Αντιμέτωπος με έντονη εσωκομματική κριτική βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από την εκλογική νίκη του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Οι περισσότεροι από τους (περίπου 40) «γαλάζιους» βουλευτές που πήραν το λόγο στάθηκαν στην μεγάλη πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος στις πρόσφατες ευρωεκλογές, με αρκετούς μάλιστα να θέτουν ζήτημα ιδεολογικής μετατόπισής του απαντώντας έτσι στην αποστροφή του πρωθυπουργου περί «μικρής και φοβικής ΝΔ».
Κυβερνητικά στελέχη πάντως επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «δημιουργικό διάλογο σε ενωτικό κλίμα». Επισήμαιναν δε ότι σε τρεισίμιση ώρες συζήτησης είχαν μιλήσει 27 βουλευτές και ότι «σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, μιλάνε όλοι οι βουλευτές».
Επίθεση από Κακλαμάνη-Σαλμά
Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επεσήμανε αρχικά με νόημα: «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας – αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται».
«Όλοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Κώστας Καραμανλής με το μεσαίο χώρο και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.
Ο ίδιος άφησε αιχμές αναφορικά με την αξιοποίηση στελεχών της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα. «Κάνατε πέντε ανασχηματισμούς και δεν έχετε αλλάξει ποτέ κανέναν εξωκοινοβουλευτικό. Αντιθέτως, τώρα είπατε ότι βάλατε βουλευτές, αλλά διώξατε βουλευτές για να βάλετε άλλους βουλευτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ζήτησε «να μην φύγουμε από την ιδεολογική μας ταυτότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Δεν φεύγουμε ποτέ. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαι πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Μάριος Σαλμάς (είχε ζητήσει με επιστολή του σύγληση της ΚΟ για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα), ο οποίος αναρωτήθηκε με νόημα αν η Ν.Δ. είναι «με τους λίγους ή με τους πολλούς»,
«Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας. Οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι» πρόσθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.
Μάλιστα, η τοποθέτηση Σαλμά προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη που τόνισε: «Δε δέχομαι υπονοούμενα. Δεν θα δεχτώ αιχμές. Είμαστε με τους πολλούς και γι΄ αυτό πήραμε 41%».
«Καρφιά» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Πολλοι ήταν μάλιστα οι βουλευτές που αναφέρθηκαν στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θέτοντας ένα ταυτοτικό ζήτημα για τη ΝΔ. Ο Θόδωρος Καραόγλου τόνισε ότι ακόμη και σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι μεγάλο θέμα συζήτησης στο δεξιό χώρο και εκτίμησε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Ο δε Μίλτος Χρυσομάλλης εξαπέλυσε καρφιά κατά του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, λέγοντας: «Κάποιοι βγήκαν στο πάρτι για τα ομόφυλα ζευγάρια» είπε με αρκετούς να ερμηνεύουν την εν λόγω αποστροφή ως απόρριψη και την υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Χρυσομάλλης διερωτήθηκε επίσης τι σημαίνει το πάμε μπροστά και όχι δεξιά.
Ο βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού. “Κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel”, δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι δεξιός.
Για αλαζονεία από κυβερνητικά στελέχη έκανε λόγο από τη μεριά του ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός.
«Πυρά» Στυλιανίδη για τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα δεξιά
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών, σε καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών, στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και επέστησε την προσοχή στο «γκρίζο”» του εκλογικού χάρτη σε Ροδόπη και Ξάνθη.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ποσοστό 20% που ψήφισε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε δε την άποψη ότι είναι απλουστευτικό και επικίνδυνο να θεωρήσει κανείς τους ψηφοφόρους αυτούς ακροδεξιούς, εκτιμώντας ότι μπορεί να ξαναψηφίσουν ΝΔ στο μέλλον.
«Η Ακροδεξιά τελείωσε με την Χρυσή Αυγή. Δεν πρέπει να την αναστήσουμε, γιατί βολεύει σε κάποιους. Δέστε που οδηγήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την πολυδιάσπαση των παραδοσιακών κομμάτων. Κινδυνεύει να τον καταπιεί η ιστορία με απίστευτες συνέπειες για τη Γαλλία και για την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Η αναφορά αυτή του κ.Στυλιανίδη προκάλεσε νέα παρέμβαση Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά. Εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά. Η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα. Ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο».