Γαλλία: Ο Μακρόν αποδέχθηκε την παραίτηση Ατάλ – Παραμένει ως υπηρεσιακή η κυβέρνηση

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο, ωστόσο η κυβέρνηση θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι να σχηματιστεί νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά και από τις πρόωρες εκλογές.

«Προκειμένου αυτή η περίοδος να λήξει το συντομότερο δυνατόν, επαφίεται στις δημοκρατικές δυνάμεις να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν έναν συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ατάλ να παραμείνει σε αυτήν την προσωρινή θέση μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που θα ξεκινήσουν σε 10 ημέρες.

Η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται «τα τρέχοντα ζητήματα» στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά δεν μπορεί να θεσπίζει νέους νόμους στο κοινοβούλιο ή να κάνει σημαντικές αλλαγές, λένε οι ειδικοί, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ο χειρισμός των τρεχουσών υποθέσεων σημαίνει εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί και διαχείριση έκτακτων περιστατικών που προκύπτουν. Τίποτα λιγότερο» δήλωσε ο Mathieu Disant, καθηγητής νομικής στο πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne του Παρισιού.

Υπήρξαν υπηρεσιακές κυβερνήσεις στο παρελθόν στη Γαλλία, αλλά καμία δεν παρέμεινε για περισσότερο από μερικές ημέρες. Δεν υπάρχει καθορισμένο όριο για το πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει μια εν ενεργεία κυβέρνηση. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να την αναγκάσει να παραιτηθεί.

Η αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) -μια συμμαχία που αποτελείται από τους σοσιαλιστές και τους Πράσινους μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα και το ακροαριστερό France Unbowed- κέρδισε τις εκλογές χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και από τότε μάχεται σκληρά για το ποιον να προτείνει ως πρωθυπουργό, ελπίζοντας να συμφωνήσει σε ένα όνομα για τον επικεφαλής του κοινοβουλίου.

«Ποτέ άλλοτε η εκλογή του προέδρου της γαλλική εθνοσυνέλευσης δεν είχε τέτοια πολιτική σημασία», ανέφεραν αναλυτές της Eurointelligence.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί