Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» και τη θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού» στα σχολεία της περιφέρειας Κρήτης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.
Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:
Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που ακόμη ένας Σύλλογος Γονέων, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο, δημοσιοποίησε τη δυσκολία παιδιών του σχολείου στην κάλυψη άμεσων αναγκών (όπως αυτή του κολατσιού) και τη διεκδίκησή του για να υπάρξει μέριμνα από κεντρικό και τοπικό κράτος, ώστε να έχουν κολατσιό όλα τα παιδιά.
Το παραπάνω γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Είναι γνωστό -και με επίσημα στοιχεία όλων των οργανισμών, αρχών, (UNICEF, ΕΛΣΤΑΤ κ.α.) κτλ- ότι η παιδική φτώχεια και η αδυναμία πρόσβασης παιδιών σε βασικά αγαθά έχουν εκτιναχθεί πανελλαδικά σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η Κρήτη όχι μόνο δε διαφοροποιείται από αυτούς τους δείκτες, αλλά επιβεβαιώνεται η δυσμενής υφιστάμενη κατάσταση από τις ίδιες τις έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ποσοστό φτώχειας και ακραίας υλικής αποστέρησης. Η αποτύπωση των επιπέδων φτώχειας στην Κρήτη σχετίζεται και με άλλη μία παράμετρο που έχει να κάνει με το μεγάλο ποσοστό εποχιακά εργαζόμενων στον τουρισμό και σε κλάδους-δορυφόρους που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, βέβαια, και οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και επαγγελματίες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς για τους εργαζόμενους με την ακρίβεια και τους πενιχρούς μισθούς που δεν επαρκούν για όλο τον μήνα.
Παρά τη γνωστή αυτή κατάσταση είναι ανεπαρκής, αναντίστοιχος των αναγκών ο αριθμός των σχολείων στην Κρήτη που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», ενώ αυτό δεν προβλέπεται καθόλου για σχολεία της Π.Ε. Λασιθίου. Από την άλλη, το δεκατιανό αφήνεται στην ευχέρεια του κάθε Δήμου και τη «φιλανθρωπία» του κάθε επιχειρηματία, χωρίς να παρέχεται σταθερά και ενιαία σε όλα τα παιδιά.
Το ΚΚΕ με την με αριθμό 1856/18-11-2020 Ερώτησή του έθεσε στην κυβέρνηση την ανάγκη για καθολική κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού της Κρήτης σε σίτιση, τόσο με την επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», που (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή) αποτελούν στήριγμα για τις οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών τους, όσο και με τη θεσμοθέτηση προγράμματος του «Δεκατιανού». Η τότε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων απάντησε ότι «η θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού» θα ληφθεί υπόψη σε ενδεχόμενο, μελλοντικό ανασχεδιασμό του Προγράμματος». Από τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο «ανασχεδιασμός» έμεινε και ενδεχόμενος και μελλοντικός.
Προκαλεί, πραγματικά, οργή και αγανάκτηση να μην μπορούν οι λαϊκές οικογένειες, τον 21ο αιώνα, να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, όπως αυτή της σίτισης των παιδιών τους και η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, να παρέχει σκανδαλώδη κίνητρα, επιδοτήσεις και απαλλαγές υπέρ των λίγων και να θυμάται τις «δημοσιονομικές αντοχές» μόνο για τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και όταν πρόκειται για τα «Σχολικά Γεύματα» ή τη θεσμοθέτηση και διανομή «δεκατιανού», με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:
-Την άμεση επέκταση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα σχολεία και για όλους τους μαθητές της Περιφέρειας Κρήτης, με την απαιτούμενη στο ύψος των αναγκών κρατική χρηματοδότηση.
– Τη θεσμοθέτηση προγράμματος «Δεκατιανού» σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό της Περιφέρειας Κρήτης, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Δελής Γιάννης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω