Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

Στην ατζέντα ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, το Ηράκλειο ως city break προορισμός, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, η ανάπτυξη διάφορων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η συνεργασία του Υπουργείου με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρου Ηρακλείου

Με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στη Λότζια, παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Γιώργου Αγριμανάκη, της Γενικής Γραμματέως του Δήμου Μαρίας Σκφραφνάκη και στελεχών του Υπουργείου Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά οι άξονες του σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου για την ανάπτυξη του νευραλγικού τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα το θέμα της λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου: «Το Ηράκλειο έχει τις δυνατότητες και το απόθεμα και ένα μέρος των υποδομών και το συμπλήρωμα αυτών των υποδομών είναι ζητούμενο και κομμάτι της δικής μας δουλειάς. Συζητήσαμε για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού(DMMO) τον οποίο προχωρούμε ως σχεδιασμό και αυτός όπως διαπιστώνουμε «δένει» με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου. Συνεπώς είναι ένα θέμα στο οποίο αναμένουμε εξελίξεις στο πολύ σύντομο επόμενο διάστημα.». Για το ίδιο ζήτημα η Υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την ικανοποίηση της δηλώνοντας ότι: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Δήμος Ηρακλείου είναι έτοιμος να ιδρύσει και να λειτουργήσει DMMO και εμείς ως Υπουργείο Τουρισμού θα είμαστε υποστηρικτές στην προσπάθεια αυτή.». 

Μιλώντας για τον στόχο να καταστεί ο Δήμος Ηρακλείου ως city break προορισμός 365 ημέρες το χρόνο, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στις σημαντικές υποδομές που διαθέτει ο Δήμος, καθώς και στους πολιτιστικούς πόρους, η αξιοποίηση των οποίων αναμένεται να προσδώσει ισχυρή ταυτότητα στην πόλη.

Από την πλευρά της, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού ανέλυσε τον σχεδιασμό του Υπουργείου ο οποίος έχει στο επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μίλησε για την καμπάνια του ΕΟΤ Greekend αναφέροντας ότι ο επόμενος προορισμός προώθησης προορισμού city break μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα είναι το Ηράκλειο. Όπως δήλωσε η Υπουργός: «Πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου έρχονται και είναι σε αρμονία με τη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού. Εγκαινιάσαμε σήμερα μια συνεργασία που θα μπορέσει να αποβεί προς όφελος της τοπικής οικονομίας, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας. Στην στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού, κεντρικός άξονας είναι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτός είναι ένας κεντρικός άξονας και του σχεδιασμού του Δήμου Ηρακλείου. Συζητήσαμε για το πώς το Ηράκλειο θα γίνει ένας προορισμός 365 ημέρες το χρόνο, για το πώς θα γίνει ένας city break προορισμός – άλλωστε από τον ΕΟΤ έχουν προωθηθεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ως προορισμοί city break και είπαμε ότι ο επόμενος προορισμός θα είναι το Ηράκλειο.».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Υπουργείου Τουρισμού και το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία για τον Δήμο Ηρακλείου καθώς συναρθρώνεται με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου: «Είναι σημαντικό διότι θέτει το γενικότερο πλαίσιο της χωροταξίας του Τουρισμού στην Ελλάδα. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό κατατάσσει το Ηράκλειο στις αναπτυσσόμενες περιοχές και όχι στις αναπτυγμένες περιοχές και αυτό είναι καλό διότι οι ευκαιρίες και τα εργαλεία που θα τεθούν στην διάθεση όλων των συντελεστών της οικονομίας συνολικά, για μια αναπτυσσόμενη περιοχή θα είναι περισσότερα από ότι για μια αναπτυγμένη. Άρα εδώ ανοίγει ένα πεδίο ευκαιριών το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ προσεκτικά και για αυτό ανταλλάξαμε απόψεις με  την Υπουργό. Ξεκινά από τη διαχείριση του τουριστικού προορισμού αλλά επιστρέφει στην χωροταξία. Στη δική μας περίπτωση, όπως ενημέρωσα και την Υπουργό, συνδέεται με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο έχουμε σε εξέλιξη.». 

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν ο τομέας της κρουαζιέρας καθώς και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός καθώς το Ηράκλειο αποτελεί πρωτεύουσα γαστρονομίας της UNESCO, ο ιατρικός και ο συνεδριακός τουρισμός. 

Προτάσεις για την συνεργασία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο Τουρισμού 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Υπουργού Τουρισμού στη Λότζια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου, με τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Κώστα Βαρβεράκη, την Αντιπρόεδρο Μάρα Παναγιωτάκη, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΠΣΚΗ Μύρωνα Μιχαηλίδη και στελέχη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Έγινε αναφορά στις δράσεις, τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και τα συνέδρια που φιλοξενεί το ΠΣΚΗ και κατατέθηκαν προτάσεις για την συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, σε δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Υπουργός Τουρισμού αναφερόμενη στα αποτελέσματα της σύσκεψης  τόνισε ότι «Το ΠΣΚΗ είναι ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας του Ηρακλείου και συζητήσαμε πως θα μπορέσει να αξιοποιηθεί περαιτέρω τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού για την ανάπτυξη του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού μέσα από τις δράσεις του αλλά και του συνεδριακού τουρισμού που βεβαίως είναι μία ειδική μορφή τουρισμού που φέρνει 10 φορές περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό που ξέρουμε. Άρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου Ηρακλείου που είναι σε απόλυτη αρμονία με την στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού.»

Ο  Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελείται ως προς τις καλλιτεχνικές παραγωγές του ΠΣΚΗ και στην καθοριστική συμβολή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω το συνεδριακό κομμάτι – που το θέσαμε εξαρχής ως Δημοτική Αρχή – το οποίο πλέον συγκεκριμενοποιείται και ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Κώστας Βαρβεράκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης, επεσήμανε ότι: «Ήταν μία συνάντηση που μας έδωσε μεγάλη αισιοδοξία για τις δράσεις της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ που υποστηρίζει τη λειτουργία του ΠΣΚΗ με όλες τις δυνάμεις της και είναι ένας τομέας που προβάλει το Ηράκλειο, όχι μόνο μέσα από τις καλλιτεχνικές παραγωγές  αλλά και γενικά μέσα από τα συνέδρια που μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρωνας Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι: «Στο συνεδριακό σκέλος αυξάνεται η ζήτηση για το Συνεδριακό Κέντρο, που ήταν και το βασικό ζητούμενο στη συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού, που σήμερα με την παρουσία της έδειξε και το μεγάλο της ενδιαφέρον για το θέμα.  Συζητήσαμε όμως και τη διεύρυνση της συνεργασίας του ΠΣΚΗ και του Δήμου Ηρακλείου με το Υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας με τη δημιουργία ενδεχομένως και κάποιων θεσμών. Νεότερα στο μέλλον.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί