Θεσσαλονίκη: Πέθανε παιδάκι 3,5 ετών από παρβοϊό – 11 κρούσματα σε παιδικό σταθμό

Σε επιφυλακή καλεί ο ΕΟΔΥ τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας  καθώς μέχρι τις 26 Απριλίου ένα παιδάκι 3,5 ετών πέθανε από παρβοϊό ενώ 11 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών  εμφανίστηκαν σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας του παιδικού σταθμού για δύο εβδομάδες και ζήτησε απολύμανση ενώ με επείγουσα ανακοίνωσή του απέστειλε οδηγίες για τον παρβοϊό σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

Όπως αναφέρει το iatropedia, τα παιδάκια παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.

Ένα παιδάκι παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, «στην πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού». 

Παράλληλα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

ADVERTISING

Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί σε εγρήγορση τους επαγγελματίες υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων – γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων ειδικά σε περιπτώσεις σειρών για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες και τα μικρά παιδιά.

Ειδικότερα συνιστάται από τον ΕΟΔΥ, οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από Parvovirus B19.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του παρβοϊού Β19.

Πανευρωπαϊκή έξαρση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία και Νορβηγία, αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος) σε παιδιά, με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με παρβοϊό σε έγκυες, νεογνά και παιδιά καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Pervovirus σε δότες αίματος / πλάσματος και ενήλικες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί