Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου για πυρκαγιές: Έγκλημα διαρκείας εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος

Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές εξέδωσε η Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου, με αφορμή το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) για την κινητοποίηση που οργάνωνε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη 4.7.2024.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με αφορμή το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) για την κινητοποίηση που οργάνωνε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη 4.7.2024, η Ομάδα Γυναικών του Αγίου Νικολάου καταγγέλλει την πολιτική αυτή που συντελεί ένα έγκλημα διαρκείας εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Την ώρα που μέτωπα πυρκαγιών μαίνονται και φέτος το καλοκαίρι στη χώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει έως σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και προστασίας, αφήνοντας στο «έλεος της μοίρας τους» το φυσικό περιβάλλον, έμβια όντα (ζώα, φυτά) τις περιουσίες και τις ζωές μας.

Δεν είναι όμως μοιραίο να καίγονται κάθε καλοκαίρι κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις, σε όλη την επικράτεια, μπαίνοντας για άλλη μια φορά στο ζύγι κόστους – οφέλους το βιός του λαού και το περιβάλλον.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο σε περιοχές όπως η Κρήτη και ειδικότερα το Λασίθι, που χαρακτηρίζονται ως Υψηλού ή Πολύ Υψηλού Κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς, να μην έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο και να λαμβάνουμε απλώς ένα μήνυμα προειδοποίησης ή εκκένωσης από το 112!

Είναι δυνατόν αλήθεια να μην υπάρχει σχέδιο πρόληψης; Υπάρχει, αλλά σε άλλο προσανατολισμό, σε αυτόν του κέρδους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει παρατηρητές μιας βαφτισμένης «ανάπτυξης» ιδιωτικών πρωτοβουλιών, μεγάλων κεφαλαίων, με στόχευση κρυμμένη πίσω από όμορφες λέξεις που εντυπωσιάζουν, όπως κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, ατομική ευθύνη, συνέργεια, ανάπτυξη, κλπ. Με μία φράση: «το μάρκετινγκ της καταστροφής», που ζημιώνει διαρκώς το περιβάλλον, με συμμάχους τα ΜΜΕ, τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και όχι μόνο, μεγαλοεπιχειρηματίες, στελέχη κλπ.

Η συνεχής υποβάθμιση του φυσικού κάλλους ολόκληρων περιοχών, άλλωστε, συντελεί ακριβώς στην απαξίωση και στην υφαρπαγή τους από μεγάλες εταιρίες – αρπακτικά, για το «καλό» μας. Δεν είναι τυχαία η ταυτόχρονη επέλαση των ΒΑΠΕ, οι νέοι Δασικοί Χάρτες (που ξέμειναν από δάση), οι τελευταίοι νόμοι που υποσκάπτουν την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων στις επίμαχες περιοχές «ενδιαφέροντος».

Στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική που βλέπει ως κόστος τις ζωές και τις περιουσίες μας.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας προβάλλουν ως μέτρο και λύση την εγκατάλειψη των σπιτιών μας, στο έλεος της καταστροφής, χωρίς καμία προστασία και στήριξη.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Άμεση χρηματοδότηση για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, με παροχή όλων των αναγκαίων μέσων και τη χρήση τεχνολογίας για πρόληψη και αντιμετώπιση καθώς και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Ένα σύγχρονο σχέδιο περιβαλλοντικής περιφρούρησης του φυσικού μας πλούτου από πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα, μακριά από τη λογική κόστους – οφέλους, με κόστος το περιβάλλον μας και τις ίδιες μας τις ζωές και όφελος μόνο για τους λίγους.
  • Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% των ζημιών και καταστροφών των λαϊκών οικογενειών.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι, σε όλους όσους έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές.

Δυναμώνουμε τους αγώνες ενάντια σε κάθε κερδοσκοπική λαίλαπα.

Συσπειρωνόμαστε με σύνθημα «τα κέρδη τους οι ζωές μας», προασπιζόμενοι το περιβάλλον και τις ζωές μας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί