Συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη:
«Η κάλπη θα επισφραγίσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως μόνη εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δώρα Αυγέρη. Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι «η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και των προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων της Ευρώπης για τη διαμόρφωση μίας νέας πλειοψηφίας απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και Ακροδεξιά». Η κ. Αυγέρη τονίζει ότι «εμείς αγωνιζόμαστε για την επιστροφή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης. Για να ανακτήσουν οι Έλληνες την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της εργασιακής ανασφάλειας, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου».
Ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:
Ερ.: Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών; Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο;
Απ.: Το διακύβευμα είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και των προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων της Ευρώπης για την διαμόρφωση μίας νέας πλειοψηφίας απέναντι στην νεοφιλελεύθερη Δεξιά και Ακροδεξιά. Εμείς επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε μία άλλη Ευρώπη, των πολλών, των εργαζόμενων, του πολιτισμού. Βασικοί μας στόχοι είναι:
-η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ώστε να μην είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ αλλά να έχει δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική
-η αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την υπέρβαση του διακυβερνητικού μοντέλου που έχει φτάσει στα όριά του.
-η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να μην επιστρέψει η λιτότητα και η δίκαιη πράσινη μετάβαση. Διεκδικούμε την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στους πλούσιους για τη χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων για τη μείωση της φτώχειας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περιβαλλοντική μετάβαση.
Η Ευρώπη χάνει έδαφος στον διεθνή ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οφείλει να αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας όμως παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική προστασία. Να σημειωθεί ότι η κρίση της Ευρώπης δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα που σχετίζεται με την ατελή δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ή τις αδυναμίες της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης. Όταν χρειάζεται οι ελίτ της Ευρώπης βρίσκουν λύσεις παρακάμπτοντας τις δομικές αδυναμίες. Είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την ταύτιση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και των κυβερνήσεων με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης.
Ερ.: Για το εσωτερικό της χώρας μας, τι θα σηματοδοτήσει η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου; Τι σημαίνει ο στόχος της «πολιτικής ανατροπής» που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιο είναι το μέτρο της επιτυχίας ή της όχι για το κόμμα σας;
Απ.: Κύριε Λιονάκη στη μάχη πας για να νικήσεις. Ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Η κάλπη θα επισφραγίσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως μόνη εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Ερ.: Ποιο είναι για εσάς το βασικό δίλημμα της ευρωκάλπης; Τι θα αναδείξετε στην καμπάνια σας;
Απ.: Το δίλημμα είναι στασιμότητα και παρακμή ή άλμα στο μέλλον. Εκείνο που συμπυκνώνει τα πολλά αιτήματα είναι η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Γιατί στο βάθος υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει στους στόχους που η ίδια έχει βάλει για την μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Χάσμα χωρίζει το Λουξεμβούργο από την Βουλγαρία και την Ελλάδα που είναι στην προτελευταία θέση. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας μας είναι έντονες οι ανισότητες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιφρόνησε την ελληνική περιφέρεια. Δεν αξιοποίησε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να μειώσει την απόσταση της περιφέρειας από το κέντρο. Η Βόρεια Ελλάδα από όπου κατάγομαι, είναι σε τροχιά περαιτέρω αποβιομηχάνισης, ερημοποίησης και δημογραφικής συρρίκνωσης. Αυτή η πορεία θα αντιστραφεί. Εμείς αγωνιζόμαστε για την επιστροφή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης. Για να ανακτήσουν οι Έλληνες την αξιοπρέπεια του Ευρωπαίου πολίτη με την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της εργασιακής ανασφάλειας, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.
Ερ.: Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο;
Απ.: Το ευρωκοινοβούλιο είναι ένα άλλο πεδίο προσφοράς και αγώνα για ένα καλύτερο αύριο των λαών στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη. Είναι το επόμενο βήμα, μετά από μία μακρά πορεία στην δημοσιογραφία, καθώς και την κοινοβουλευτική θητεία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ως βουλευτής διατέλεσα σε θέσεις ευθύνης, ως αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κλήθηκα να συμβάλω στην ανασυγκρότηση του κόμματος μετά την εκλογή του νέου Προέδρου του οποίου παραμένω σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης. Τα επόμενα χρόνια το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι ο βασικός χώρος διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης. Γι’ αυτό χρειάζεται πολιτικούς που θα αφουγκράζονται την κοινωνία, δεν θα μιλούν μόνο την τεχνοκρατική γλώσσα, αλλά θα μεταφέρουν τις αγωνίες τις θέσεις και τα προβλήματα των πολιτών.
Ερ.: Σας ανησυχούν τα ενδεχόμενα αυξημένης αποχής και ανόδου της Ακροδεξιάς; Τι μήνυμα θα στέλνατε εσείς σε όσους έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα;
Απ.: Η άνοδος της ακροδεξιάς -που δεν είναι νέο φαινόμενο- απασχολεί και οφείλει να απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Από εκεί και μετά οφείλουμε να σκύψουμε στο ζήτημα πέρα από απλουστεύσεις και καταδικαστικούς αφορισμούς. Στην βάση του προβλήματος βρίσκονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κυριάρχησαν στην ΕΕ από την δεκαετία του 1980 και μετά και αποδομούν το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης και της συνοχής. Ψαρεύοντας στα θολά νερά της κοινωνικής ανασφάλειας, η ακροδεξιά πρόβαλε υποκριτικά ότι συγκρούεται με την πολιτική λιτότητας και πρότεινε την επιστροφή στο εθνικό κράτος ως απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα των Βρυξελλών. Πρόκειται για τη μεγάλη εξαπάτηση της ακροδεξιάς αφού στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αμφισβητεί τον οικονομικό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού και φυσικά δεν επιθυμεί περισσότερη δημοκρατία. Αυτό που θα έλεγα στους πολίτες είναι ότι η λύση δεν είναι η πολιτική αποστασιοποίηση -αυτό ακριβώς επιθυμούν οι ελίτ-, αλλά η πιο ουσιαστική και ενεργός ενασχόληση με την πολιτική. Όσο για την Αριστερά θα πρέπει να αγωνιστεί για να επιβάλλει την ατζέντα της: αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, κατανομή εισοδήματος, κοινωνικό κράτος, κρατική παρέμβαση και ρύθμιση της οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντος με δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.