Ερώτηση για τις παράνομες τοποθετήσεις προϊσταμένων και τις κομματικές και τιμωρητικές διώξεις στο ΕΣΥ, κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή και τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.
Στο περιεχόμενο της ερώτησης αποτυπώνεται σε αδρές γραμμές το σχέδιο που απεργάζεται η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ τονίζεται ότι το ΕΣΥ στέκεται στα πόδια του από την ηρωική προσπάθεια του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, που εξουθενωμένο λόγω της υποστελέχωσης προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.
Σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο το βασικό θέμα της ερώτησης αφορά σε δύο περιστατικά διώξεων και συγκεκριμένα:
-Της διευθύντριας της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) – Νεογνολογικού του Γενικού Νοσοκομείου – Μαιευτηρίου «Έλενα Ελ. Βενιζέλου», το οποίο διασυνδέεται με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», Ειρήνης Λουκάτου από την θέση της Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνης Διευθύντριας με απόφαση του κομματικά διορισμένου Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, ενώ δεν υπήρχε καν σχετική εισήγηση από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
-Του Δημήτρη Παρθένη, αγγειοχειρουργού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ο οποίος αντί να εκτελεί απερίσπαστος το δημόσιο λειτούργημά του ως γιατρός ΕΣΥ, βρίσκεται πειθαρχικά διωκόμενος για απείθεια και αντιδεοντολογική συμπεριφορά και τιμωρημένος ήδη με στέρηση μισθού για δεκαπέντε ημέρες.
Ο κύριος Παρθένης έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κομματικά διορισμένης διοίκησης του νοσοκομείου διότι αντιδρά στην επιστημονικώς λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί η φροντίδα των αγγειοπαθών ασθενών στην κλινική της γενικής χειρουργικής. Μια απόφαση που αντιβαίνει όλα τα θεραπευτικά και κλινικά πρωτόκολλα αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.