Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, για τις πρόσφατες επικίνδυνες βραχοπτώσεις στο φαράγγι του Κοτσυφού της ΠΕ Ρεθύμνης.
Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:
Είναι γνωστές οι πρόσφατες επικίνδυνες βραχοπτώσεις στο φαράγγι του Κοτσυφού στο Ρέθυμνο, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πρόσφατα σημειώθηκε αποκόλληση μεγάλου βράχου στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, την άλλη πύλη εισόδου στο νότιο Ρέθυμνο, αλλά και κατολίσθηση, με πτώση στον δρόμο τεράστιου βράχου, στο χωριό Μεσαύλια του δήμου Πλατανιά. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή δεν θρηνήσαμε νεκρούς, όπως δυστυχώς συνέβη το 2022 με την πτώση βράχου στην Αγιά Φωτιά και τον άδικο χαμό μιας γυναίκας.
Τα παραπάνω περιστατικά, μαζί με δεκάδες άλλα, αποκαλύπτουν -για άλλη μια φορά- τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, όπως και της τοπικής διοίκησης για τις ελλείψεις στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα ασφαλών υποδομών, σύγχρονων και αντίστοιχων της ανάπτυξης της επιστήμης. Επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο ότι στην πολιτική που εφαρμόζουν το κεντρικό και το τοπικό κράτος δεν χωράνε τα συμφέροντα και η προστασία του λαού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και για το φαράγγι του Κοτσυφού και για το φαράγγι του Κουρταλιώτη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια και στους δήμους προειδοποιούσε εδώ και καιρό για την ανάγκη πρόληψης, ενώ ήταν και είναι επανειλημμένες οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή για τα κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας και υποδομών στο νησί.
Ωστόσο, οι πόροι για τις υποδομές, την πολιτική προστασία, την πρόληψη των φυσικών καταστροφών είναι ψίχουλα που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά υποτάσσονται και υπηρετούν την κυρίαρχη στρατηγική με βάση το κόστος – όφελος για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ειδικότερα, η πολιτική του κόστους – οφέλους που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, καθορίζεται με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. που θεωρεί μη επιλέξιμα τα έργα για την πολιτική προστασία και κατευθύνει τα κονδύλιά της, που βγαίνουν από τη φορολογία των λαών, για τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων. Και οι περιφερειακές αρχές υλοποιούν αυτή την πολιτική, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχεδιασμός και έργα ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης.
Σε αυτά τα πλαίσια, στον Κοτσυφό δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα ουσιαστικές, ασφαλείς, μόνιμες λύσεις, όπως αυτές που τώρα -μετά την καταστροφή- προτείνονται, με την κατασκευή τούνελ, κτλ.
Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες από τις βραχοπτώσεις στο φαράγγι του Κοτσυφού αφορούν συνολικά την περιοχή και τον αποκλεισμό της, (λόγω κατολισθήσεων και για λόγους ασφάλειας βγήκε εκτός λειτουργίας ο δρόμος που διέρχεται το φαράγγι), με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων – επαγγελματιών του τουρισμού, που για πολλούς είναι και το μοναδικό μέσο βιοπορισμού.
Κυβέρνηση και περιφέρεια έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό και την ζημιά που ήδη υφίστανται οι επαγγελματίες της περιοχής, αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και είναι απαράδεχτο και επικίνδυνο να στοχοποιούνται εργαζόμενοι της περιφέρειας που καμία ευθύνη δεν έχουν για τον σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής. Ενέργειες τέτοιες συντελούν στον αποπροσανατολισμό και τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών, σε αντίθεση με τον αγώνα και το δίκιο των κατοίκων της περιοχής που κατανοεί τις πραγματικές αιτίες της κατάστασης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
– Για την άμεση και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών και έργων για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων βραχοπτώσεων στο φαράγγι του Κοτσυφού της Π.Ε. Ρεθύμνης, για την ασφαλή αποκατάσταση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της περιοχής το συντομότερο δυνατόν.
– Ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, να γίνουν με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση τα κατάλληλα έργα, ανεξάρτητα από το κόστος, και να εφαρμοστούν λύσεις με βάση την τεχνολογία και την επιστήμη της εποχής, όπως το τούνελ που προκρίνεται από τους επιστήμονες ως η πλέον ασφαλής λύση.
– Για την αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων – επαγγελματιών του τουρισμού, λόγω της ζημιάς στο εισόδημά τους εξαιτίας του αποκλεισμού της περιοχής, τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.
– Για να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και τη θωράκιση των περιοχών σε όλη την Κρήτη, όπου σημειώνονται ανάλογα φαινόμενα, π.χ. στο φαράγγι του Κουρταλιώτη.