«Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε η μητέρα του 22χρονου Γιώργου που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.
Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα», έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα «την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».
Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, ότι έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα
- Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
- Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
- Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
- Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
- Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια
Επισημαίνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:
- 13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
- 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
- 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ
- 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024
- 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
- 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
- 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA
Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο δυστύχημα.
Την ίδια στιγμή το ψήφισμα που ξεκίνησε η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, έχει ξεπεράσει τις 750.000 υπογραφές, με τους συγγενείς να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς. Επιπλέον ζητούν, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.
«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι».
Σημειώνεται ότι το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος «παρήγγειλε» από την αρμόδια εισαγγελέα να μην αφήσει αναπάντητο κανέναν ισχυρισμό, καμία καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους.
Συγκεκριμένα σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, με την οποία ζητεί «να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους» καθώς όπως αναφέρει ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη» τα οποία «εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».