“Λαγός του Μητσοτάκη” Συρίγος στα περί «παρωχημένης» Συνθήκης – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις περί παρωχημένης και «νεκρής» Συνθήκης της Λωζάνης προχώρησε ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος,  παρά τον σάλο που έχει προκληθεί ήδη από το απόγευμα της Τρίτης. Ήδη εκτιμάται ότι ο πρώην υπουργός “ψαρεύει” αντιδράσεις για λογαριασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, επιχείρησε να υποστηρίξει ότι κανείς δεν κατάλαβε τι είπε και μάλιστα έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι δεν μίλησε ο ίδιος για αναθεώρηση αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ, επιμένοντας και προσπαθώντας να βρει σωσίβιο, υποστήριξε προκλητικά ότι οι δηλώσεις του «συνειδητά διαστρεβλώθηκαν από ένα τμήμα ακροδεξιών και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»!

Συνεχίζοντας και προσπαθώντας να υποστηρίξει τις προκλητικές δηλώσεις του ο Άγγελος Συρίγος, υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι «νεκρή» και τα μόνα ενεργά κομμάτια της είναι αυτά που αναφέρονται στα σύνορα και τις μειονότητες.

Μάλιστα για να υποστηρίξει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι με τις δηλώσεις του «εκφράζω απολύτως τις εθνικές θέσεις».

Εκτός από τον ΑΝΤ1, ο Αγγ. Συρίγος εμφανίστηκε και στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης προσπαθώντας να διασώσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του περί «παρωχημένης Συνθήκης», τις οποίες και επανέλαβε.

Στ. Κασσελάκης για δήλωση Συρίγου: «Θα βρουν τον ελληνικό λαό σύσσωμο απέναντί τους»

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι “η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία”!», σημειώνει ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτησή του και επισημαίνει:

«Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα “δεν εννοούσα αυτό¨” περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “υποχωρήσεις”. Μετά ακολούθησαν οι “υποκλίσεις” και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε “Συνθήκη χωρίς αξία”.

Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους».

«Και βεβαίως», καταλήγει ο Στ. Κασσελάκης, «η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να πάρει άμεσα θέση η κυβέρνηση για τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου περί αποστρατιωτικοποίησης

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση για τις επικίνδυνες δηλώσεις του πρώην υπουργού, Άγγελου Συρίγου, περί αποστρατιωτικοποίησης, επισημαίνοντας συγκεκριμένα:

«Η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού, Άγγελου Συρίγου, ο οποίος χαρακτηρίζει “παρωχημένη” τη Συνθήκη της Λωζάννης “σε σχέση με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών” επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά κρίσιμο αυτό θέμα».

«Ο κ. Συρίγος», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «αντιβαίνει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση της δήλωσής του από την Τουρκία στο πλαίσιο της απαράδεκτης θέσης της περί αναθεώρησης της Συνθήκης. Επιπλέον αποπροσανατολίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο από τον στόχο της προσφυγής στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, ανοίγοντας από τηλεοπτική εκπομπή, ένα θέμα που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στην ατζέντα. Πρέπει η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει άμεσα, εάν υιοθετεί την επικίνδυνη αυτή δήλωση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί