Νέο ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό αμάχων στη Χαν Γιουνίς – 71 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Μια ακόμα φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα το Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας και πιο συγκεκριμένα στην Χαν Γιουνίς με στόχο τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς και εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου Μοχάμεντ Ντέιφ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε και εάν ο Ντέιφ σκοτώθηκε.

Όμως τη ζωή τους έχασαν τουλάχιστον 71 Παλαιστίνιοι άμαχοι και άλλοι 289 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή επίθεση στην Χαν Γιουνίς έπληξε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων από τον πόλεμο στη νότια Γάζα. Το υπουργείο Υγείας είπε ότι το νοσοκομείο Nasser της περιοχής παρέλαβε 20 πτώματα και 90 τραυματίες. Το Reuters αναφέρει ότι το υπουργείο δεν έδωσε έναν τελικό αριθμό θυμάτων που μεταφέρθηκαν σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων μέλη της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξετάζει αυτή την αναφορά.

Ο Ντέιφ κρυβόταν σε ένα κτίριο στην καθορισμένη από το Ισραήλ ανθρωπιστική ζώνη Αλ-Μαουάσι, δυτικά της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το χτύπημα με στόχο τον Ντέιφ έγινε σε μια «οριοθετημένη περιοχή της Χαμάς» και ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί ήταν μαχητές».

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δεν επιβεβαίωσε εάν ο Ντέιφ ήταν παρών και χαρακτήρισε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς «ανοησίες». «Όλοι οι μάρτυρες είναι άμαχοι και αυτό που συνέβη ήταν μια σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου της γενοκτονίας, με την αμερικανική υποστήριξη και την παγκόσμια σιωπή», είπε ο Αμπού Ζούχρι στο Reuters, προσθέτοντας ότι το χτύπημα έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης θα έχει συνομιλίες για την ασφάλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μετά το χτύπημα του στρατού κατά του Ντέιφ.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ διεξήγαγε ειδικές διαβουλεύσεις, ανέφερε το γραφείο του, υπό το φως των «εξελίξεων στη Γάζα». Δεν ήταν σαφές πώς το χτύπημα αυτό θα επηρεάσει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται στην Ντόχα και στο Κάιρο.

Ο Ντέιφ ήταν ένας από τους εγκέφαλους της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ. Μάλιστα έχει επιβιώσει από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, αναφέρει το Reuters, με την πιο πρόσφατη το 2021 και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ για δεκαετίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί