Αυτά προβλέπονται για τους πληγέντες μελισσοκόμους – Απάντηση του υπουργείου στην Ελένη Βατσινά

Τί απαντά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ στην ερώτηση της βουλευτή

Πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξης του πρωτογενούς τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μελισσοκομίας.

Το εγκεκριμένο από την ΕΕ “πακέτο”, όπως απαντά το Υπουργείο σε ερώτηση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ Ελένης Βατσινά (https://bit.ly/4cPYLwE) για το πλήγμα που έχει υποστεί η μελισσοκόμια λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας, περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση μέτρων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ύψος 705 εκ. ευρώ στα οποία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται και η μελισσοκομία.

Παράλληλα, επισημαίνεται στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου, προβλέπεται κονδύλι 45 εκ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ για την αποκατάσταση ζημιών στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μελισσοκομία. Την ίδια ώρα, υλοποιούνται γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ, σε σχετικό έγγραφο, σημειώνει ότι πέραν των φυσικών ζημιογόνων αιτίων όπως ο παγετός και η πυρκαγιά, έχει εντάξει στις αποζημιώσεις νοσήματα όπως η Σηψηγονία (αμερικάνικη) των μελισσοσμηνών, και η «Νοζεμίαση των μελισσοσμηνών», που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του μελισσοσμήνους σε βαθμό «μη βιώσιμο» και κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Τέλος ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα υλοποιεί δράση εκπαίδευσης μελισσοκομίας, προκειμένου οι μελισσοκόμοι να ενημερωθούν για νέες μεθόδους διαχείρισης των μελισσοσμηνών, βοηθώντας την επίλυση των προβλημάτων στο στάδιο της παραγωγής. Αναφορικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, σε σχετικό έγγραφο ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί Ομάδα Εργασίας με εκπροσώπους του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και των μελισσοκόμων, ώστε να οριστούν οι απώλειες που θα αποζημιώνονται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί