Στη βουλή το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου

Eρώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου και τις χρεώσεις κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Όχι μόνο παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση του Ηρακλείου, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει ακόμη πιο έντονα σε διάφορες περιοχές, με πολυήμερες διακοπές υδροδότησης, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της κατανάλωσης. Ατσαλένιο, Μεσαμπελιές, Άγιος Ιωάννης, Φορτέτσα είναι ορισμένες από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν συνεχείς διακοπές νερού λόγω ζημιών και διαρροών στο δίκτυο που είναι πεπαλαιωμένο και προβληματικό σε μεγάλη έκταση και μόνο μερικώς έχει αντικατασταθεί. Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα είναι η κακή ποιότητα του νερού, είτε λόγω του παλαιωμένου δικτύου που συνδέεται με το καινούργιο είτε λόγω της χρήσης δεξαμενών ή της ποιότητας του νερού από γεωτρήσεις (πχ υδροδότηση περιοχής Κνωσού). Κι ενώ δεν καλύπτεται η λαϊκή ανάγκη για επαρκές ποιοτικό πόσιμο νερό, εξυπηρετούνται οι όμιλοι του τουρισμού για να γεμίζουν οι πισίνες στα πεντάστερα ξενοδοχεία, γεγονός που επηρεάζει τα αποθέματα, με δεδομένη τη μεγάλη συγκέντρωση στην Κρήτη επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο.

Μολονότι υπάρχουν μία σειρά μέτρα, έργα, υποδομές, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα παραπάνω προβλήματα του Ηρακλείου, δεν υλοποιούνται λόγω της πολιτικής «κόστους – οφέλους», της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του νερού, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Αποτέλεσμα είναι η απαράδεκτη κατάσταση το 2024 οι κάτοικοι να στερούνται το πόσιμο νερό.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ, στα πλαίσια της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού του νερού και της ανταποδοτικότητας. Επιπλέον, με αφορμή την αντικατάσταση των υδρόμετρων με νέα ψηφιακά, έχουν εκτοξευτεί οι λογαριασμοί των νοικοκυριών, με αναδρομικές χρεώσεις υπέρογκων ποσών, που με βάση την τιμολογιακή κλίμακα των κυβικών χρεώνονται ακόμη και με 4ευρώ/κμ. Ιδιαίτερα έντονο εμφανίστηκε το πρόβλημα στις Βασιλειές, για το οποίο οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται έχουν κάνει παρεμβάσεις και έχουν στείλει τα αιτήματά τους στον Δήμο Ηρακλείου (έγγραφο με ΑΠ 32462/ 3-4-2024).
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Για να δοθεί επιτέλους, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του Ηρακλείου, με νερό ελεγμένο, ποιοτικό και φτηνό, με κατάργηση του ΦΠΑ και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης, να μη χρεωθούν οι λαϊκές οικογένειες στο Ηράκλειο τις υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις, λόγω αντικατάστασης υδρομέτρων.
  • Να ενισχυθεί οικονομικά η ΔΕΥΑΗ, με κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος και να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί