Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε με απερίφραστο τρόπο ότι τα πληρωμένα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι τίποτα άλλο παρά νομιμοποίηση για τα «φακελάκια». Μιλώντας την Πέμπτη 1/2 στην ΕΡΤ, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις μια παρανομία, τότε τη νομιμοποιείς για να τη σταματήσεις. Και ως παράδειγμα έφερε την ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ…
Αλλά δεν έμεινε μόνο σε αυτά, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, που αντιδρούν στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουσιαστικά υιοθετώντας την άποψη Βορίδη περί ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς, στην οποία δεν μπορεί να επιτραπεί να κυβερνήσει ξανά, είπε ότι οι νέοι που ενστερνίζονται τις ιδέες της Αριστεράς «παθαίνουν μια βλάβη και σταματούν να βλέπουν την πραγματικότητα».
Παρά την αντίδραση της δημοσιογράφου, Χριστίνας Βίδου, που είπε ότι την πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί τρόποι να την ερμηνεύσει κανείς, ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε, λέγοντας ότι όσοι πιστεύουν σε αριστερές ιδέες αρνούνται να δουν ότι αυτό με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά «πολεμάει πάρα πολύ το φακελάκι» και πως στην προηγούμενη του θητεία, όποτε διαπίστωνε κάποια παρανομία, ζητούσε την ποινική δίωξη των γιατρών που παρανομούσαν και ότι είναι αντίθετος σε κάθε πράξη διαφθοράς. Και χωρίς να δώσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, υποστήριξε ότι «μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ευνοϊκό νόμο για το φακελάκι».
Μάλιστα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, μίλησε για «υποκρισία», λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για το φακελάκι, και κάνοντας ένα λογικό άλμα, είπε ότι «οι μόνοι που θα πρέπει να διαμαρτύρονται είναι οι ιδιωτικές κλινικές από την αλλαγή που προωθεί για τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή στα δημόσια νοσοκομεία», γιατί θα… χάσουν λεφτά.
Κατά τον υπουργό Υγείας, δίνει μια νόμιμη διέξοδο η ρύθμιση αυτή και για τον γιατρό και για τον ασθενή, για να κάνει νόμιμα την επέμβασή που επιθυμεί το απόγευμα. Είπε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο ο φτωχός ασθενής ωφελείται, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία.
Και όταν του επισημάνθηκε ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατί οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες, ελλείψει γιατρών στο ΕΣΥ, απάντησε ότι «έχουμε εγκρίνει το 2024 τις περισσότερες προσλήψεις γιατρών από την ίδρυση του ΕΣΥ».
Και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία να μένουν κλειστά μετά τις τρεις το απόγευμα», προφανώς αγνοώντας ότι ένας γιατρός δεν μπορεί να χειρουργεί ολόκληρη την ημέρα.
«Θα δώσουμε με την υπουργική απόφαση τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργική κλινική του ΕΣΥ να στήσει, αν θέλει και αν μπορεί, απογευματινό χειρουργείο. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές που μπορούν και θα θελήσουν».
«Οι κλινικές που θα στήσουν απογευματινές κλινικές πρέπει να έχουν αναισθησιολόγο» είπε προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει επάρκεια και αναισθησιολόγων και νοσηλευτών». Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων απάντησε ότι είναι προφανές ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει στα νοσοκομεία της πόλης δύσκολα θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στην Ελλάδα έχουμε τις μεγαλύτερες δαπάνες για ιδιωτική υγεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Δεν υπάρχουν λεφτά για τους γιατρούς»
Όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Υγείας με την μεταρρύθμιση αυτή φτιάχνει μια ανταγωνιστική προς τις ιδιωτικές κλινικές αγορά και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να καλύψει το κράτος το κόστος των απογευματινών χειρουργείων ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά.
Είπε ότι δεν έχει αυτά τα χρήματα και «δεν μπορεί να διπλασιάσει τις αμοιβές των γιατρών», αλλά υποστήριξε ότι στο υπουργείο αναζητούν έξυπνες ιδέες για να ενισχύσουν περισσότερο την προσπάθεια των αδύναμων συμπολιτών μας για να χειρουργηθούν.
«Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ενδιαφέρον για να βρούμε μια λύση και σε αυτούς τους συμπολίτες μας που έχουν πια πολύ μεγάλη αναμονή», είπε.