Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ
Στη Βουλή καλεί τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά για μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.
2,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, οι σεισμόπληκτες περιοχές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα κτίρια όσο και λόγω της οικονομικής καθίζησης που έχουν υποστεί οι περιοχές.
3.500 άνθρωποι υπολογίζει ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” ότι έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ πολλές εκατοντάδες είναι τα κίτρινα και τα κόκκινα κτίρια που χρήζουν επισκευών και κατεδάφισης αντίστοιχα.
Την κατάσταση είδε από κοντά η βουλευτής Ηρακλείου, η οποία επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι διαπιστώνοντας ότι 52 από 55 καταστήματα στον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου έχουν βάλει λουκέτο, θυμίζοντας … έρημη πόλη.
Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κώστα Γκαντάτσιο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου “Η Ελπίδα” Μάρκο Κοκολάκη η κ.Βατσινά ενημερώθηκε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που κρατούν τους σεισμόπληκτους στον “πάγο”, μην επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν, ανοικοδομώντας τα κτίρια και τις ζωές τους. Ως εκ τούτου άλλοι συνεχίζουν να κατοικούν στους οικίσκους και άλλοι, σε αδιέξοδο πια, με την παύση καταβολής της επιδότησης ενοικίου επιστρέφουν στα “λαβωμένα” σπίτια τους, τα οποία περιμένουν να εξεταστούν επιτέλους οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί.
Στην επίκαιρη ερώτηση που η Ελένη Βατσινά κατέθεσε προς τον Υπουργό υπογραμμίζει την επιβεβλημένη ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για τους σεισμόπληκτους των δήμων Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων.
Στην ερώτησή της η κ.Βατσινά τονίζει ότι “για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα τουλάχιστον 700 άτομα στο Αρκαλοχώρι θα συνεχίζουν να διαμένουν σε κοντέινερ, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα σπίτια τους που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Επίσης, τουλάχιστον για 52 οικογένειες εκκρεμούν αιτήσεις διαμονής σε οικίσκους που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι”.
Αναφορικά με τα χαρακτηρισμένα κίτρινα και κόκκινα σπίτια, σημειώνει η ίδια ότι, περνώντας ο χρόνος χωρίς να έχει προχωρήσει η εξέταση των φακέλων για τα κτίρια αλλά και χωρίς να έχει βρεθεί λύση μόνιμης στέγασης τους – καθώς ούτε τους δίνεται η δυνατότητα να μείνουν σε οικίσκους ούτε λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου – καταλήγουν να ζουν ξανά μέσα σε κτίρια επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή!
Παράλληλα, με την δεδομένη υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ καθίσταται αδύνατη η εξέταση των φακέλων, με αποτέλεσμα “σήμερα, μετά από 31 μήνες, έχουν εξετασθεί μόλις 106 φάκελοι από σύνολο περίπου 3.000”. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει η βουλευτής “οι εγκρίσεις επιδοτήσεων ενοικίων είναι μόλις οι μισές (176), όταν το σύνολο των αιτήσεων είναι 346, ενώ η διαδικασία έχει παύσει εδώ και περίπου 18 μήνες”.
Ως “κερασάκι στην τούρτα” έρχονται και οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – ακόμη κι εκείνων όπου πιστώνονται επιδόματα και αποζημιώσεις.
Η Ελένη Βατσινά κάνει λόγο για “εγκλωβισμό των σεισμόπληκτων και των οικογενειών τους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε ένα καθεστώς ομηρίας για τη ζωή τους”, ενώ επίσης κάνει λόγο για “αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού για την ουσιαστική στήριξη τους”.
Η κ.Βατσινά καλεί τον υπουργό να δώσει σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα διεκπεραιωθούν τάχιστα οι φάκελοι των σεισμόπληκτων, ζητά να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου καθώς και την λήψη πρόσθετων μέτρων οικονομικής στήριξης για την απάλυνση της οικονομικής καταστροφής των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.