Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου με θέμα: «Ανάγκες και δικαιώματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους απέναντι στην αντιαναπηρική πολιτική ΕΕ – Κυβερνήσεων. Οι θέσεις του ΚΚΕ» με κεντρικό ομιλητή τον Χάρη Χουρδάκη, Συνεργάτη του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).
Σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται:
Με μεγάλη επιτυχία και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου με θέμα: «Ανάγκες και δικαιώματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους απέναντι στην αντιαναπηρική πολιτική ΕΕ – Κυβερνήσεων. Οι θέσεις του ΚΚΕ» με κεντρικό ομιλητή τον Χάρη Χουρδάκη, Συνεργάτη του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ΑμεΑ, χρόνιοι Πάσχοντες, μέλη και εκπρόσωποι Συλλόγων ΑμεΑ, εκπρόσωποι και μέλη φορέων ασθενών, συλλόγων γονέων ΑμεΑ και ειδικών σχολείων, εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, την πρόνοια και την υγεία, εκπαιδευτικοί κλπ.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης, στέλεχος του κόμματος, μέλος ΔΣ Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και Γεν. Γραμματέας ΠΣ ΣΚΛΕ Κρήτης.
Μετά την κεντρική ομιλία, παρέμβαση πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ ο οποίος ανέδειξε τις παρεμβάσεις του Κόμματος για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ΑμεΑ και στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, την έλλειψη υπηρεσιών αποκατάστασης παιδιών και ενηλίκων, των δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψη ανθρώπων με πολύ βαριά αναπηρία, την παντελή έλλειψη παιδικών χαρών, ασφαλών και προσβάσιμων για ΑμεΑ.
Τέλος, δόθηκε ο λόγος στους παρευρισκόμενους που παρακολούθησαν την εκδήλωση για ερωτήσεις και παρεμβάσεις.
Το λόγο πήραν ο Αντώνης Διαμαντής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.), η Βαγγελιώ Καρακατσάνη, ψυχικά πάσχουσα, η Μαρία Αναστασάκη, ψυχίατρος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Ηρακλείου Υποστήριξης Δικαιωμάτων Αυτισμού (Σύλλογος ΗΡ.Υ.Δ.Α.) και η Έλλη Πυργιαννάκη, ΑμεΑ πιστοποιημένη φύλακας αρχαιοτήτων.
Στην κεντρική ομιλία, ο Χ. Χουρδάκης είπε μεταξύ άλλων :
«Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για το 2021 – 2030 είναι καταπέλτης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.» Ενώ επισήμανε ότι «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ελληνικής Λύσης έχουν ψηφίσει τις σχετικές εκθέσεις, τα ψηφίσματα και τις οδηγίες που οδήγησαν στην αποσάθρωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι συνένοχοι σε αυτή τη βαρβαρότητα, ταυτίζονται και συμφωνούν στη συρρίκνωση των δημόσιων δομών και τη μεταφορά της ευθύνης για τη διάγνωση, τη θεραπεία, αποκατάσταση, υποστήριξη και το κόστος αυτών στην οικογένεια των ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να θηραυρίζουν.
Το χτύπημα στην ειδική αγωγή και την πρόνοια, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Και στις άλλες χώρες του καπιταλισμού κλείνουν ειδικά σχολεία, κλείνουν ιδρύματα, ιδιωτικοποιείται η υγεία. Η στρατηγική της ΕΕ που εξειδικεύεται σε όλους τους τομείς στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή, της αποκατάσταση, προχωράει βήμα – βήμα με όλες τις κυβερνήσεις. Έχουμε το φαινόμενο όχι απλά να υστερούμε σε σχέση με αυτά που σήμερα η επιστήμη έχει κατακτήσει, αλλά να πισωγυρίζουμε. Οι ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες είναι τα πρώτα θύματα αυτή της συνθήκης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 50% των οικογενειών των ΑμεΑ – χρόνιων πασχόντων ζει στο όριο της φτώχειας. Με τραγική απόδειξη, το γεγονός ότι συχνά αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς είναι ΑμεΑ. Η ανεργία τσακίζει. Το 90% των ικανών προς εργασία ατόμων με αναπηρία είναι άνεργα. Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, το 49% των ατόμων με αναπηρία είναι αποκλεισμένο είτε από την Εκπαίδευση είτε από την εργασία.
Όσο για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που επίσης χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ, αυτές κι αν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πανελλαδικά εξυπηρετούνται περίπου 500 άνθρωποι με αναπτυξιακές διαταραχές όταν ο πληθυσμός τους στη χώρα μας με βάση μια απλή στατιστική προβολή, δεν γίνεται να είναι κάτω από 150.000 άνθρωποι.»
Για σχολεία ειδικής αγωγής είπε : «Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και τις καταγγελίες των φορέων τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε ακατάλληλες έως επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε container. Τα 2/3 των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΑΣΥ είναι συμβασιούχοι, αναπληρωτές με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν για τη σταθερή παρακολούθηση και επιστημονική στήριξη των μαθητών, και φυσικά για τα εργασιακά δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων.»
(…) «Στα ΚΕΔΑΣΥ οι ελλείψεις χώρων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, κάνουν πολύμηνες τις λίστες αναμονής, με σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των παιδιών και την ταλαιπωρία των οικογενειών.
(…) «Η σημαία της «ένταξης» ή της «ενσωμάτωσης» που σηκώνουν υποκριτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα, στην πραγματικότητα αποτελεί όχημα για την περιθωριοποίηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και βρίσκει την πιο βαθιά ταξική της έκφραση στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.»
(…) «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματα που διεκδικεί το αναπηρικό κίνημα λύση και διέξοδος, με βάση τις δυνατότητες της εποχής και της κοινωνίας, είναι η ίδια η κοινωνία (μέσω του κράτους της) να αναλάβει την κύρια ευθύνη. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για τη μη περιθωριοποίηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, την ουσιαστική ένταξή τους στη ζωή.»(…) «Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου όλοι αυτοί που δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ, που την αμφισβητούν, που δεν πείθονται ότι κόβει λεφτά και μας τα στέλνει, όπως την παρουσιάζουν όλα τα άλλα κόμματα, έχουν μόνο μία επιλογή: Να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.»