Να περιπλέξει την πραγματικότητα με ψέματα επέλεξε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με την ανάρτηση Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης να μην λύσει το πρόβλημα με τη σχολική εκπαίδευση των δύο μοναδικών παιδιών Γυμνασίου στη Γαύδο.
Συγκεκριμένα, ενώ ο πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2023 υποσχόταν ότι ο 14χρονος (σήμερα) Νικόλας και η 13χρονη Κέλλυ που μένουν στη Γαύδο, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν άμεσα τα σχολικά μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης και δεν θα μένουν από απουσίες καθώς δεν μπορούν να πηγαίνουν κάθε μέρα σε σχολείο που είναι εγγεγραμμένοι στην Κρήτη, σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε την ασυνέπεια λόγων και πράξεων του Κ. Μητσοτάκη.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης σε αντίθεση με την πρωθυπουργική δέσμευση για «άμεση λύση» στο πρόβλημα της εκπαίδευσης στα ακριτικά νησιά, δήλωσε ότι το ζήτημα με την τηλεκπαίδευση θα λυθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο όταν «οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ορεινών και νησιωτικών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο».
Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα δήλωσε η μητέρα των δύο παιδιών του Γυμνασίου της Γαύδου, Έφη Γεωργακά, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «δόθηκε η λύση οι μαθητές να προχωρήσουν σε κατ’ ιδίαν διδασκαλία υπό την επίβλεψη του Γυμνασίου της Παλαιόχωρας Κρήτης, στο οποίο δίνουν εξετάσεις. Εκπαιδευτικοί του σχολείου ήταν σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να δίνονται οι σχετικές κατευθύνσεις».
Ωστόσο, κα Γεωργακά δήλωσε στον Στ. Κασσελάκη κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ακριτικό νησί ότι έλυσε η ίδια ιδιωτικά το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών της.
«Από το κράτος, από το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν τίποτα. Κάνουν όμως τα παιδιά τηλεκπαίδευση ιδιωτικά, με καθηγητές ιδιωτικά» αποκάλυψε στον Στέφανο Κασσελάκη η μητέρα των δύο εφήβων. Όπως είπε, η ίδια είχε θέσει το ζήτημα αρχικά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία είχε απαντήσει πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ενώ την επόμενη χρονιά είχε πάει στο νησί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του στη Γαύδο πριν από ένα χρόνο και τρεις μήνες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των παιδιών που θα απορρίπτονταν λόγω απουσιών, αφού η οικογένειά τους, δεν είχε την παραμικρή δυνατότητα μετακίνησης στην Παλαιόχωρα όπου είναι και εγγεγραμμένα. Η τότε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μαζί με στελέχη του υπουργείου διαβεβαίωναν μάλιστα την κα Γεωργακά ότι το θέμα της φοίτησης των παιδιών της λήγει άμεσα και θα ξεκινήσουν άμεσα τηλεκπαίδευση.
Ολόκληρη η ανάρτηση Πιερρακάκη:
«Τα ζητήματα παιδείας είναι πολύ σοβαρά για να αποτελούν αντικείμενο προεκλογικού λαϊκισμού στα social media του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και απαιτούν υπευθυνότητα αντί για πυροτεχνήματα.
Ο κ. Κασσελάκης παραβιάζει ανοικτές θύρες.
Τον Σεπτέμβριο του 2024 οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ορεινών και νησιωτικών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο. Η προετοιμασία του από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Οι μαθητές θα διδάσκονται από καθηγητές όλα τα μαθήματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σχολείου. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας, που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες για τους μαθητές του γυμνασίου στα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών.
Η λύση που επελέγη για τους δύο μαθητές στη Γαύδο ήταν μεταβατική. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο ακριτικό νησί, τον Ιανουάριο του 2023, υπήρξε κινητοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα εγγραφούν σε σχολική μονάδα και να μην τεθεί σε κίνδυνο ο προβιβασμός τους στην επόμενη τάξη. Σε επικοινωνία με την οικογένεια, η οποία έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη, δόθηκε η λύση οι μαθητές να προχωρήσουν σε κατ’ ιδίαν διδασκαλία υπό την επίβλεψη του Γυμνασίου της Παλαιόχωρας Κρήτης, στο οποίο δίνουν εξετάσεις. Εκπαιδευτικοί του σχολείου ήταν σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να δίνονται οι σχετικές κατευθύνσεις.
Η λύση που θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο αποσκοπεί στο να στηριχθούν οι ακριτικές περιοχές, τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Με πράξεις και όχι με λόγια. Και σίγουρα όχι με σκηνοθετημένα βίντεο κλιπ».