Ελεύθερος και με δικαστική απόφαση ο Ασάνζ (φωτο- βίντεο)

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη. 

«Μπορείτε να βγείτε από αυτή τη δικαστική αίθουσα ένας ελεύθερος άνθρωπος», δήλωσε η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση του αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ φτάνει στο δικαστήριο όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία, στη Σαϊπάν | (AP Photo/Eugene Hoshiko)

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω», είπε στο δικαστήριο. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», συμπλήρωσε ο Ασάνζ.

Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να αναχωρήσει αεροπορικώς για την Καμπέρα της Αυστραλίας, λίγες ώρες αφότου ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, αναφέρει το WikiLeaks σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Ωστόσο ο Ασάνζ δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ χωρίς άδεια, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Το δικαστήριο της Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη, που προέβλεπε ομολογία ενοχής από τον ιδρυτή του WikiLeaks για «συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και την καταδίκη του σε φυλάκιση 62 μηνών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.

«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», είπε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Τζένιφερ Ρόμπινσον έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης Ρόμπινσον. «Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ… για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο… ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του», συμπλήρωσε.

«Προτεραιότητα τώρα είναι ο Τζούλιαν να ανακτήσει την υγεία του. Βρίσκεται σε φρικτή κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια» και «επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη φύση», υπογράμμισε η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ, η οποία δήλωσε ότι «δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω» από χαρά μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσής του.
 

Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα «πολύ ικανοποιημένος». «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ευκαιρία αυτή, πετύχαμε ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο, πιστεύω, ζητούσε η μεγάλη πλειονότητα των Αυστραλών», δήλωσε ο Αλμπανέζι ενώπιον Αυστραλών βουλευτών στην Καμπέρα.

Προτού φυλακιστεί στο Λονδίνο, ο Ασάνζ πέρασε χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες έχει αρνηθεί.

Σε βάρος του εκδόθηκε το 2010 ένταλμα σύλληψης στη Σουηδία, αλλά τον Μάιο του 2017 η Σουηδία ανακοίνωσε πως η κατηγορία για βιασμό παύει, αφού προηγουμένως είχε λήξει και τις υπόλοιπες έρευνές της. 

Παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού μέχρι το 2019, όταν συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την ανάκληση του ασύλου του από τον Ισημερινό.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του με κατηγορίες για κατασκοπεία και συνωμοσία για παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών. Παρά τις νομικές μάχες και την τεράστια διεθνή υποστήριξη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την έκδοσή του το 2022. Ωστόσο, τον Μάιο 2024 το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί