Αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα περιέχει το καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε. Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας και τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα, έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερη συμμετοχή.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πιο ακριβά τα φάρμακα.
Εκτιμάται πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εν λόγω ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα στον ΕΟΠΥΥ λιγότερο claw back. Πρόκειται για την αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θέλει να ξεκαθαρίσει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών, διευκρινίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας. Στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή» και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.
Τι είναι οι ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων
Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτές υπολογίζεται και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 10 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 7 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (περίπου 1 ευρώ) συν τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που θα πληρώσει είναι 4 ευρώ [(10 – 7) + 1 = 4].
Με την παρέμβαση του υπουργείου μειώνονται οι ασφαλιστικές τιμές σε πολλά φάρμακα γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους αγοράς του φαρμάκου για τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών οι αυξήσεις στις συμμετοχές εκτιμώνται έως και στο 80%, ωστόσο άλλες πηγές υπολογίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 150%.
Επίθεση του Ανδ. Παναγιωτόπουλου στον «αμετανόητο μνημονιακό» Γεωργιάδη
Η δήλωση του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, βουλευτή Αχαΐας και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις αυξήσεις στα φάρμακα:
«Τέλος και οι δωρεάν παροχές στα φάρμακα – Εκτινάσσει τις τιμές ο κ. Γεωργιάδης»
Ο «μεταρρυθμιστικός» ορυμαγδός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει ανερυθρίαστος. Τη χασούρα όμως την επωμίζεται το γνωστό «υποζύγιο», η κοινωνία. Με δεξί χέρι τον αμετανόητο μνημονιακό Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, που είχε δηλώσει με παρρησία ότι δεν θα του κλέψει τη δόξα των απολύσεων καμιά τρόικα, το στοίχημα για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που εξασφαλίζει σε όλες και όλους ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας όχι μόνο δεν κερδίζεται, αλλά τουναντίον έρχεται να επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών της Ελλάδας 2.0
Από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου άρχισε να ισχύει για τα φαρμακεία το Νέο Δελτίο Αναθεωρημένων Τιμών για Ανθρώπινη Χρήση, δυνάμει της υπ΄ αρ. πρωτ. Δ3(α) 7868/9-2-2024 υπουργικής απόφασης περί αναθεώρησης του καταλόγου των αποζημιούμενων φαρμάκων. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστος της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Εν μέσω άκρατης και κρατικά ανεξέλεγκτης ακρίβειας και πανευρωπαϊκών ρεκόρ πληθωρισμού και μεγάλης συρρίκνωσης των εισοδημάτων η νεοδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να μετακυλίσει και αυτό το κόστος στον ασφαλισμένο και υπερφορλογούμενο πολίτη.
Η κυβέρνηση από το 2019 που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας έχει αποτύχει παταγωδώς να ελέγξει με ορθό και επιστημονικά έγκυρο τρόπο της (συχνά προκλητή) ζήτηση φαρμάκου, μη υιοθετώντας σοβαρές δημόσιες πολιτικές πρόληψης, αδιαφορώντας για την εμπέδωση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την επιτυχία του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και αποφεύγοντας να εφαρμόσει διεθνώς παραδεκτά πρωτόκολλα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών ελέγχων μέσω του ψηφιακού εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Οι πολίτες, λοιπόν, θα σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος, αφού η νεοφιλεύθερη ιδεολογία και πρακτική του Υπουργού Υγείας, Άδωνη-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, αφήνουν την αγορά -αυτή τη φορά του φαρμάκου- όλο και πιο ασύδοτη, με πρόφαση το αόρατο – πραγματικά – χέρι της αυτορρύθμισης και εφαρμόζει τον ιδεοληπτικό ψυχαναγκασμό του ελάχιστου κράτους, μετακυλίοντας την ευθύνη και το λογαριασμό στους ασφαλισμένους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ζημιώνουν την κοινωνία και δεσμευόμαστε για την κατάργησή τους.
Απαντά με fake news ο Γεωργιάδης
Την πάγια τακτική της συσκότισης της αλήθειας επέλεξε ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τον σάλο που έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους από την αύξηση της συμμετοχής τους στην πληρωμή των φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 και στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε εάν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, απάντησε: «Όχι, Δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων».
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης αφού ανέφερε ότι μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024 υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υποστήριξε ότι ο ΕΟΠΠΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο και κάλεσε τους ασφαλισμένους σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό τους να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο.
Τη θέση αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη καταρρίπτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ο οποίος με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%».
Για να το κάνουμε λιανά, ο ΦΣΑ διαψεύδει τους ισχυρισμούς Γεωργιάδη καθώς επισημαίνει ότι και αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων υπάρχει και κυρίως στα γενόσημα φάρμακα.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣΑ
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:
-Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
-Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
-Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
-Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.