«Πρέπει να υπάρχει μια πρόταση διεξόδου για την κοινωνία από την πλευρά του προοδευτικού χώρου, της δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να υπάρχει μία πρόταση όχι μόνο πως θα χάσει την εξουσία ο κ.Μητσοτάκης αλλά πως θα έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα. Γι’ αυτό και κάνουμε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Φεβρουαρίου, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα τις εσωτερικές του διαδικασίες, γιατί η κοινωνία δεν περιμένει, τα προβλήματα δεν περιμένουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100.
Όπως ανέφερε «έχουμε δείγματα της κοινωνίας που θέλει να αλλάξει τα πράγματα. Πρώτον, η συμμετοχή 150 χιλιάδων πολιτών στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα σημαντικό γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως και οι μεγάλες ανατροπές στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αθήνα, στη Θεσσαλία, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Δήμο Πολυγύρου και στο Δήμο Θερμαϊκού. Υπάρχουν ενδείξεις στην κάλπη, όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, ότι η κοινωνία θέλει μια άλλη λύση. Ο κ.Μητσοτάκης έχει προδώσει τους πολίτες στο επίπεδο της ασφάλειας, της ακρίβειας, του χαρατσιού στους επαγγελματίες, της αντισυνταγματικής ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων. Το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι συνταρακτικό για την Ελλάδα. Είναι ντροπή και παράλληλα είναι και σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορεί να παρακολουθείτε ο απερχόμενος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω από δώδεκα μήνες και να μη γνωρίζουμε ακόμη ποιος τον παρακολουθούσε. Είναι ζήτημα και πατριωτικό. Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να δώσει μία στιβαρή, μεταρρυθμιστική πρόταση διεξόδου. Γιατί τα προβλήματα των πολιτών δεν περιμένουν»,
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε «Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια γιατί σε μεγάλο ποσοστό είναι ταυτόχρονα και αιτήματα των πολιτών. Οι αγρότες παραπονιούνται για το μεγάλο κόστος παραγωγής, δηλαδή για το ρεύμα, τα καύσιμα, τις τιμές των λιπασμάτων, αυτό που αποκαλούμε «αισχροκέρδεια». Την ίδια κατάσταση βιώνουν τα νοικοκυριά και η βιομηχανία αλλά και ο τουρισμός και το εμπόριο. Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια με τα υπερκέρδη στην ενέργεια είναι απαράδεκτη. Δηλαδή, οι εταιρείες ρεύματος και τα διυλιστήρια κερδίζουν δισεκατομμύρια αλλά υποφέρουν όλοι οι υπόλοιποι. Οι αγρότες λένε πολύ απλά ότι αν έχουν χαμηλότερο κόστος πετρελαίου και ρεύματος θα έχει και φθηνότερα προϊόντα ο καταναλωτής στο ράφι. Άρα τα αιτήματα των αγροτών είναι απολύτως δίκαια και πρέπει γρήγορα η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων μαζί με ένα αίτημα που θέτουμε κι εμείς για τη διαχείριση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να δίνεται αποζημίωση τουλάχιστον στο 100% της ζημιάς. Δεν γίνεται ένας κλάδος όπως ο αγροτικός, ο οποίος δεν έχει άλλα κεφάλαια, να μην αποζημιώνεται για τη ζημιά που υφίσταται από φυσικές καταστροφές. Και βεβαίως το ζήτημα των κόκκινων δανείων, του πτωχευτικού νόμου, όπου δεν πρέπει να χάνει ο αγρότης την αγροτική του γη. Ένα ζήτημα που αφορά και τους εμπόρους και τους βιοτέχνες. Είναι πλέον αιτήματα που έχουν όλοι οι κλάδοι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να ενώσει, από δικά του λάθη και επιλογές, όλους τους κλάδους».
Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όπως σημείωσε «Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει και στους κόμβους των εθνικών οδών με τους αγρότες και στα πανεπιστήμια να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Γιατί το αίτιο του προβλήματος είναι οι επιλογές του κ.Μητσοτάκη και όχι η αγωνία των φοιτητών αν θα έχουν δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα σήμερα: Η αγωνία των παιδιών αν θα έχουν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Ο κ.Μητσοτάκης δεν είναι συνεπής με τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Δεν είχε πει προεκλογικά ότι θα παραβιάσει το Σύνταγμα. Είχε μιλήσει για άλλη διαδικασία. Ο κ.Μητσοτάκης έχει προδώσει τις εξαγγελίες του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είχε εξαγγείλει το χαράτσι που επέβαλε στους επαγγελματίες, τους κορόιδεψε. Όπως επίσης δεν είχε πει ότι θα παραβιάσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, είχε πει ότι σκέφτεται να το τροποποιήσει. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ότι τα Πανεπιστήμια είναι μόνο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ότι οι διδάσκοντες είναι αποκλειστικά δημόσιοι λειτουργοί. Σκεφτείτε να έχει την έρευνα ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο και να είναι προς όφελος μόνο του ιδιοκτήτη. Δηλαδή ο ερευνητής θα κάνει έρευνα για να βρίσκεται στη διάθεση μόνο του μετόχου του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι της κοινωνίας. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουμε κατακτήσει εδώ και καιρό στη χώρα μας. Οι φοιτητές ωστόσο εύλογα ανησυχούν γιατί ο κ.Μητσοτάκης συρρικνώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, καταργήθηκε το τμήμα της Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Για ποιο λόγο καταργήθηκε; Για να σπουδάζουν τα παιδιά στη Νομική σε άλλες χώρες; Η ελάχιστη βάση εισαγωγής της κυρίας Κεραμέως έκοψε από τα δημόσια Πανεπιστήμια 38 χιλιάδες θέσεις και οι περισσότερες μάλιστα από περιφερειακά τμήματα. Για ποιο λόγο; Για να πηγαίνουν και να σπουδάζουν τα παιδιά μας στην Κύπρο και στη Βουλγαρία; Είναι ξεκάθαρο ποιος κλείνει τα δημόσια πανεπιστήμια: Ο κ.Μητσοτάκης για να κάνει τα χατίρια των κολλεγίων. Γιατί δεν μιλάμε για μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.