Aγωγές Δημητριάδη: Πυρ ομαδόν για την επιχείρηση φίμωσης του Τύπου – Δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο

Πλήθος αλληλέγγυων βρέθηκε στο πλευρό των δημοσιογράφων

Πλήθος αλληλεγγύου κόσμου βρέθηκε σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εκδικάστηκε σήμερα η αγωγή του ανιψιού και τέως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη για αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Δείτε επίσης:

Candiadoc: Στο στόχαστρο του Μητσοτακέικου με αγωγή Δημητριάδη – Ζητεί 200.000 € που μπορεί να γίνουν… 1 εκατ. €!

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν εμφανίστηκε στο Πλημμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου κατέθεσε μόνο μία μάρτυρας κατηγορίας. Αφοπλιστικές ήταν οι καταθέσεις του Νίκου Αλιβιζάτου και του Τάσου Τέλλογλου, που με τις ιδιότητες τους έθιξαν τη μεγάλη σημασία της Ελευθερίας του Τύπου και την τεράστια διάσταση του σκανδάλου των υποκλοπών, που εξέθεσε την Ελλάδα διεθνώς.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Αλιβιζάτος διαβεβαίωσε με απόλυτη επαγγελματική συνείδηση ότι τα ρεπορτάζ ήταν εξαιρετικά γραμμένα. «Η αγωγή είχε υποβληθεί στις 4 Αυγούστου και η παραίτηση έγινε την επόμενη μέρα. Είναι σαν να έχει αποδεχθεί την υποψία των γεγονότων. Το μόνο εντός πολλών εισαγωγικών επιλήψιμο θα μπορούσε να είναι το εξώφυλλο. Αλλά όταν την επόμενη παραιτείται είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν υπάρχει κάτι;» διερωτήθηκε.

Ο συνταγματολόγος αναφέρθηκε στον ορισμό των SLAPP ως παραπλανητικές αγωγές, που «ασκούνται από τάχα θιγόμενους, ισχυρά πρόσωπα για να εκφοβίσουν». «Σας παρακαλώ. Αν θέλετε να μιλήσουμε γενικά την Ελευθεροτυπία…» είπε ο πρόεδρος της έδρας. «Έχουμε τη δυνατότητα, να εξετάσουμε τον πλέον διακεκριμένο για το θέμα αυτό» παρατήρησε η συνήγορος των κατηγορουμένων με τον έτερο δικηγόρο τους να σημειώνει ότι η πρόεδρος έχει μάλλον δυσανεξία να τον ακούσει. «Θεωρώ πως θα μπορούσε να πει δυο τρία σημαντικά πράγματα για αυτές τις αγωγές και να μην περιοριστούμε να συζητάμε στεγνά» σημείωσε.

Από την άλλη ο δικηγόρος του κ. Δημητριάδη ρώτησε για τη δημοσίευση «επανόρθωσης» μετά την εξώδικη διαμαρτυρία του Ιουνίου. «Το να δέχεσαι την απάντηση του δε σημαίνει ότι ανακαλείς» τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος. «Το να αναφέρεται ως πρακτική νομικού εκφοβισμού επιτρέπεται;» ρωτήθηκε για να απαντήσει ότι «επιβάλλεται» επισημαίνοντας πως «μιας που μιλάμε για κράτος δικαίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η υπόθεση αυτή είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας»,

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε εκτενώς στην έρευνα που έκαναν με την δημοσιογράφο Ελίζα Τριανταφύλλου για τις υποκλοπές. «Δεν έχεις όλες τις αποδείξεις την ίδια στιγμή. Σας θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός και ο Δημητριάδης για την περίπτωση Κουκάκη επικαλέστηκαν χαρτί που δεν άξιζε καν για χαρτί τουαλέτας. Δεν είχε ψάξει καν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επίμαχων εταιρειών. Τόσα μπορούσαμε να βρούμε, αυτά βρήκαμε» είπε.

Σε ερώτηση γιατί οι δύο δημοσιογράφοι δεν δημοσίευσαν για τον ενάγοντα απάντησε πολύ απλά: «Γιατί δεν ψάχναμε αυτό. Εμάς μας ενδιέφερε η Intellexa.Ο κ Δημητριάδης ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος του κράτους τότε. Η αγωγή ξεκινά σε ενεστώτα χρόνο. “Είμαι ο γενικός διευθυντής της γραμματείας του πρωθυπουργού”. Στις 4 Αυγούστου ο κ. Μπίτζιος μεταβίβασε προχρονολογημένα το μερίδιο του (…) Είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου, ακόμη και συμπτώσεις να αναδείξει» σημείωσε. «Από τότε μέχρι τώρα η δημοσιογραφική έρευνα έχει δώσει περισσότερα στοιχεία ή όχι;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Έχει αναδείξει περισσότερα στοιχεία» εξήγησε ο μάρτυρας.

Ο δημοσιογράφος είπε χαρακτηριστικά πως «καμία εφημερίδα δεν έγραφε για την παρακολούθηση του Κουκάκη, και όταν τελειώσει αυτή η δίκη, μπορώ να σας πω γιατί δεν έγραφαν και ποιος έπαιρνε στα γραφεία τους για να μη γράφουν. Και δεν μπήκε στο κάδρο  μέχρι την παρακολούθηση Ανδρουλάκη». Σε ό,τι αφορά την φυσική παρακολούθηση του ίδιου ο κ. Τέλλογλου είπε πως έκανε την έρευνα του ενώ τον παρακολουθούσαν συνέχεια ασφαλίτες. Υπενθυμίζεται ότι το Insidestory είχε αναδείξει με δημοσίευμά του την παρακολούθηση Κουκάκη, που είχε βρεθεί στο στόχαστρο και έπεσε θύμα παρακολούθησης.

Στη δικογραφία, υπέρ της «Εφ.Συν.» κατατέθηκε και ένορκη κατάθεση του συνταγματολόγου και πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί