Κυβέρνηση Μητσοτάκη:  Με μυστικά κονδύλια αγοράζει νέο σύστημα παρακολουθήσεων

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων, την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών καλά κρατεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα δημοσίευμα του in.gr το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται Προεδρικό Διάταγμα με θέμα τον καθορισμό προϋποθέσεων σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης, λαμβάνοντας υπόψιν και εισηγήσεις – προτάσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων.

Το εν λόγω λογισμικό προορίζεται για να αντικαταστήσει το σύστημα επισυνδέσεων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΥΠ. Πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών κλίνει προς την απόκτηση ενός νέου «αόρατου» συστήματος παρακολούθησης, πιο σύγχρονου από τα γνωστά Pegasus και Predator. Μάλιστα, γίνεται λόγος για λογισμικά που δεν απαιτούν την αποστολή sms ή ηλεκτρονικού μηνύματος για την παγίδευση του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται βαθιά μπλεγμένη στο σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς αυτό ενορχηστρώθηκε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα ενημερωθεί για το νέο σύστημα παρακολουθήσεων αφού ολοκληρωθεί η προμήθεια του.

Πρόκειται για ενεργοποίηση της πρόβλεψης το άρθρου 13 του νόμου 5002/2022, με τον οποίο η κυβέρνηση διακήρυξε την απαγόρευση της διακίνησης τέτοιων λογισμικών αλλά μόνο για τους ιδιώτες και όχι για τις κρατικές αρχές: «Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από πρόταση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι επιτρεπτή η σύναψη συμβάσεων εκ μέρους κρατικών δομών για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης του άρθρου 370ΣΤ του Ποινικού Κώδικα για την εκπλήρωση των σκοπών τους, καθώς και επιπρόσθετοι όροι της χρήσης τους».

Σημειώνεται ότι δεν δημοσιεύεται η προμήθεια και η χρήση τέτοιων συστημάτων, ενώ η αγορά τους πραγματοποιείται με απόρρητα κονδύλια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο της παρούσας κυβέρνησης, οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία ηλεκτρονικού λογισμικού από την ΕΥΠ καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή της Υπηρεσίας και του υπουργού Δικαιοσύνης, που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ για τη λειτουργία του από την Αντιτρομοκρατική απαιτείται κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, που επίσης δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί