Τζούλιαν Ασάνζ: Προσωρινή νίκη κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Το δικαίωμα να υποβάλει και πάλι προσφυγή κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, αναγνώρισε η βρετανική δικαιοσύνη στον Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Μάρτιο, το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας μετά από προσφυγή του Τζ. Ασάνζ ζήτησε από τις ΗΠΑ «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί θανατική ποινή και ότι θα του επιτρέψουν να επικαλεσθεί το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος.

Σήμερα, δύο υψηλόβαθμοι Βρετανοί δικαστές ανακοίνωσαν ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, δεν είναι επαρκείς και πρόσθεσαν ότι θα επιτρέψουν να προχωρήσει η προσφυγή του 52χρονου Ασάνζ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζ. Ασάνζ, αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ 18 σοβαρές κατηγορίες, μετά τη δημοσίευση το 2010 χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ο Τζ. Ασάνζ αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή, γεγονός το οποίο τον φέρνει ενώπιων του ενδεχομένου να καταδικαστεί ακόμη και σε 175 έτη φυλάκισης.

Να σημειωθεί πως η κατάσταση της υγείας του Ασάνζ έχει επιδεινωθεί σε σημαντικό βαθμό από το 2019 οπότε και κρατείται σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί