Παραμένει στο νοσοκομείο μία νοσηλεύτρια
Τέσσερα κρούσματα ιλαράς νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με ένα από αυτά, μια νοσηλεύτρια που εργάζεται στο νοσοκομείο, να μην έχει λάβει ακόμα εξιτήριο.
Όλα ξεκίνησαν όταν προσήλθε μια 35χρονη με ιλαρά, η οποία είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Ρουμανία. Στη συνέχεια προσήλθε και ένας 22χρονος, ενώ λίγο αργότερα συμπτώματα της νόσου εμφάνισαν ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια, αμφότεροι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων.
Από τους τέσσερις προαναφερθέντες, οι τρεις έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ η νοσηλεύτρια παραμένει για νοσηλεία. Η κατάσταση παρακολουθείται από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει πραγματοποιήσει και σύσκεψη για το ζητημα της ιλαράς, καθώς η νόσος έχει κάνει την εμφάνισή της ξανά, μετά από επτά χρόνια.
Η ιλαρά μπορεί να έχει γίνει γνωστή ως παιδική κυρίως ασθένεια πριν εμφανιστούν τα εμβόλια, αλλά τίποτα δεν εμποδίζει και έναν ενήλικα να ασθενήσει, αν δεν έχει ήδη ανοσία. Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται με την αναπνοή, τον βήχα ή το φτάρνισμα.
Ανοσία εφ’ όρου ζωής έχουν όσοι ασθενήσουν μια φορά, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 99% των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί.
Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες. Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:
- κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
- πυρετός
- βήχα
- ρινόρροια
- ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
- αίσθημα αδυναμίας
- μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)
Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.
Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40ο C.
Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενίζει.
Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
- Λαρυγγίτιδα
- Βρογχιολίτιδα
- Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
- Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής.
- Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων.
- Εγκεφαλίτιδα
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης. Επίσης συνίσταται χορήγηση υγρών και απογυγή δραστηριοτήτων που κουράζουν τα μάτια.
Στις αναπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός για την ιλαρά είναι υποχρεωτικός και χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών.
zarpanews.gr με στοιχεία από iatropedia.gr