ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αιτήματά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στην Κρήτη, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Δ.ΥΠ.Α και στους τέσσερις νομούς του νησιού. Θα ακολουθήσει η συμμετοχή στην Πανελλαδική Απεργία στις 17 Απριλίου, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της σεζόν.
Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στη Λεωφόρο Κνωσού.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στα τουριστικά λεωφορεία συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΔΥΠΑ.
Στο Ρέθυμνο
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου έξω από το τοπικό υποκατάστημα της ΔΥΠΑ στην πόλη του Ρεθύμνου.
goodnet.gr
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κώστας Νικολιδάκης η συμβολική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ μεταξύ άλλων αιτημάτων που ζητά ο κλάδος, περιλαμβάνει και το κρίσιμο ζήτημα του επιδόματος ανεργίας το οποίο λήγει πριν οι εργαζόμενοι ξεκινήσουν τη σεζόν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται για μήνες στον “αέρα”.
Ο ίδιος επεσήμανε: “Δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε Φεβρουάριο, μέχρι και αρχές Μαΐου που θα μπει στους τυχερούς συναδέλφους το πρώτο μηνιάτικο. Δεν έχουμε λαμβάνειν από πουθενά. Καλούμαστε να ζήσουμε για μια ακόμη χρονιά χωρίς εισόδημα για τρεις μήνες περίπου, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πίσω στο 2021 σε μια συνάντηση που είχαμε μαζί του στο Ηράκλειο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού μας είχε υποσχεθεί πως εντός του επόμενου δεκαημέρου θα μας καλούσε ο ίδιος προσωπικά στο γραφείο του να συζητήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει από τον Νόμο που εφαρμόστηκε το 2013. Ο Νόμος προέβλεπε ότι όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι θα παίρνουν 80 ημέρες ταμείο ανεργίας ανεξάρτητα με το πόσο δουλεύουν. Εντάξανε το ταμείο ανεργίας στα προνοιακά επιδόματα, ενώ το ταμείο ανεργίας είναι από δικά μας χρήματα, μας τα κρατάνε κάθε μήνα και είναι ανταποδοτικό. Δεν είναι προνοιακό επίδομα”.
Από την πλευρά του το μέλος διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού Ελλάδος και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου Στράτος Μανιαβός αναφέρθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν οι οικογένειες των εποχικά απασχολούμενων μέσα σε ένα περιβάλλον ακρίβειας ενώ προανήγγειλε και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα που θα αφορούν όχι μόνο τον κλάδο αλλά και ευρύτερα την υγεία και τις αυξήσεις μισθών. Όπως ανέφερε: “Η περίοδος είναι κρίσιμη γιατί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει τις συμφωνίες τους για την επόμενη χρονιά. Αυτή τη στιγμή δεινοπαθούν οικονομικά. Όλες οι οικογένειες στενάζουν από την ακρίβεια και την αλματώδη αύξηση των τιμών σε όλα. Θεωρούμε ότι με την παράσταση διαμαρτυρίας θα φέρουμε στην επιφάνεια ξανά την ανάγκη να επεκταθεί το ταμείο ανεργίας για όλη την περίοδο που ο εργαζόμενος είναι άνεργος και τα ξενοδοχεία κλειστά. Παράλληλα θα αναπτύξουμε τον αγώνα το επόμενο διάστημα διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, ενόψει της νέας σεζόν που έρχεται.
Θα υπάρξει κλιμάκωση των αγώνων μας και για την υγεία και τις αυξήσεις των μισθών έως τα τέλη του μήνα”
Στα Χανιά
Μένουν κάθε χρόνο άνεργοι ως εποχικά εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, όμως παίρνουν επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες, καθιστώντας την καθημερινότητα τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες αγώνα για αξιοπρεπή διαβίωση.
Ήδη η διαρροή εργαζομένων στον τουρισμό, προς άλλους κλάδους, σημειώνει πανελλαδικά αύξηση με τα κενά που δημιουργούνται να μην καλύπτονται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων: «Πανελλαδικά καταγράφεται μείωση περίπου 30% στις αιτήσεις επαναπρόσληψης, άρα για την Κρήτη το κενό μπορεί να είναι και 4.000-5.000». Περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Μπαμιάκης είπε: «Από το 2012 είμαστε με επίδομα ανεργίας μόνο για 3 μήνες και 5 μέρες. Είναι αδύνατο μια οικογένεια να ζήσει με 5 μήνες δουλειά και 3 μήνες ταμείο ανεργίας. Είναι πολύ μεγάλα τα κενά που υπάρχουν. Φέτος θα είμαστε λιγότεροι και του χρόνου ακόμα λιγότεροι. Ο κόσμος δεν αντέχει οικονομικά. Χωρίς 4 μήνες εισόδημα πώς να ζήσει;»
Τα αιτήματα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό διεκδικεί την έναρξη των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να την παρακολουθήσουν απρόσκοπτα ακόμα κι αν έχει ξεκινήσει η σεζόν.
Σημειώνεται πως μεγάλη μερίδα των ξενοδόχων αντιτίθεται στην σχολή μετεκπαίδευσης, καθώς ο εμπειρικός εργαζόμενος αποκτά υπαλληλική ιδιότητα και πτυχίο το οποίο αμείβεται με επίδομα σπουδών 10% βάση της ΚΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.
Επιπλέον αιτήματα αποτελούν:
-Η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα
-Η επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία
-Η απονομή του επιδόματος μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες
-Η καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που έχουν κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτικές από το υπουργείο Εργασίας
-Η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
-Η προστασία των εργαζομένων από παράλογες εργοδοτικές απαιτήσεις