Δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Με 401 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με πολύ μεγαλύτερη άνεση από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τη στήριξη της πολιτικής της οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελεύθερων του Renew – με διαρροές βέβαια – πήρε ψήφους και από τους Πράσινους και από τους «κυριλέ» ακροδεξιούς των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Η Φον ντερ Λάιεν είχε προσπαθήσει σκληρά για την επανεκλογή της, η οποία μέχρι λίγες μέρες πριν δεν ήταν τόσο δεδομένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τη σχετική απόφαση -πακέτο των ηγετών των 27 κρατών μελών για τη μοιρασιά των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ενώ και η πρώτη θητεία της δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σκιάστηκε και από μια σειρά «παρατυπίες» – και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- κάτι όμως που δεν πτόησε ούτε την ευρωδεξιά, ούτε τους ευρωσοσιαλιστές, αλλά ούτε και κάποιους από τους ευρωπράσινους να την ξαναψηφίσουν.

Μάλιστα, ψηφίστηκε με μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 2019, πρωτίστως, επειδή δεν υπήρχε plan B στον ορίζοντα και επειδή πολλοί ευρωβουλευτές δεν ήθελαν να ρισκάρουν καλοκαιριάτικα μια θεσμική κρίση στην Ε.Ε. Ίσως να μην ήθελαν να ρισκάρουν και τις διακοπές τους.

Αποτελέσματα
(SCREENSHOT)

Σε ρόλο Μαυρογιαλούρου 2.0

Πάντως, με την μακροσκελή ομιλία της πριν από την ψηφοφορία η Φον ντερ Λάιεν είχε φροντίσει να τους κάνει εύκολο, υποσχόμενη σχεδόν σε όλες τις πολιτικές ομάδες – ακόμη και σε αυτές που επίσημα δεν ανήκουν στο «μεγάλο συνασπισμό» που τη στηρίζει- κάτι που ήθελαν να ακούσουν. Η επόμενη Κομισιόν θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε, με το βλέμμα στραμμένο στους κεντροδεξιούς και τους κεντροαριστερούς. Θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια διπλασιάζοντας το προσωπικό της Europol και τριπλασιάζοντας το προσωπικό της Frontex, είπε, χαϊδεύοντας τα αυτιά της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς. Θα φτιάξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στέγαση, για να μπορούν οι νέοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους έξω από το σπίτι των γονιών τους, είπε, κλείνοντας το μάτι στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά. Θα ορθώσει και μια «Ευρωπαϊκή Ασπίδα Δημοκρατίας» για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της ενημέρωσης, είπε, ανταποκρινόμενη στις περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινείς αγωνίες των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για μια νέα «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία», για την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και για ένα νέο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» για την τόνωση της καινοτομίας. Φρόντισε να θυμηθεί και τους αγρότες, υποσχόμενη ένα νέο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, με το οποίο και θα τους στηρίξει ώστε να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Θυμήθηκε και τις γυναίκες, τη μαθητιώσα και φοιτητιώσα νεολαία, τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μίλησε στα αγγλικά για την οικονομία, στα γερμανικά για την αγροτική παραγωγή και στα γαλλικά για την άμυνα, θυμίζοντας το στόχο της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης και ζητώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας άμυνας, μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα, όπως αυτή που πρότειναν ο Τουσκ και ο Μητσοτάκης.

Η πρόταση για νέους Επιτρόπους

Η Φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη στήριξή της ΕΕ στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί – ακόμη κι αν αναγκαστεί να το κάνει μόνη της, χωρίς τις ΗΠΑ, δηλαδή. Είπε, ακόμη, ότι και το μακελειό στη Γάζα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, για να δείξει ότι αφουγκράζεται και τις αγωνίες των Ευρωπαίων που νοιάζονται για τη Παλαιστίνη.

Τέλος, η απερχόμενη και επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν ανήγγειλε τέσσερα νέα χαρτοφυλάκια. Έναν επίτροπο για την Άμυνα, έναν επίτροπο για τη Στέγαση, έναν επίτροπο για τη Μεσόγειο, και έναν για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών.

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί