήκον και για τους ασυνόδευτους ανήλικους που παραμένουν στα κλειστά υπερπλήρη camps. Για αυτούς θα μειωθούν μοιραία οι θέσεις σε κατάλληλες δομές.

Ξεκαθαρίζουμε, επίσης, ότι τα παιδιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν περιφερόμενα. Χρειάζονται ένα σταθερό ασφαλές περιβάλλον. Προφανώς έχουν αναπτύξει σχέσεις μεταξύ τους, με την τοπική κοινωνία στ’ Ανώγεια, με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, κτλ. Δεν επιτρέπεται, για τις επιλεκτικές ανεπάρκειες του αστικού κράτους (που είναι ανίκανο μόνον σε ό,τι αφορά κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι πολύ ικανό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα) και για την αναλγησία των κυβερνήσεων, να φορτωθούν κι άλλες σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη ψυχολογία τους.

Προβλήματα υπάρχουν και με τους εργαζόμενους στο Κέντρο που όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο, αλλά αντιμετωπίζουν την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία!

Ωστόσο, η κατάσταση που διαπιστώνεται στο Κ.Φ.Α.Α., με τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα άλλα προβλήματα, δεν είναι σημερινή. Τα προβλήματα προκαλούνται με ευθύνη των κυβερνήσεων που καθορίζουν το πλαίσιο και γι’ αυτό είναι διαχρονικά. Για παράδειγμα το 2017 παύτηκε η ανατροφοδότηση του κέντρου με προσφυγόπουλα και έκτοτε ανά διαστήματα, με πρόσχημα τη χρηματοδότηση διακόπτεται πλήρως η λειτουργία του είτε υπολειτουργεί.

Επιπρόσθετα, τα προβλήματα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αποτελούν κομμάτι της γενικότερης κατάστασης, του δράματος των ασυνόδευτων ανηλίκων, αφού με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης οι κρατικές δομές εντοπισμού και προστασίας ασυνόδευτων ανήλικων παραμένουν υποτυπώδεις.

Τα μέτρα και τα πρότυπα «βιτρίνας» της ΕΕ όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τις ανάγκες πραγματικής προστασίας και ένταξης των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης-ασύλου, που εντείνει και κατανέμει την καταστολή κατά προσφύγων-μεταναστών.

Το ίδιο το Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 187634/2023 ΦΕΚ 2125/Β/31-3-2023) είναι αποκαλυπτικό για το τι σημαίνει στην πράξη για την κυβέρνηση παιδική προστασία, με τις συνέπειες που έχει αυτό σε παιδιά και εργαζόμενους.
Και για να γίνει πιο σαφές, σημειώνουμε ότι στους ξενώνες η αναλογία των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων είναι 1:15, όπως προβλέπει η παραπάνω ΚΥΑ.

Αναλογία ντροπή, ειδικά για παιδιά τα οποία έχουν υποστεί κάθε μορφή βίας, προέρχονται από πολέμους, έχουν επιβαρυμένη φυσική και ψυχική υγεία. Ενώ, λοιπόν, στα λόγια δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στα ανήλικα, στην πράξη είναι αδιανόητο ένας εργαζόμενος να έχει στην επίβλεψή του 15 παιδιά με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι ΜΚΟ και ΑΜΚΕ χρηματοδοτούνται γενναία από ΕΕ- κυβερνήσεις διαχρονικά, αλωνίζουν στο προσφυγικό, γίνονται διαχειριστές του ανθρώπινου πόνου, πατούν πάνω στις ζωές εργαζομένων (εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις αντεργατικές νομοθεσίες) και τις ζωές των προσφύγων για να παραγάγουν το «ανθρωπιστικό τους έργο»…

Στη σημερινή κατάσταση του ξενώνα στα Ανώγεια αποτυπώνονται οι συνέπειες όλης της αντιδραστικής, απάνθρωπης νομοθεσίας, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ περί Προσφυγικού, που την έχουν θεσμοθετήσει, προωθήσει και στηρίξει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όλα τα αστικά κόμματα, με τις υπογραφές τους φαρδιές – πλατιές συμμετέχουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που έχουν την ευθύνη για τον ξεριζωμό των προσφύγων, για το αιματοκύλισμα των λαών. Όταν, άλλωστε, δίνουν εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζει και γεμίζουν βάσεις όλη τη χώρα, όταν συμμετέχουν στις επεμβάσεις γνωρίζουν ότι το «βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού», δηλαδή το να μεγαλώνει με την οικογένειά του, με ασφάλεια και φροντίδα, πάει… περίπατο.

Απαιτούμε :

  • Να μην κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Ανώγεια.
  • Ταυτόχρονα, να μπει τέλος στην κατάσταση με τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Λειτουργία του Κ.Φ.Α.Α., με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, με πλήρη στελέχωση με το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών και την ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών σε ποιοτική και ασφαλή διαβίωση, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Καμία απόλυση εργαζόμενου του Κ.Φ.Α.Α. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να αποδοθούν στους εργαζόμενους στο ακέραιο όλα τα οφειλόμενα που υπάρχουν από τον Φεβρουάριο.
  • Επαρκείς κρατικές δομές προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων, χωρίς ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματίες. Κανένα παιδί υπό κράτηση. Ξενώνες και υποδομές στέγασης εξοπλισμένες και πλήρως στελεχωμένες. Δωρεάν υπηρεσίες υγείας, δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, με διδασκαλία και της μητρικής τους γλώσσας.

Αγκαλιάζουμε τα προσφυγόπουλα και απαιτούμε να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για την προστασία τους. Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών και την εκμετάλλευση που τα ξεριζώνουν. Παλεύουμε να κλείσει η αμερικανοΝΑΤΟϊκη βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις στη χώρα μας. Πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων σημαίνει πάλη ενάντια στο σύστημα που τους μετατρέπει σε πρόσφυγες, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί