Μ. Συντυχάκης: Απαράδεκτο και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση το νομοσχέδιο

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση:

Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την Απεξάρτηση, προβλέπεται μπαράζ συγχωνεύσεων όλων των προγραμμάτων ανεξαρτήτως θεραπευτικής προσέγγισης, κάτω από την ομπρέλα ενός ΝΠΙΔ με την επωνυμία ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης). Αποτελεί την απόδειξη ότι στόχος δεν είναι ούτε η ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε η θεραπεία, ούτε η ουσιαστική κοινωνική επανένταξη. Στόχος δεν είναι ούτε ο ίδιος ο χρήστης, ούτε η οικογένεια του. Αλλά η προώθηση της πολιτικής «κόστος-όφελος» και είναι κομμάτι της «αντιναρκωτικής» πολιτικής της ΕΕ, η οποία πάει «πακέτο» με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης και των Θεραπευτικών Προγραμμάτων. Ανεπανόρθωτο πλήγμα θα δεχτούν τα προγράμματα με «δείγματα γραφής» στην θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ, το ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, τα οποία θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία».

Θα λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους των δομών (εργασιακά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις, επιστημονική εξέλιξη πάνω στο πεδίο των εξαρτήσεων, κ.ά.). Θα δώσει χώρο στις ΜΚΟ, οδηγώντας στο χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, με το ΝΠΙΔ να βασίζεται όχι μόνο στην κρατική χρηματοδότηση αλλά όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (πχ ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ.\

Το ΚΕΘΕΑ, αυτός ο υποστελεχωμένος και υποχρηματοδοτούμενος φορέας «στεγνών προγραμμάτων» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και οι άλλες δομές, έχουν συμβάλει καθοριστικά από τις αρχές της δεκαετίας του 80 στη χώρα μας στην αλλαγή της αντίληψης που θεωρούσε τότε τον τοξικοεξαρτημένο ως «ψυχικά ασθενή» και «φορέα μολυσματικής ασθένειας», ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδα για να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν λειτουργικά στην κοινωνική ζωή και δράση χιλιάδες νέοι.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ, στηρίζει την ενίσχυση της “στεγνής θεραπείας”, κυρίως γι’ αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία, την αλλαγή του ανθρώπου. Είναι σε πλήρη αντίθεση με την νομιμοποίηση των ναρκωτικών με αιχμή την κάνναβη, όπως υιοθετούν άλλα κόμματα. Είναι αντίθετο με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε “σκληρά και μαλακά”. Δεν υπάρχουν “σκληρές και μαλακές” αιτίες που στρέφουν έναν νέο άνθρωπο στη χρήση και την εξάρτηση.

Το ΚΚΕ έχει επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, που λαμβάνουν υπ’ όψη όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου σήμερα, απαιτείται μια κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική, κεντρικός πυρήνας της οποίας είναι οι παράγοντες που επιδρούν στη ζωή του ανθρώπου, ως κοινωνικό όν.

Γι’ αυτό και διεκδικεί :

  • Πρόληψη που θα διαμορφώνει στρατηγικές άμυνας απέναντι στα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις που γεννά ο σημερινός τρόπος ζωής.
  • Θεραπεία που θα βασίζεται σε μια διαδικασία κοινωνικής και ατομικής εκμάθησης των δυνατοτήτων που έχει ο άνθρωπος να ζει χωρίς ουσίες.
  • Μείωση της βλάβης με στόχο την διαμόρφωση κινήτρου και την προετοιμασία του χρήστη για ένταξη σε πρόγραμμα θεραπείας, όπως τα street work, τα detox, την υποκατάσταση με συγκεκριμένους όρους και σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
  • Κοινωνική επανένταξη που στο επίκεντρο θα έχει την εξάλειψη του “στίγματος” και θα βοηθά ουσιαστικά τον πρώην χρήστη να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνική ζωή και δράση (επαγγελματικά, μορφωτικά, κοινωνικά, οικογενειακά) με ευθύνη του κράτους.

Αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα δεν πρέπει να κατατεθεί.

Το ΚΚΕ, θα δώσει τη μάχη, όπως την δίνει καθημερινά, μέσα και έξω από τη βουλή, μαζί με την ΚΝΕ, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, για να διαφυλαχτεί ο δημόσιος, δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας και η φυσιογνωμία τους, για την στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια, για πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είναι αντίθετο με κάθε εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και έρευνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί